Σασσόλι: Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της

"Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της μέσω μιας κανονικής δημοκρατικής διαδικασίας που προστατεύει τις ελευθερίες τους", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι "η εξωτερική παρέμβαση στην κρίση που διέρχεται η χώρα θα ήταν απαράδεκτη".

"Υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε την κλιμάκωση της καταστολής και τη στρατιωτική επέμβαση, και έχω ένα σαφές μήνυμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να μας χωρίσουν: δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν ανησυχούν", σημείωσε ο Πρόεδρος.

"Νομίζω ότι όλοι συμφωνείτε ότι καθήκον μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε αυτήν τη βία και να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη", δήλωσε απευθυνόμενους στους 27.

Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται για την  αξιοπρέπεια του ατόμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, επεσήμανε.

"Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας, όχι μόνο ως γείτονες και φίλοι, αλλά κυρίως ως εκπρόσωποι των δημοκρατικών θεσμών, να βοηθήσουμε τον λαό της Λευκορωσίας στο δρόμο προς την αυτοδιάθεση και να είμαστε αποφασιστικοί στη λήψη μέτρων εναντίον εκείνων που διαπράττουν βία", τόνισε.

"Πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι στις χώρες μας, στα ανατολικά και δυτικά της ΕΕ, το περιμένουν από εμάς, αλλά και επειδή θα ήταν απαράδεκτο απλώς να αποδεχθούμε,τη μοίρα ενός φιλικού λαού πέρα ​​από τα σύνορά μας", ανέφερε.

"Το καθήκον μας είναι ξεκάθαρο: υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατό και εγγύηση ότι θα διερευνηθούν και θα τιμωρηθούν πράξεις βίας και βασανιστηρίων. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση μέσω κάθε διαθέσιμου καναλιού για να διασφαλίσουμε ότι οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί από τις 9 Αυγούστου απελευθερώνονται, αποκαθίστανται και αποζημιώνονται", ξεκαθάρισε.

"Οι κυρώσεις είναι ένα σημαντικό μέσο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να τις χρησιμοποιήσει χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να επαληθεύσει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συμβεί. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζουν θεμελιώδεις ελευθερίες. Ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος είναι ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων μερών για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης", κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς επιλέγει ένας Πάπας το όνομά του-Ποια είναι τα «ανεπιθύμητα»
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα 95 δισ. αν ο Τραμπ δεν κάνει συμφωνία για τους δασμούς
Η πολυετής σύγκρουση Ινδίας με Πακιστάν για το Κασμίρ-Οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς και οι ισορροπίες