Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ισπανίδας ΥΠΕΞ και του Τσαβούσογλου για την Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453 και δεν είναι δυνατόν να είναι χώρος λατρείας για όλες τις θρησκείες, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντιδρώντας στην δήλωση της Ισπανού ομολόγου του Αράνχα Γκοζάλες η οποία είπε πως η Αγία Σοφία είναι ‘κοινός οίκος’ των ορθοδόξων χριστιανών, των καθολικών και των μουσουλμάνων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Στην κοινή συνέντευξή του με την ΥΠΕΞ της Ισπανίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “κι εμείς θέλουμε να διατηρηθούν αυτές οι ιδιαιτερότητες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας”. “Από αυτή την άποψη βρισκόμαστε σε διάλογο με την ΟΥΝΕΣΚΟ. Οπωσδήποτε κάποιες εικόνες κατά τη διάρκεια της προσευχής με την τεχνολογία μπορούν να καλυφθούν, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο αυτές οι ιδιαιτερότητες που βρίσκονται μέσα θα είναι ακάλυπτες και πέραν των ωρών της προσευχής θα είναι ανοιχτή για επίσκεψη. Δηλαδή άνθρωποι από κάθε θρησκεία θα μπορούν να έρχονται και να την επισκέπτονται”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε την Ελλάδα λέγοντας “δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε αυτή την αντίδραση της Ελλάδας, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, συμπεριφέρεται λες και πήραν την περιουσία της Ελλάδας”.  “Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί ότι η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453. Και η Αγία Σοφία το 1462 καθιερώθηκε ως τζαμί”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “συμπεριφορές όπως το να κυματίζουν οι σημαίες μεσίστιες, να καίνε σημαίες, ταιριάζουν σε αυτούς, εμείς μετά τον απελευθερωτικό πόλεμο μετά που ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δείξαμε από τότε σεβασμό στην ελληνική σημαία. Εμείς είμαστε τέτοιο έθνος, εκείνοι κάνουν αυτά που τους ταιριάζουν”.

Στη δήλωση της Ισπανίδας ομολόγου του ότι η Αγία Σοφία “πρέπει να είναι ένας ‘κοινός οίκος’ των ορθοδόξων χριστιανών, των καθολικών και των μουσουλμάνων”, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντέδρασε λέγοντας ότι “αν εννοεί (η Ισπανίδα ΥΠΕΞ) ότι πρέπει να είναι ανοιχτή (η Αγία Σοφία) για να την επισκέπτονται όλοι, εντάξει. Αλλά αν θέλει να πει ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε πάλι ως τζαμί, ως Μέγα Τζαμί, για λειτουργία, ότι πρέπει να μείνει ένας χώρος λατρείας και για άλλες θρησκείες, εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί και είναι τζαμί από το 1453. Για μία συγκεκριμένη περίοδο, 86 χρόνων, έγινε μουσείο, αλλά από το 1453 είναι τζαμί. Αλλά αν λέει με την επαναλειτουργία της σήμερα ως τζαμί, να ανοίξει παράλληλα κι ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες και δόγματα, τουλάχιστον έτσι το άκουσα εγώ από τη διερμηνεία και το λέω να διορθωθεί, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είναι ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνώ”. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Reuters: Με προφορική εντολή του Χέγκσεθ είχαν παγώσει οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μερτς-Η απώλεια στήριξης από Τραμπ και η άνοδος του AfD
Το ξέκοψε ο Κάρνεϊ στον Τραμπ-«Ο Καναδάς δεν πωλείται»
Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση
Περίπου 30 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιούπολη του Σιατλ
Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία-Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς στη δεύτερη ψηφοφορία
Περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν μετά από ανταλλαγή με Ρώσους
ΒΙΝΤΕΟ: Πυκνό σύννεφο σκόνης στο Ιράν ανάγκασε εκατομμύρια πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους
Ισραηλινή επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη-Προηγήθηκε εντολή εκκένωσης
Δεύτερη ψηφοφορία στη Γερμανία για την εκλογή Μερτς στην καγκελαρία