Η τουρκική αποθράσυνση, το γαλλικό ανάχωμα και τα γερμανικά λουριά

Μεγάλες διαστάσεις που διευρύνεται όσο περνούν οι μέρες λαμβάνει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Χθες η Τουρκία ζήτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγνώμη για την διασπορά «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το ναυτικό περιστατικό στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Από το Βερολίνο όπου βρέθηκε χθες ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι, «περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέπτεται το Βερολίνο.
 
«Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Άγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, χαρακτήριζε “εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας”, υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν εκεί με εντολή του ΝΑΤΟ.
 
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ο Πέτερ Στάνο επιβεβαίωσε χθες το βράδυ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 6 και 7 Ιουλίου".
 
"Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του Ύπατου Εκπροσώπου θα ανακοινωθούν αργότερα", επισημαίνει ο Στάνο.
 
Με tweet του την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας γνωστοποίησε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και πως υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για την υπέρβαση των διαφορών.
 
"Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις", δήλωσε ο Μπορέλ στην ανάρτησή του.

Το Βερολίνο προειδοποιεί
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν μάσησε τα λόγια του: Διαμήνυσε σε κάθε τόνο ότι όσο υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που αντιδρούν στα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης και στην κυπριακή ΑΟΖ, θα υπάρχουν και αντιρρήσεις στην εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου Τουρκίας και ΕΕ. Είπε ουσιαστικά πως δεν υπάρχει διάλογος όσο ενοχλείται Ελλάδα και Κύπρος αφού δεν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το έδαφος για κάτι τέτοιο (σ.σ. στρατηγικό διάλογο Βρυξελλών – Άγκυρας).
 
«Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου», τόνισε ο κ. Μάας και προσέθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.
 
Και για να κάνει ακόμη πιο σαφή την ενόχληση του Βερολίνου για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρνήθηκε την αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία. Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάας υπενθύμισε ότι οι αναθεωρήσεις της κατάστασης γίνονταν κάθε δύο εβδομάδες και είπε ότι «θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα».
 
Στο τραπέζι οι κυρώσεις – Σκληρή γραμμή από Γαλλία
Το Βερολίνο μάλιστα λίγη ώρα αργότερα, αναβάθμισε την αντίδρασή του. Ανώτατος αξιωματούχος που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, προειδοποίησε πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας και επιμονής στην συμπεριφορά αυτή ενδέχεται να προκύψουν και περαιτέρω κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα την διάθεση του Βερολίνου να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την άμβλυνση της έντασης με Ελλάδα και Κύπρο. Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ και η διαρροή του Βερολίνου, απηχούν τα σχόλια που έκανε προ ημερών η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις «αδικαιολόγητες διεκδικήσεις» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, αν και με πολύ πιο σκληρή γραμμή κινείται η Γαλλία, η οποία ως γνωστό έχει βρεθεί και αυτή στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα. Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της αποχώρησης της Γαλλίας από τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
 
 
«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», είπε ο Γάλλος υπουργός στο κοινοβούλιο. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.
 
Απόσυρση Γαλλίας από τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο
Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί και από το ΝΑΤΟ η απόφαση της Γαλλίας  να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει και ο πρεσβευτής της Άγκυρας στο Παρίσι.
 
Αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλλει την έκθεσή τους για το περιστατικό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα». Προσέθεσε ότι «η συμμετοχή σε όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι εθνική απόφαση, γι’ αυτό σας παραπέμπουμε στις εθνικές αρχές».
 
Τον περασμένο μήνα, Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
 
Για αναστολή της γαλλικής συμμετοχής σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο, έκανε λόγο νωρίτερα ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία, λέγοντας μάλιστα ότι το Παρίσι ενημέρωσε σχετικά και το ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία υποστηρίζει ότι το Παρίσι ενημέρωσε την Συμμαχία ότι σταματά την εμπλοκή του στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ύστερα από το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.
 
Τα πυρά Μακρόν κατά Ερντογάν
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της σκληρής επίθεσης που είχε εξαπολύσει προ ημερών ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία.
 
Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας. «Διότι δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία», η οποία από την πλευρά της, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, «παίζει με την ασάφεια», καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι στην Λιβύη δεν βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, αλλά «ιδιωτικοί στρατοί».
Στην ατζέντα και η Αγία Σοφιά
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.
 
«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.
 
Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.
 

Δειτε Επισης

Αύριο στον REPORTER: Δημοσκόπηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τα σχέδια και το έργο της
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»