Απαντά στα περί παραλείψεων ο Ιωάννου-«Εκ των υστέρων είναι εύκολο να κρίνεις»
13:20 - 06 Ιουλίου 2020
Δεν έκρυψε την ενόχλησή του ο υπουργός Υγείας, για την κριτική που γίνεται εκ των υστέρων για χειρισμούς που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ εν μέσω πανδημίας, κι ενόσω η Κύπρος βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι «εκ των υστέρων είναι εύκολο να κρίνεις κάποια πράγματα. Πρέπει κάποιος να σκεφτεί ότι ενδεχόμενη κωλυσιεργία σε κάποια πράγματα θα μπορούσε να είχε δραματικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Δείτε τι έγινε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, επειδή καθυστέρησαν. Εμείς δεν σκεφτήκαμε το κόστος. Πρώτιστος στόχος μας και με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πράξαμε σύμφωνα με αυτές τις εντολές».
Σ’ ότι αφορά στα τεστ ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι δεν υπήρξε κατάχρηση στα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας και ούτε υπήρξε μομφή στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. «Δεν μπορούσαμε ως υπουργείο να ρυθμίσουμε εάν για παράδειγμα συνεννοούνταν μεταξύ τους τα εργαστήρια και δεν λέω ότι έτσι έγινε. Εμείς βάλαμε πλαφόν. Το Ινστιτούτο Γενετικής, που δεν είχε έγνοια να βγάλει κέρδος, είχε καθορίσει ως τιμή τα 110 ευρώ και στη συνέχεια αναθεώρησε. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργεί. Εμάς μας αφορούσε να διασφαλίσουμε πως ο ιδιώτης δεν τύγχανε εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό βάλαμε πλαφόν, κάτι που δεν έγινε για παράδειγμα στη Βρετανία. Διαφωνώ πως έπεσαν οι τιμές επειδή έγινε ντόρος. Κάναμε έρευνα στο Υπουργείο από το Μάρτιο. Η έρευνά μας έδειχνε 92 ευρώ και η τιμή του Ινστιτούτου ήταν 100 ευρώ. Άλλο όμως να κάνεις ένα τεστ ιδιωτικά και άλλο μαζικά. Προφανώς απόσβεσαν τα κόστη τους και γι’ αυτό έπεσαν οι τιμές».
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, κλήθηκε να σχολιάσει και για το γεγονός πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, εντοπίζει παραλήψεις στη δημιουργία της νέας ΜΕΘ Λευκωσίας. «Δεν έχει ανάμιξη το Υπουργείο Υγείας στις αποφάσεις του ΟΚΥπΥ. Όλοι πίεζαν τότε, να έχουμε επάρκεια από αναπνευστήρες και εντατικές. Σε 28 μέρες δημιουργήθηκε η εντατική. Στο δημόσιο είναι δαιδαλώδεις οι διαδικασίες για ένα έργο. Πρέπει να σκεφτεί κάποιος και σε τι συνθήκες πήραν την απόφαση. Εμείς ως υπουργείο δεν είχαμε εμπλακεί. Έγινε ένα έργο σε χρόνο ρεκόρ. Η έκθεση μιλά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κακώς βγήκε πως το έργο δόθηκε σε κάποιο γνωστό ή συγγενή κάποιου. Ο γνωστός δεν είχε πάρει την προσφορά. Εάν υπήρχε κάτι μεμπτό, θα την έπαιρνε ο γνωστός. Ε, δεν την πήρε. Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για να αποφασίσω εάν έγινε κάτι μεμπτό. Πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις του ΟΚΥπΥ. Ο ΟΚΥπΥ, όμως, είναι αυτός που στάθηκε στον κόσμο εν μέσω πανδημίας και έκανε μια μονάδα κόσμημα. Εγώ όμως δεν έχω δει την απάντηση του ΟΚΥπΥ, για να ξέρω τι έγινε».
Σ’ότι αφορά στα τεστ στα αεροδρόμια ο Κωνσταντίνοις Ιωάννου ανέφερε πως Κύπρος και Ελλάδα, «είμαστε οι μόνες χώρες που κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ, περίπου στο 20% των επιβατών. Με το ίδιο κόστος πενταπλασιάζονται τα τεστ. Αντί 300 θα διενεργούμε 1500 τεστ».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για τα οδοφράγματα. «Δεν έχει αλλάξει η απόφασή μας για τα οδοφράγματα. Σ’ότι αφορά στις κατ’ εξαίρεση ομάδες, έχουμε εγκρίνει τη διενέργεια ακόμα 1000 τεστ και γι’ αυτές. Οι εισηγήσεις των ειδικών γίνονται, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές. Κάποιες φορές ήταν διιστάμενες οι απόψεις των επιδημιολόγων. Εάν υπήρχαν διαφωνίες, βλέπαμε την πλειοψηφία αλλά και το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Δεν λαμβάναμε μόνο πληροφόρηση από την Κύπρο, αλλά και μέσω του ECDC και της Κομισιόν», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ανησυχία για την αλυσίδα μετάδοσης σε εταιρεία στη Λεμεσό-Συστάσεις των ειδικών
- Έσπασε το φράγμα των χιλίων κρουσμάτων η Κύπρος-Άλλοι τρεις θετικοί στον ιό