Τι σημαίνει δεύτερο κύμα πανδημίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις

Όσο πιο χαλαρά αισθάνονται οι άνθρωποι, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και τόσο πιο πιθανό είναι το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Και φαίνεται πλέον πως αυτό το δεύτερο κύμα είναι κοντά.
 
Σε πολλές χώρες τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε μέτρα χαλάρωσης. Ο ΠΟΥ αναφέρει πως ο ιός πολύ πιθανόν να μην εξαφανιστεί ποτέ πια από τη ζωή μας και προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες εάν το πάρουμε αψήφιστα.
 
Σε πολλές χώρες άνοιξαν και πάλι τα μαγαζιά και τα εστιατόρια ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η διάθεση για ταξίδια. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα πηγαίνουν σε πάρτι και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αναπαραγωγής R αυξήθηκε και αυτός προκαλώντας σοβαρή ανησυχία.
 
Την πιο δραματική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα έζησαν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ενώ ακολούθησαν η Ινδία και η Νότια Αφρική. Μόνο στη Βραζιλία πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.
 
Πώς όμως ορίζεται ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Ο εκπρόσωπός του Κρίστιαν Λιντμάγιερ, σε ένα μέιλ του προς την Deutsche Welle γράφει: «Η έννοια σχετίζεται με νέες εστίες μετά από μια υποχώρηση που είχε σημειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για ένα ‘τρίτο κύμα’».
 
Ήδη στην αρχή της πανδημίας οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν και για νέα κύματα της πανδημίας και καλούσαν τον πληθυσμό να μην υπερεκτιμά τη μείωση των κρουσμάτων. Επιστήμονες συγκρίνουν την πανδημία με την ισπανική γρίπη, η οποία πραγματικά θέρισε τον κόσμο μεταξύ του 1918 και του 1920. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ ανάμεσα σε 20 με 50 εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να έχασαν τότε τη ζωή τους.
 
Εκείνη η πανδημία είχε χωριστεί σε τρία κύματα. Και το δεύτερο κύμα ήταν πολύ χειρότερο από το πρώτο και προκάλεσε πολύ περισσότερους νεκρούς. Ανάμεσα στις δυο πανδημίες o ιός μεταλλάχθηκε και κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί τώρα με τον κορωνοϊό.
 
Κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αποδυναμωθεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνος και προκαλεί λιγότερα θύματα. Για να συμβεί όμως αυτό και με τον κορωνοϊό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να αναπτύξουν αντισώματα. Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν είναι ακόμα σαφές εάν και πόσο τα αντισώματα βοηθούν.
 
Όλο και περισσότερες περιπτώσεις καταδεικνύουν πως άνθρωποι που ασθένησαν από Covid 19 μετά από λίγους μήνες δεν παρουσιάζουν αντισώματα. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα σχετικά με το εάν και πόσο βοηθούν τα αντισώματα. Επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το ενδεχόμενο. Συχνά διατυπώθηκε η άποψη πως η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν υπάρξει η ανοσία της αγέλης, δηλαδή εάν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού νοσήσει και αναπτύξει ανοσία. Τότε πλέον ο ιός δεν θα μπορεί να επεκταθεί τόσο εύκολα. Το ποσοστό αυτό όμως εικάζεται ότι θα πρέπει να φθάνει το 70% με 90% του πληθυσμού.
 
*Πηγή: Βήμα Science
 

Δειτε Επισης

Η επιλογή που μπορεί να «σώσει» την υγεία της μπαταρίας του iPhone
Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid