Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκστρατεία μείωσης επικίνδυνων προϊόντων

Με στόχο την ομαδική συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών για αλληλοενημέρωση και κοινό χειρισμό σε ότι αφορά επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 την τελευταία της έκθεση, στην οποία αναγράφονται πέντε κατηγορίες επικίνδυνων προϊόντων: Μαλακά παιχνίδια, μπαταρίες, slime toys (τα λεγόμενα γλίτσες ή χλαπάτσες), φορτιστές, παιδικά καθίσματα για ποδήλατα και προσωπικούς μεταφορείς, όπως σκούτερ και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Σε on line conference παρουσία αρμοδίων και δημοσιογράφων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο Commissioner for Justice and Consumers, European Commission Didier Reynders, παρουσίασε τα πορίσματα της έκθεσης σχετικά με το σύστημα της Επιτροπής για την πρόληψη ή τον περιορισμό της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών - RAPEX», που διενεργείται από το MSA (Market Surveillance Authority).

Όπως είπε ο κ. Reynders, η συνεργασία όλων των χωρών θα συμβάλει στη μείωση του όγκου των μη ασφαλών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. «Μεγάλος αριθμός προϊόντων εισάγονται στην ΕΕ από άλλες χώρες και δη την Κίνα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας για να εξαλείψουμε το φαινόμενο», σημείωσε, τονίζοντας ότι διεθνώς πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την αύξηση των δοκιμών προϊόντων. Το έργο αυτό οδήγησε στην επισήμανση μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών 75 επιπλέον προϊόντων από το τέλος του προηγούμενου έτους».

Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των ενεργειών που εκτελούνται από τις αρχές, ως συνέχεια προειδοποιήσεων αυξάνεται από έτος σε έτος, φθάνοντας τις 4.477 το 2019, έναντι 4.050 το 2018.

Τα πορίσματα
Το 2019 οι αρχές των 31 χωρών που συμμετέχουν στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) αντάλλαξαν μέσω του συστήματος 2.243 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα, οι οποίες οδήγησαν σε 4.477 επακόλουθες ενέργειες. Αριθμός αυξημένος κατά 10% από το προηγούμενο έτος και κατά 63% από το 2015.

Σύμφωνα με την παρούσα έκθεση, η κατηγορία των παιχνιδιών παρουσιάζεται πρώτη στην κατηγορία των μη ασφαλών παιχνιδιών, με τα μηχανοκίνητα οχήματα και τις ηλεκτρικές συσκευές/ εξοπλισμό να ακολουθούν. Αυξημένος αριθμός γνωστοποιήσεων υποβλήθηκε επίσης, για την κατηγορία καλλυντικών, ειδών ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών μόδας, καθώς και για τα είδη παιδικής φροντίδας/ εξοπλισμός για παιδιά. 

Ως κύριες ανησυχίες παρουσιάζονται ο τραυματισμός (27%), όπως κατάγματα ή διασείσεις, τα χημικά συστατικά (23 %) και ο κίνδυνος πνιγμού για παιδιά (13%).

Νέες προειδοποιήσεις καταγράφηκαν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά δεν καλύπτονται από την έκθεση του 2019. Περί τα μέσα Ιουλίου 2020, η Επιτροπή προγραμματίζει ελέγχους και σε προϊόντα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως μάσκες προσώπου, απολυμαντικά χεριών και γάντια. Ως την 1η Ιουλίου πάντως, είχαν καταχωρηθεί 63 προειδοποιήσεις για μάσκες προσώπου, 3 προειδοποιήσεις για προστατευτικές στολές, 3 προειδοποιήσεις για απολυμαντικά χεριών και 3 προειδοποιήσεις για λάμπες υπεριώδους φωτός («ράβδους απολύμανσης»). Μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 1ης Ιουλίου εκτελέστηκαν 10 επακόλουθες ενέργειες σε σχέση με μάσκες προσώπου και μία σε σχέση με ένα απολυμαντικό χεριών.

Τα προϊόντα
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στις Συντονισμένες Δραστηριότητες για την ασφάλεια των προϊόντων (Coordinates Activities on the Safety of Products CASP). «Υποβλήθηκαν σε δοκιμή 652 προϊόντα, όπως συσκευές ατομικής μεταφοράς, μαλακά παραγεμισμένα παιχνίδια, φορτιστές, μπαταρίες, καθίσματα ποδηλάτου για παιδιά και παιχνίδια χλαπάτσας», επεσήμανε. Συγκεκριμένα, τα μαλακά παιχνίδια, όπως ένα αρκουδάκι, μπορεί να περιλαμβάνουν εύκολα διασπώμενα μικρά κομμάτια, βεντούζες ή θήκες μπαταριών που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία. Οι φορτιστές πρέπει να αναπνέουν κατά τη χρήση τους, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, οπότε δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως ή με καυτές επιφάνειες. Κι ιδιαίτερα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν έχουν υποστεί βλάβη. Το παιδικό κάθισμα του ποδηλάτου πρέπει να είναι ασφαλές και στο σωστό μέγεθος για το παιδί. Η κατάχρηση μπαταριών ή κακή χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, φωτιά ή εγκαύματα, ενώ στους προσωπικούς μεταφορείς απαιτείται πάντοτε η χρήση του αυθεντικού φορτιστή και να αποφεύγεται η υπεφόρτηση και η οδήγηση σε υγρό οδόστρωμα. Τέλος, τα παιχνίδια χλαπάτσα είναι επικίνδυνα λόγω κατάποσης τοξικών χημικών ουσιών ή του κινδύνου βακτηριακών λοιμώξεων.

Ο κ. Reynders πρόσθεσε ότι το 38% του συνόλου των προϊόντων, δεν πληρούσε συγκεκριμένες πτυχές της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων. Το 11% (75 προϊόντα) διαπιστώθηκε ότι ενείχε σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, ενώ όλα τα καθίσματα ποδηλάτου που υποβλήθηκαν σε δοκιμή παρουσίαζαν κάποιο είδος κινδύνου, μόνο το 8 % αυτών παρουσίαζε σοβαρό κίνδυνο. Τα μαλακά παραγεμισμένα παιχνίδια παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό σοβαρών κινδύνων (68%), ενώ οι μπαταρίες εμφάνιζαν το χαμηλότερο (1%).

Δειτε Επισης

Νέα έκκληση Ζελένσκι να ασκηθεί «ισχυρή πίεση» στη Ρωσία για εκεχειρία
Ξεπέρασαν τις 400 οι συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη από τις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
Το πιο τρομακτικό αεροδρόμιο του κόσμου-Oι πιλότοι πρέπει να αποφεύγουν τρένα στον διάδρομο
Συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές στο Ισραήλ-Τραυματίστηκαν 17 πυροσβέστες
Ακινητοποίηση οχημάτων FORD που βρίσκονται υπό ανάκληση λόγω αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ-Στη δημοσιότητα η λίστα
Τουλάχιστον επτά νεκροί και 20 τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα στην Χερσώνα
Ανάλυση BBC: Επτά συμπεράσματα για τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τα ορυκτά-Ποιος κερδίζει τι
Επιμένει με την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν-«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες»
Γυναίκα απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Πάφο και κηδεύθηκε σήμερα
Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε παιδιά στην Ιαπωνία-Ομολόγησε πως ήθελε να σκοτώσει