Στα χέρια της Βουλής η λίστα Γιωρκάτζη-Ξεκινά αύριο η συζήτηση στην Ad Hoc Επιτροπή

Συνέρχεται στις 11:00 αύριο, στο κτίριο της Βουλής, στην πρώτη της συνεδρία η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.
 
Με βάση έγκυρες πληροφορίες από τη Βουλή, μετά την αποστολή της επιστολής του Προέδρου της Βουλής το πρωί της Πέμπτης στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κεντρικός Τραπεζίτης απέστειλε  τη Λίστα Γιωρκάτζη, η οποία παρελήφθη από τη Βουλή.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής είχε αποστείλει το πρωί της Πέμπτης στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου επιστολή με την οποία τον ενημερώνει για τη σύσταση της Ad Hoc Επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και επικαλούμενος τις νομοθεσίες για την κατάθεση στοιχείων και πληροφοριών στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και τη Βουλή, τού ζητά να αποστείλει άμεσα και αυτούσια την «καλούμενη» «Λίστα Γιωρκάτζη.

Ο Πρόεδρος Βουλής προσθέτει ότι η Λίστα επεστράφη στον Διοικητή, επειδή κατά τη διαβίβαση της στον ίδιο δεν είχαν τηρηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 17 Ιουλίου θα αποφασίσει η Βουλή αν θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια η πολυσυζητημένη Λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. 

Στη χθεσινή του δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ενώπιον της Σύσκεψης Αρχηγών τέθηκε και Πρόταση Νόμου για βελτίωση του ισχύοντος νόμου για τον Πόθεν Έσχες που θα καταθέσει ο ίδιος στη Ολομέλεια της Βουλής στις 17 Ιουλίου, για να συζητηθεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση που θα καταθέσει επιδέχεται προσθήκες, αφαιρέσεις και τροποποιήσεις με απώτερο στόχο να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες.
 
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η σύσκεψη αρχηγών συζήτησε τους όρους εντολής της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (Λίστα Γιωρκάτζη). Διευκρίνισε ότι η Ad Hoc δεν θα περιοριστεί μόνο στη Λίστα Γιωρκάζη, αλλά θα επεκταθεί και σε όποια άλλα ζητήματα υπάρχουν που αφορούν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, όπως ευνοϊκά δάνεια.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν ότι το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί άμεσα είναι κατά πόσον η Λίστα Γιωρκάτζη θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια ως έχει ή όχι. Προς αυτό θα προχωρήσω εντός της εβδομάδας πρόσθεσε.
 

Από την Επιτροπή αποχώρησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος διαφώνησε με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Δειτε Επισης

Παπαναστασίου: Χρειάζεται συνεργασία εντός Ευρώπης για τα ενεργειακά
Το «ίδρυμα εθνικού αγώνα» καλεί τον Τατάρ να μην παραστεί στην πολυμερή
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Τατάρ από την Άγκυρα-«Μάταιο χάσιμο χρόνου η λύση ομοσπονδίας»
Την ευθύνη των πολιτικών να βρίσκονται δίπλα στη νέα γενιά ανέδειξε η Αννίτα Δημητρίου
Αλλαγές στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία συζήτησε η Βουλή-Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΔΗΠΑ
Αντιδράσεις στον τ/κ Τύπο για τον επαναδιορισμό "πρέσβη" Τουρκίας
Διόρισε Πρόεδρο της Επ. Διερεύνησης Ασυμβίβαστου το Υπουργικό-Αυτή είναι η σύνθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων
Ενημέρωσε τον Δένδια για τους στόχους της Κύπρου για την άμυνα ο Πρόεδρος-«Προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια»
Φοβάται μπλόκο της Κύπρου στην ατζέντα με Ε.Ε. η Τουρκία-«Η στάση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή σταδιακά φθίνει»
Με εμβάθυνση στην ασφάλεια η συνάντηση Πάλμα και Δένδια-Δεσμεύτηκαν να προασπιστούν την ειρήνη