Γερμανικό χαστούκι στην Άγκυρα-«Λάθος μήνυμα η απόφαση για έρευνες»

Την «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες» εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».

Να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο
«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας». Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.

Η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας – και ελπίζουμε και να λύσουν – τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να προσθέσει και από την πλευρά του ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Στις επτά οι συλλήψεις
Τέθηκε τελικά υπό κράτηση ο 25χρονος άστεγος που μπήκε δεύτερη φορά στο γραφείο τον ΥΚΕ για να κοιμηθεί
Στις 27 Φεβρουαρίου συζήτηση στην Ολομέλεια για το Κυπριακό
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς-Για ψήφιση μέχρι τον Μάρτη
Πάνω από 7.700 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες-Εκτιμήσεις για εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα
Οδηγίες ΑΗΚ για επανασύνδεση φωτοβολταϊκών μετά από αποκοπή
Η τοποθέτηση της Εισαγγελίας για την επίμαχη επιστολή στη Βουλή-Κάνει λόγο για παρερμηνεία φράσεων
Παραδέχεται ότι ενημερώθηκε από τον πατέρα του Όξινου ο Βαφεάδης-«Με στενοχωρεί που νιώθει ότι δεν κάναμε αρκετά»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας
Επιμένει στην πρόταση του ο Τραμπ-«Η Γάζα θα παραδοθεί στις ΗΠΑ μετά το τέλος των μαχών»