Ανατροφοδοτείται η αντιπαράθεση για τον Γενικό Ελεγκτή-Νέες αιχμές από Πρόεδρο

Την πεποίθησή του ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εμπλέκεται σε πολιτικές διαδικασίες διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας του, μάλιστα, ότι θα πρέπει να γνωρίζει τα όριά του.
 
Πρόκειται για μία αναφορά που αναπόφευκτα τροφοδοτεί εκ νέου τη δημόσια αντιπαράθεση για το ζήτημα, αφού στην ουσία αποδίδει στον κ. Μιχαηλίδη πολιτική ατζέντα, μη συμβατή με τον ρόλο και την αποστολή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία στην εισήγηση για τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο
 
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο Ελεγκτής. «Δεν θέλω να δώσω έκταση, αλλά ο κάθε θεσμός πρέπει να γνωρίζει τα όρια στα οποία κινείται», είπε. Πρόσθεσε ότι όπως τον έχει συγχαρεί δεκάδες φορές, τον έχει επίσης προειδοποιήσει δεκάδες φορές ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει εξουσίες και να εμφανίζεται ακόμη και για πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης αρνητικός. «Ο Γενικός Ελεγκτής έχει ρόλο να ελέγξει και όχι να προαποφασίσει», τόνισε.
 
Εξήγησε ότι δεν έχει το δικαίωμα να τον παύσει αλλά να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως είπε ο Πρόεδρος, εκείνο που αναμένει από κάθε αξιωματούχο είναι να λειτουργεί εντός των εξουσιών του, χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. «Διότι υπήρξαν δυστυχώς συμπεριφορές που υποδηλούν μία σαφέστατη επιθυμία εμπλοκής σε πολιτικές διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι αρμόζει από το αξίωμα του ανεξάρτητου αξιωματούχου», πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την συνταξιοδότηση του Κώστα Κληρίδη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δόθηκε υπέρμετρη έμφαση. Ο ίδιος, είπε, επικοινώνησε με τον κ. Κληρίδη και του εξήγησε πως άλλο είναι η διαβεβαίωση και άλλο το διοριστήριο έγγραφο και δόθηκε υπερβολική δημοσιότητα σε ένα αχρείαστο ζήτημα.
 
Μεταρρύθμιση ζητά το ΑΚΕΛ
Ο Πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που άφησε να νοηθεί πως χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Μιχαηλίδης. Μιλώντας στον «Πολίτη», ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέφερε τη θέση για αντικατάσταση του θεσμού από τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα διορίζεται με θητείες, κατά το πρότυπο άλλων χωρών.
 
«Έχει σημασία ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μιλώ για τριμελές ελεγκτικό όργανο και επαναλαμβάνω πως είναι σημαντικό στοιχείο τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν. Πρέπει να είναι άτομα που θα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, να έχουν τον ίδιο στόχο και τον ίδιο σκοπό, να λειτουργούν αντικειμενικά και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως όριο θητειών θα πρέπει να υπάρχει γενικά σε αυτά τα αξιώματα, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τον διορισμό του Σάββα Αγγελίδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για τα επόμενα 22 χρόνια, δεδομένης της ηλικίας του.
 
Δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα
Τυχόν αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως αυτή που εισηγείται το ΑΚΕΛ, όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά αντίθετα αποτελεί κίνηση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, ανέφερε σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, απαντώντας στη τοποθέτηση του κ. Κυπριανού από θέση μάχης.
 
Αφού εξήγησε τα μοντέλα που λειτουργούν στην Ε.Ε. σήμερα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, η Υπηρεσία υπέδειξε πως μια τέτοια αλλαγή, «όχι μόνο είναι λανθασμένη, αλλά ευτυχώς δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα».
 
Στο θέμα επανήλθε και μέσω Twitter ο Γενικός Ελεγκτής προσωπικά, παρουσιάζοντας πρακτικά από τη Βουλή. Όπως έγραψε, «στις 15.12.2015, σε συζήτηση στη Βουλή, τα κόμματα αναγνώρισαν ότι δεν μπορεί να αλλάξει ούτε καν ο τίτλος των αξιωματούχων, όπως αυτός καθορίζεται στο θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος». «Πόσο μάλλον να αλλάξουμε εκεί που λέει ότι διορίζονται δύο και να πούμε ότι διορίζονται τρεις ή πέντε», σχολίασε.
 
Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας, ωστόσο, την στάση του ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «δεν μπορεί από τη μια να θεωρείται θεμιτό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, να έχει τις απόψεις του για τον Γενικό Ελεγκτή και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους και να τις καταθέτει δημόσια και την ίδια ώρα να μην είναι θεμιτό για το ΑΚΕΛ, να έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις δικές του απόψεις για τον Γενικό Ελεγκτή και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους».
 
Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Το δικαίωμα της άποψης είναι αναφαίρετο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους, υπέδειξε το κυβερνών κόμμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Παπαδόπουλος: Και να ήθελε ο Αναστασιάδης τρίτη θητεία, δεν δικαιούται
 

Δειτε Επισης

Αύριο στον REPORTER: Δημοσκόπηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τα σχέδια και το έργο της
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»