Τα βρήκε με τον Οδυσσέα και ξεσπάθωσε ο Άντρος Κυπριανού

«Το ΑΚΕΛ δεν θα παίξει το παιγνίδι υπόσκαψης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη», διεμήνυσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Ελεγκτή.
 
Διευκρίνισε πως η άποψη που εξέφρασε χθες αφορούσε τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει καλύτερος ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή και όχι το πρόσωπο του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος, όπως είπε, δέχεται προσωπικές επιθέσεις. Εξέφρασε έντονη δυσφορία για αυτούς που λένε ότι το ΑΚΕΛ μεθοδεύει φάγωμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. «Λυπούμαι που αποδίδουν τόσο ευτελή κίνητρα στο ΑΚΕΛ», τόνισε.
 
Πρόσθεσε ότι δεν ανακίνησε ο ίδιος το ζήτημα για τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου, αλλά απαντούσε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. «Μου υποβλήθηκαν ερωτήσεις για πολλά άλλα ζητήματα, ανάμεσα σε εκείνα και αυτά, και απάντησα. Δεν είπα σκόπιμα αυτά τα πράγματα. Ήταν απαντήσεις σε ερωτήσεις», ανέφερε.
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε, είναι ένας έντιμος και ικανός λειτουργός, ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος προσπαθεί να επιτελέσει τον ρόλο του με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια και ως τέτοιον το ΑΚΕΛ τον στηρίζει και θα εξακολουθήσει να τον στηρίζει για να διαδραματίζει τον ρόλο του σωστά. Έχουμε ανάγκη από Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε, η οποία να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα για να τα διορθώνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι, υπέδειξε.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης εμφανίστηκε, από πλευράς του, ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε, χαρακτηρίζοντας την συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού παραγωγική και λέγοντας πως αυτά που δήλωσε δημοσίως, του τα είπε και κατ’ ιδίαν. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκαν οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού για μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενέχει το στοιχείο του ξεδοντιάσματος ή του παροπλισμού του ιδίου και σε καμία περίπτωση αυτό δεν ήταν πρόθεση του ΑΚΕΛ ή του κ. Κυπριανού.
 
Αξιοποίησε, δε, το βήμα, για να απαντήσει στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας,  που άφηνε υπόνοιες για πολιτικές ατζέντες στον τρόπο ενάσκησης των καθηκόντων του. Εκ φύσεως η αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε, είναι να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και παρόμοιο ρόλο έχει και η αντιπολίτευση. Το ότι κάποιες παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση ή το αντίστροφο, δεν σημαίνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία παρεμβαίνει στην πολιτική. «Είναι η δουλειά μας», είπε, κάτι που κάνει και η Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
Διαφωνούν για τη μεταρρύθμιση
Παρά το καλό κλίμα και τις διαβεβαιώσεις που εισέπραξε από τον Άντρο Κυπριανού ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι ξεκάθαρο πως παραμένει η μεταξύ τους διαφωνία σε ό,τι αφορά στην μεταρρύθμιση του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή, αν και φαίνεται πως βρέθηκε κοινό έδαφος στο θέμα των θητειών.
 
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, είναι διαχρονική η άποψη του ΑΚΕΛ ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται και να λειτουργούν συλλογικά, για να εξασφαλίζουμε ότι η συλλογική σοφία θα υπερέχει της ατομικής σοφίας του καθενός. Όσο ικανός και έξυπνος κι αν είναι κάποιος, χρειάζεται να ακούσει τις απόψεις από άλλους για να έχει ολοκληρωμένη άποψη. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, συζητά τρόπους οι ανεξάρτητοι θεσμοί να καταστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απάντησε ότι ο ίδιος εισήγαγε διαδικασίες που διασφαλίζουν την συλλογικότητα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, κατόπιν των συμβουλών της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Άφησε, μάλιστα, και αιχμές για την κατάσταση πραγμάτων που παρέλαβε από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, λέγοντας ότι προηγουμένως στην Ελεγκτική Υπηρεσία υπήρχε απολυταρχία. Δεν του επέβαλε κανείς, όπως είπε, να εισάγει τις πρόνοιες για τη συλλογικότητα και το έκανε αυτοβούλως. «Άλλο αυτό κι άλλο να αλλάξουμε την δομή της Υπηρεσίας μας», ανέφερε.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής επέμεινε στη θέση του ότι το μονοπρόσωπο σύστημα είναι καλύτερο από το πολυπρόσωπο και αυτό εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., καθώς και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Η.Β. και το Ισραήλ. Όπως είπε, αν είχαμε πολυπρόσωπο σύστημα δεν θα εισηγείτο να γίνει μονοπρόσωπο αλλά δεν θεωρεί ότι αυτό είναι μία παθογένεια ή ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση. Επανέλαβε, δε, τη θέση του, ότι αυτό δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης, ωστόσο, φαίνεται να συμφωνεί με τον κ. Κυπριανού για τον περιορισμό των θητειών, λέγοντας μάλιστα ότι η σχετική παράγραφος δεν είναι θεμελιακή και, ως εκ τούτου, επιδέχεται αλλαγών. Η δική του άποψη, είπε, είναι πως δεν είναι καλό οι θητείες να είναι μικρές και επίσης δεν είναι καλό να γίνεται επαναδιορισμός. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε, μάλιστα, βάσιμο το επιχείρημα για μία μεγαλύτερη θητεία.
 
Δεν μπορεί να εξαρτάται
Σε ερώτηση για τον έλεγχο των καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι αυτό που ήθελε να πει είναι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα αυτή την στιγμή γιατί ο έλεγχος των δανείων είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη και ότι τα στοιχεία πάρθηκαν πριν λίγες μέρες.
 
«Δεν έχουμε το παραμικρό εύρημα αυτή την στιγμή, άρα δεν θα μπορούσε η αναφορά μου να εκληφθεί ότι υπάρχει κάποιο εύρημα για το οποίο θεωρούμε ότι κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ισχύει έναντι όλων και έναντι της Εκτελεστικής Εξουσίας και έναντι της Βουλής υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να νοιώθει ο Γενικός Ελεγκτής αν είναι ένας ότι κάποια στιγμή μπορεί είτε η θητεία του είτε τα καθήκοντα του είτε κάτι άλλο να εξαρτάται από αυτούς τους οποίους ελέγχει», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για παρέμβαση του στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στο θέμα του νομοσχεδίου που τελικά αποσύρθηκε για τις κρατικές εγγυήσεις υπήρχε ένας δημόσιος διάλογος για τον ενδεχόμενο ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
«Όλοι, Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, κόμματα, όλοι εξέφραζαν άποψη κατά πόσον μπορεί ή δεν μπορεί να συμμετέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Μου φαίνεται παράξενο να μπορεί να πει κάποιος ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορούσε να εκφράσει άποψη γι αυτό το θέμα. Εκφράσαμε την άποψη μας για τον ενδεχόμενο ρόλο μας. Η θέση μας ήταν σαφέστατη, ότι την απόφαση για το αν θα περιληφθούμε ή όχι θα την έπαιρνε η Κυβέρνηση που κατέθεσε το νομοσχέδιο και τελικά η Βουλή ανάλογα με το τι θα ψήφιζε. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Άλλο αυτό κι άλλο ότι εμείς παρεμβαίνουμε σε θέματα πολιτικής», συμπλήρωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 
 

Δειτε Επισης

Αύριο στον REPORTER: Δημοσκόπηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τα σχέδια και το έργο της
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»