Απαιτείται προσοχή, διαβούλευση και σοβαρές αποφάσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Χρειάζεται προσοχή, διαβούλευση και σοβαρές αποφάσεις που θα ληφθούν με όλα τα κόμματα γιατί οι επενδύσεις που θα γίνουν από την κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφορούν τις γενεές των Κυπρίων που ζουν σήμερα στην Κύπρο αλλά θα και τις γενεές των Κυπρίων που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Τορναρίτης, που προέδρευσε της συνεδρίας της Επιτροπής, κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 -2027.
 
Η Επιτροπή ενημερώθηκε για το νέο ΠΔΠ από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι στην ‘Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Υπουργό Οικονομικών σε μια ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση αναφορικά με τα δυο πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις της ΕΕ.
 
Για πρώτη φορά τα κράτη μέλη επιδεικνύοντας αλληλεγγύη έρχονται αρωγοί και υποστηρικτές την ώρα της κρίσης, παρατήρησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργώντας έξυπνα και μεθοδικά κατάφερε να συμμετάσχει στα δυο πακέτα με αξιόλογους όρους, προϋποθέσεις και κεφάλαια που είναι το πιο σημαντικό.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Τορναρίτης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο σε σχέση με το δημοσιονομικό πλαίσιο, πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια στον τομέα της υγείας, στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, επειδή διευκρίνισε είναι οξύμωρο να συζητάμε και να λέμε ότι έρχεται η ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη έναντι της πανδημίας και την ίδια ώρα να μειώνει τα κονδύλια που αφορούν την υγεία.
 
Άρα το EU FOR HEALTH, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούσε 9,4 δις ευρώ που θα δίνονταν για τον τομέα της υγείας πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθει είπε τέλος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση της Κύπρου για την ενσωμάτωση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές
Οικογένειες αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά, δύο χρόνια μετά τον σεισμό στην Τουρκία με τους 53.000 νεκρούς
Προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για πολύ ισχυρούς ανέμους
Σενάρια Χουριέτ με επίκεντρο την Κύπρο και προτροπή για αναγνώριση ψευδοκράτους από τη Ρωσία
Η ανακοίνωση της HONDA για τις ανακλήσεις-Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Κλειστά σχολεία στα ορεινά λόγω χιονόπτωσης
Καταγγέλλουν πως ενημέρωσαν Βαφεάδη από τον Ιούλιο του 2023 οι γονείς του Όξινου-«Δεν έκανε τίποτα»
Πανικός μετά το πάγωμα της βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Αφρική-«Θα πεθάνει πολύς κόσμος»
Κατακεραύνωσαν Νομική Υπηρεσία οι βουλευτές-«Δεν είναι δημόσιο συμφέρον μόνο όταν κερδίζει δίκες»
Κλείδωσε η κάθοδος στην Κύπρο της Ντι Κάρλο τη Δευτέρα