Το Συμβούλιο Κρατών Μελών ΕΕ επικαιροποίησε τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ επικαιροποίησε τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, ο οποίος καθορίζει τα πρόσωπα, τις ομάδες και τις οντότητες που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Άτομα, ομάδες και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται σε δέσμευση κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ. Απαγορεύεται επίσης στους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια και οικονομικούς πόρους σε αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να καταρτίσει κατάλογο της ΕΕ και να επιβάλει σχετικά περιοριστικά μέτρα βάσει της κοινής θέσης του Συμβουλίου 2001/931 / ΚΕΠΠΑ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2580/2001 του Συμβουλίου.

Ο κατάλογος τρομοκρατών της ΕΕ επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Η τελευταία διετής αναθεώρηση είχε ως αποτέλεσμα μια λίστα που περιέχει 14 άτομα και 21 οντότητες.

Το Συμβούλιο κατάρτισε για πρώτη φορά τον κατάλογο το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εφαρμόσει το ψήφισμα 1373/2001 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ είναι ξεχωριστό από το πιο πρόσφατο που εφαρμόζει τα ψηφίσματα 1267 (1999), 1989 (2011) και 2253 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την Αλ Κάιντα και το ISIS / Da`esh.

Η ΕΕ έχει επίσης το δικό της καθεστώς κυρώσεων, το οποίο της επιτρέπει να επιβάλλει αυτόνομα κυρώσεις εναντίον του ISIS / Da`esh και της Αλ Κάιντα και κατά προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται ή υποστηρίζουν αυτά.

Σύμφωνα με αυτό το αυτόνομο καθεστώς, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε ένα άτομο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν μόνο μια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν-Το σχέδιο που απέρριψε ο Τραμπ
Τραμπ για δασμούς: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ινδία, μπορεί να ακολουθήσει και η ΕΕ
Εκατοντάδες Δρούζοι για δεύτερη μέρα στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας, ελπίζουν να ενωθούν ξανά με συγγενείς τους
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο Ιράκ-Τουλάχιστον 60 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες
Δρούζοι: Ποια είναι η σιωπηλή μειονότητα με την ιδιόμορφη θρησκεία που πολεμά για το Ισραήλ
Ο ΠΟΥ παροτρύνει κι άλλες χώρες να υποδεχθούν ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
ΟΗΕ για Γάζα: Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο γίνεται ολοένα πιο καταστροφική
Ο πιλότος του boeing της Air India έκοψε την παροχή καυσίμου στους κινητήρες-Ψάχνουν αν υπέφερε από κατάθλιψη
Φιντάν: Ακολουθεί ντε φάκτο πολιτική το Ισραήλ, αγνοεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών