Άναψε φωτιές το ΑΚΕΛ... Σφάζονται ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τα μάτια του Οδυσσέα

Δεν φαίνεται να εκτονώνεται η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε αναφορικά με τον Γενικό Ελεγκτή, τόσο σε σχέση με το πρόσωπο του, όσο και σε σχέση με τον θεσμικό του ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρήκε με τον Οδυσσέα και ξεσπάθωσε ο Άντρος Κυπριανού

Η σκληρή αντιπαράθεση μετατοπίστηκε ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Τα δύο κόμματα αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες με τον ΔΗΣΥ να κατηγορεί το ΔΗΚΟ, ότι δίνει διαπιστευτήρια στην Εζεκία Παπαϊώαννου και το ΔΗΚΟ να διερωτάται πόσα ταξίδια έκανε ο Πρόεδρος στις Σεϋχέλλες κι αν αυτός, είναι ο πραγματικός λόγος που θέλουν να απονευρώσουν τον Γενικό Ελεγκτή.

Η αρχή είχε γίνει με το ΔΗΚΟ, το οποίο ανέφερε ότι «διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του Γενικού Ελεγκτή με μια μορφή Ελεγκτικής Επιτροπής». Υποστήριξε πως η συγκεκριμένη πρόταση ούτε συνταγματικά, ούτε πολιτικά μπορεί να εφαρμοστεί. «Τόσο η φιλοσοφία της όσο και η χρονική στιγμή που έχει επιλεγεί να προωθηθεί, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους σκοπούς που πραγματικά εξυπηρετεί αυτή η ιδέα».

Ο ΔΗΣΥ, απαντώντας στο Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε ότι, «αντί στο ΔΗΚΟ να βάλλουν κατά του ΑΚΕΛ και του Άντρου Κυπριανού εφόσον δική του ήταν η πρόταση, δεν βρίσκουν τίποτα να του πουν και αντιθέτως κατηγορούν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!Δεν έχουν τέλος τα καθημερινά διαπιστευτήρια του ΔΗΚΟ προς την Εζεκία Παπαϊωάννου».

Το ΔΗΚΟ επανήλθε με νέα ανακοίνωση αναφέροντας πως «αντί ο ΔΗΣΥ να προβαίνει σε νουθεσίες προς το ΔΗΚΟ για το πώς θα ασκεί αντιπολίτευση, ίσως θα έπρεπε καλύτερα να αποκαλύψει στον κυπριακό λαό εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες ή δυο, και αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που θέλουν να «απονευρώσουν» τον Γενικό Ελεγκτή».

Υποστήριξε επίσης ότι είναι φανερή η προσπάθεια της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να στρέψει την προσοχή της μακριά από ζητήματα που προφανώς προσπαθεί να συγκαλύψει, μέσα και από την συστηματική υπόσκαψη του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή».

Κόμματα της αντιπολίτευσης, επιτίθενται στην Κυβέρνηση για τη στάση που επιδεικνύει, καθώς και για τα κίνητρά της, πίσω από τον πόλεμο όπως τον ερμηνεύουν, κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Την ίδια στιγμή, αρκετές πολιτικές δυνάμεις διαχωρίζουν τη θέση τους από την πρόταση του ΑΚΕΛ για Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές για συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για το θέμα του Ελεγκτή.

Ο Άντρος Κυπριανού και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ξεκαθάρισαν σε μεγάλο βαθμό το θέμα κατά τη μεταξύ τους συνάντηση το μεσημέρι, με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να τονίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση το κόμμα του να μεθοδεύει φάγωμα του κ. Μιχαηλίδη.
 
Οι θέσεις των κομμάτων επί του θέματος
Η ΕΔΕΚ στη δική της ανακοίνωση για το θέμα σημείωσε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους οι οποίοι τυγχάνουν συνταγματικής ρύθμισης δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται αλά καρτ.

«Δεν είναι δυνατόν να ζητείται η μεταρρύθμιση μίας μόνο ανεξάρτητης αρχής. Γιατί δεν ζητείται και για τις υπόλοιπες; Για παράδειγμα τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Επίτροπο Διοίκησης, τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ.ά.»;
Λέει ακόμα ότι «η λύση δεν είναι η θεσμική μεταρρύθμιση αλλά η ενίσχυση των θεσμών και η πλήρης κατοχύρωση της ανεξαρτησίας τους».

Η Συμμαχία Πολιτών από την άλλη, υπέδειξε ότι το Κίνημα είναι πάντοτε έτοιμο να συζητήσει προτάσεις για εκσυγχρονιμσό των θεσμών χωρίς να διακυβεύεται η ανεξαρτησία ή η διαφάνεια τους.

«Δηλώνουμε έτοιμοι για ειλικρινές και δομημένο διάλογο μ’ άλλες πολιτικές δυνάμεις και με την Κυβέρνηση. Αρκεί ο στόχος να είναι κοινός και να είναι η εξυπηρέτηση των θεσμών της πολιτείας και της κοινωνίας, και όχι μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Η Αλληλλεγύη, στήριξε μέσω ανακοίνωσής της το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή το Σύνταγμα και τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αλλαγής, προς διαφύλαξη της ύπαρξης της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει.

Σημειώνει μεταξύ άλλων πως «θεωρούμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια ακόμη προσπάθεια ποδηγέτησης και ελέγχου όλων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητούν την μετατροπή του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή σε Ελεγκτικό Συνέδριο για να νέμονται τις θέσεις και να βρίσκονται στο απυρόβλητο για την οποιαδήποτε ατασθαλία».

Καταλήγοντας, το κόμμα υποδεικνύει ότι η ”καρατόμηση” του Γενικού Ελεγκτή στοχεύει στην φθορά της Δημοκρατίας, και στην απολυταρχική νομή της εξουσίας από τα δύο μεγάλα κόμματα».

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι είναι ολοφάνερο ότι η κοινωνία αντέδρασε αρνητικά στη διαφαινόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων συστημικών κομμάτων προκειμένου να παραγκωνίσουν ή να αφοπλίσουν τον Γενικό Ελεγκτή. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει παρασκήνιο και εάν έχουν βάση όσα κυκλοφορούν για συμφωνία μεταξύ ΑΚΕΛ και Προέδρου Αναστασιάδη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Αύριο στον REPORTER: Δημοσκόπηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τα σχέδια και το έργο της
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»