Η τραγική υπενθύμιση, τα εισαγόμενα κρούσματα και το πρότυπο κυπριακό μοντέλο
06:40 - 12 Αυγούστου 2020

Η χθεσινή ανακοίνωση του θανάτου ενός συνανθρώπου μας ηλικίας 77 χρόνων σε συνδυασμό με τον εντοπισμό 25 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ένα καμπανάκι πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Είναι η τραγική υπενθύμιση πως ο ιός υπάρχει ανάμεσά μας και μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που με συνεχείς εκκλήσεις επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας, καλούν όλους να τηρούν τα μέτρα και εάν παρουσιάσουν συμπτώματα (δύσπνοια, πυρετό, βήχα, ανοσμία, αγευσία ή δυσγευσία) να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ με τον Προσωπικό του Ιατρό.
Η εκτίμηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, πάντως είναι πως τα μέτρα που λήφθηκαν για έλεγχο της εγχώριας μετάδοσης άρχισαν να αποδίδουν και πως εάν ο κόσμος συνεργαστεί, τηρώντας τα πιστά, θα έχουμε μείωση τις επόμενες ημέρες. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε μάλιστα η χαλάρωση του μέτρου των 10 ατόμων σε συναθροίσεις στην Επαρχία Λεμεσού. Από την έκδοση του διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, που θα γίνει πιθανότατα σήμερα, θα επιτρέπονται πλέον, μέχρι και 50 άτομα. Μέτρο που θα επαναξιολογηθεί, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη βδομάδα.
Τα υπόλοιπα ειδικά μέτρα για τη Λεμεσό και αυτά που αφορούν σε ολόκληρη την Κύπρο, παραμένουν ως έχουν. Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία είναι οι μαζικές συγκεντρώσεις, ενόψει Δεκαπενταύγουστου και τα κρούσματα απειθαρχίας ανάμεσα σε νέους. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, συνεχίζουν να βρίσκονται επί ποδός κορυφώνοντας τους ελέγχους σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν, αυτή την κρίσιμη περίοδο, τη διασφάλιση των μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίρεται ο αριθμός των δέκα ατόμων στη Λεμεσό-Οι αποφάσεις μετά τη σύσκεψη
Ανησυχία για την Ελλάδα-Υποβάθμιση της Πολωνίας
Τα απανωτά κρούσματα από την Πολωνία, που ανήλθαν σε έξι το τελευταίο τριήμερο οδήγησαν σε υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία Β. Έτσι όσοι εισέρχονται από αυτήν, θα πρέπει να προσκομίζουν τεστ κορωνοϊού.
Η μεγάλη ανησυχία ωστόσο, προέρχεται από την έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα, που έχει ως αποτέλεσμα στους δειγματοληπτικούς ελέγχους να εντοπίζονται συνεχώς κρούσματα. Από την πρώτη Αυγούστου εντοπίστηκαν περισσότερα από 10 κρούσματα, τα πλείστα σε επιβάτες πτήσεων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 0 επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων και του Υπουργείου Υγείας, που δεν αποκλείεται να αποφασίσουν τελικά να μπαίνουν σε καραντίνα επιβάτες, που προέρχονται από περιοχές της Ελλάδας με πολύ επιβαρυμένο ιικό φορτίο.
Πρότυπο το μοντέλο της Κύπρου
Η κατηγοριοποίηση της δυναμικής λίστα χωρών, που αλλάζει ανάλογα με τα κρούσματα που εντοπίζονται αλλά και τους επιδημιολογικούς δείκτες κάθε κράτους, καθώς και το μοντέλο που
ακολουθεί η χώρα μας για έλεγχο των εισαγόμενων κρουσμάτων στα αεροδρόμια, θεωρείται πρότυπο. Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γερμανία, άρχισαν να ακολουθούν το ίδιο μοντέλο.
Τα πλείστα κράτη μέλη, όταν άνοιξαν τις πύλες εισόδου τους, δεν ζητούσαν τεστ κορωνοϊού για όσους ταξιδιώτες προέρχονταν από χώρες της Ε.Ε. Από τις 9 Ιουνίου, οπόταν άνοιξαν τα αεροδρόμια, η Κύπρος, ωστόσο, ζητά τεστ όχι μόνο από ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου, αλλά και από χώρες μεσαίου κινδύνου. Με σκοπό μάλιστα να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων λοιμώξεων, διενεργούνται τυχαία τεστ και σε ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες χαμηλού κινδύνου (κατηγορία Α).
Γερμανία
Την πρακτική της Κύπρου σε σχέση με τα υποχρεωτικά τεστ που διενεργούνται στα αεροδρόμια υιοθέτησε και η Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε αρχές Αυγούστου πως θα αρχίσουν να γίνονται υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία από χώρες του εξωτερικού, όπου θεωρείται πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Ελλάδα
Ανάμεσα στις χώρες που θα ακολουθήσουν το μοντέλο της Κύπρου για υποχρεωτικό τεστ είναι πλέον και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία.
Η Ελλάδα θωράκισε και τα χερσαία της σύνορα, αφού από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου, για όλους τους εισερχόμενους από αυτά. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής.
Αυστρία
Μέτρα που προσομοιάζουν με αυτά της Κύπρου άρχισε να λαμβάνει στα αεροδρόμιά της από τις 27 Ιουλίου και η Αυστρία. Σύμφωνα με τον τροποποιημένο κανονισμό εισόδου του Αυστριακού Υπουργείου Υγείας η είσοδος από 32 χώρες ή περιοχές κινδύνου είναι δυνατή μόνο με αρνητικό τεστ PCR, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να εισέλθουν μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αυστριακοί, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και της Ελβετίας, καθώς και άτομα με την κύρια κατοικία τους στην Αυστρία που προέρχονται από μια περιοχή κινδύνου η οποία δεν έχει σταθερή κατάσταση Covid 19 – όπως Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σουηδία , Ρωσία ή ΗΠΑ – πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας (με αρνητικό τεστ PCR) ή να υποβληθούν σε τεστ PCR εντός 48 ωρών από την είσοδο.
Για υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν προέρχονται από τις παραπάνω περιοχές, όπως οι Ουκρανοί, η είσοδος απαγορεύεται γενικά, εκτός εάν προέρχονται από τον χώρο Σένγκεν και μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR που δεν υπερβαίνει τις 72 ώρες. Αφού εισέλθουν στη χώρα, αυτά τα άτομα πρέπει επιπλέον να περάσουν σε καραντίνα δέκα ημερών (σπίτι), και προς τούτο πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση διαμονής.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισαν να ζητούν την προσκόμιση τεστ κορωνοϊού από ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ακολουθεί την πρακτική της Κύπρου με τα υποχρεωτικά τεστ η Γερμανία
- Πολλοί οι νέοι ασυμπτωματικοί-Θέμα χρόνου να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερους
- Τι προνοείται για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κύπρο-Όσα πρέπει να γνωρίζουν