Το Συμβούλιο Κρατών Μελών ΕΕ επικαιροποίησε τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ επικαιροποίησε τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, ο οποίος καθορίζει τα πρόσωπα, τις ομάδες και τις οντότητες που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Άτομα, ομάδες και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται σε δέσμευση κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ. Απαγορεύεται επίσης στους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια και οικονομικούς πόρους σε αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να καταρτίσει κατάλογο της ΕΕ και να επιβάλει σχετικά περιοριστικά μέτρα βάσει της κοινής θέσης του Συμβουλίου 2001/931 / ΚΕΠΠΑ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2580/2001 του Συμβουλίου.

Ο κατάλογος τρομοκρατών της ΕΕ επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Η τελευταία διετής αναθεώρηση είχε ως αποτέλεσμα μια λίστα που περιέχει 14 άτομα και 21 οντότητες.

Το Συμβούλιο κατάρτισε για πρώτη φορά τον κατάλογο το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εφαρμόσει το ψήφισμα 1373/2001 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ είναι ξεχωριστό από το πιο πρόσφατο που εφαρμόζει τα ψηφίσματα 1267 (1999), 1989 (2011) και 2253 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την Αλ Κάιντα και το ISIS / Da`esh.

Η ΕΕ έχει επίσης το δικό της καθεστώς κυρώσεων, το οποίο της επιτρέπει να επιβάλλει αυτόνομα κυρώσεις εναντίον του ISIS / Da`esh και της Αλ Κάιντα και κατά προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται ή υποστηρίζουν αυτά.

Σύμφωνα με αυτό το αυτόνομο καθεστώς, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε ένα άτομο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυραυλικές επιθέσεις στο Κασμίρ από την Ινδία-Το Πακιστάν απειλεί με απάντηση
Αποκάλυψη Reuters: Με προφορική εντολή του Χέγκσεθ είχαν παγώσει οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μερτς-Η απώλεια στήριξης από Τραμπ και η άνοδος του AfD
Το ξέκοψε ο Κάρνεϊ στον Τραμπ-«Ο Καναδάς δεν πωλείται»
Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση
Περίπου 30 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιούπολη του Σιατλ
Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία-Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς στη δεύτερη ψηφοφορία
Περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν μετά από ανταλλαγή με Ρώσους
ΒΙΝΤΕΟ: Πυκνό σύννεφο σκόνης στο Ιράν ανάγκασε εκατομμύρια πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους
Ισραηλινή επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη-Προηγήθηκε εντολή εκκένωσης