Ξενύχτησαν έξω από την Αγία Σοφία εκατοντάδες Τούρκοι-Περιμένουν την προσευχή

Έξω από την Αγιά Σοφία συρρέουν από νωρίς το πρωί εκατοντάδες Τούρκοι- κάποιοι μάλιστα πέρασαν εκεί τη νύχτα- ενόψει της μεσημεριανής προσευχής. Οι πύλες του Ναού θα ανοίγουν στις δέκα το πρωί για να λειτουργήσει η Αγιά Σοφία ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο.
 
Στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφία, (λειτουργία αντίστοιχη της χριστιανικής κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας), θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.
 
Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.
 

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.
 
Από νωρίς το πρωί Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω απο την Αγιά Σοφιά
 

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνο.
 

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.
 
Στα «εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.
 

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.
 
Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.
 

Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί» ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πάλεψα με τα ρεύματα και έφτασα με δυσκολία, λέει ο αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν με φουσκωτό στην Εύβοια
Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του τριετούς πολέμου
Ώρες αγωνίας για τον 46χρονο Γιώργο Χριστοφή που απουσιάζει από την οικία του
Ευκαιρία για Άγκυρα και Ουάσιγκτον να κλείσουν το μέτωπο των F-35 με «νέα αρχή» λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
Αγωνία για κωπηλάτη που αγνοείται στη θάλασσα στην Κρήτη–Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «βρήκε αγοραστή για το TikTok»
«Θερμική βόμβα» σαρώνει την Ευρώπη- Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αγγλία
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Επαρχία Πάφου
ΒΙΝΤΕΟ: Θυελλώδεις άνεμοι σήκωσαν στον αέρα τροχόσπιτο στη Σαντορίνη
Συνελήφθησαν 24 παράνομοι μετανάστες μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας