Γεωργίου και Κιζίλγιουρεκ σχολιάζουν την Ιστορική η συμφωνία για ταμείο ανάκαμψης

Δεν πρέπει να υποτιμάται η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο υπάρχει και προβληματισμός για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απορρόφηση κονδυλίων από τα κράτη μέλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.
 
Αναφέρει ότι υπήρξε η συγκεκριμένη προσέγγιση κάτω από το βάρος της κρίσης της πανδημίας και της απαίτησης πολλών χωρών που επλήγησαν, ιδιαίτερα του Νότου, άνκαι τονίζει πως στην αρχή είχαν προδιαγραφεί πολύ πιο αισιόδοξα πράγματα με τις αρχικές διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προέδρου της Φον Ντερ Λάϊεν περί κορωνο-ομολόγου, που τελικά δεν ευοδώθηκαν.
 
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, ήταν πομπώδεις οι διακηρύξεις και κάτω από το βάρος της πανδημίας, των τεράστιων απωλειών και των νεκρών έδειχνε η Επιτροπή να αντιλαμβάνεται ότι εκείνο που  εφαρμόστηκε κατά την προηγούμενη κρίση του 2008, δεν ξεπεράστηκε.
 
«Πίστευα ότι θα παραδειγματίζονταν ότι εκείνες οι πολιτικές της λιτότητας, της αφαίρεσης κονδυλίων από υγεία και κράτος πρόνοιας δεν ήταν ορθές και ότι θα ακολουθείτο μια άλλη πολιτική. Πήγαμε σε συμβιβαστική συμφωνία , πήγαμε σε κατάληξη την πέμπτη μέρα και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν φοβεροί ανταγωνισμοί και τεράστιες συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στις μεγάλες χώρες και ανάμεσα σε Βορρά και Νότο», ανέφερε.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι για το κόμμα του δεν είναι ζήτημα Βορρά και Νότου και δεν είναι γεωγραφικό το θέμα αλλά μια σύγκρουση φιλοσοφιών, της φιλοσοφίας της λιτότητας και των περικοπών έναντι σε μια άλλη προσέγγιση για μια πιο χαλαρή πολιτική που να επιτρέψει να μπουν οι υποθήκες για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη τεράστια κρίση.
 
Εκφράζει δε ανησυχία και προβληματισμό για κάποια πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει διερωτώμενος «μήπως εν τέλει και από την πίσω πόρτα εμπεδώνονται μνημόνια σε όλες πλέον τις ευρωπαϊκές χώρες».
 
«Διότι όπως είναι γνωστό μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις και πάρα πολλά σύμφωνα τα οποία είναι αναγκαία, αλλά από την άλλη να δούμε και πως θα αντιμετωπίσει η Επιτροπή και το Συμβούλιο τις χώρες που δεν ανταποκρίνεται στους όρους. Και ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι, μήπως θα επιβληθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες και στο τέλος της μέρας όλα αυτά θα είναι δώρο άδωρο;» διερωτήθηκε.
 
Ο κ. Γεωργίου τονίζει πως τα χρήματα πρέπει να διατεθούν για την πραγματική οικονομία και για εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από αυτή τη κρίση και να μην καταλήξουν σε κάποιους λίγους και στις μεγάλες επιχειρήσεις.
 
Χαρακτηρίζει επίσης ένα μεγάλο παραμύθι αυτά που λέχθησαν από Γερμανία και Ολλανδία ότι θα αναγκάζονταν να πληρώσουν τα χρέη των μικρών με το ευρωομόλογο.
 
«Θα ήταν μια υποθήκευση των δυνατών οικονομιών της Γερμανίας, των Βορείων για μια πιο φτηνή δανειοδότηση για χώρες που επλήγησαν περισσότερο και είναι παραμύθι ότι θα μας πλήρωσαν τα χρέη μας η Ολλανδία και η Γερμανία, κανένας χρέος δεν θα μας πλήρωναν, θα υποθήκευαν τις δυνατές οικονομίες τους για μια φτηνή δανειοδότηση. Εξάλλου τώρα αυτοί οι ισχυροί, οι λεγόμενοι φειδωλοί παίρνουν 53 δις ευρώ πίσω ως επιστροφές ενώ γίνονται και περικοπές», ανέφερε.
 
Έψεξε το γεγονός ότι επήλθαν περικοπές σε θέματα υγείας, στο πρόγραμμα  EU4Health, στα κονδύλια για έρευνα και καινοτομία, στο ταμείο αγροτικής ανάπτυξης ενώ αντίθετα παρέμειναν τα ίδια ή και αυξήθηκαν τα κονδύλια για την άμυνα.
 
«Εμείς ως GUE έχουμε σοβαρή ένσταση για αυτό το ζήτημα και θα κατατεθούν και τροπολογίες γιατί δεν γίνεται να αφαιρείς από αυτούς τους τομείς που απέδιδαν στην κοινωνία ή εκεί που  εντοπίζονται τα προβλήματα, όπως κλίμα, έρευνα , κυκλική οικονομία και άλλα», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
 
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που αναλογούν στην Κύπρο από το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρει πως το κονδύλι δεν υποτιμάται καθόλου ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσει η συνδρομή μας ως κράτος , τι  φορολογίες θα επιβληθούν για να αντληθούν ίδιοι πόροι και άλλα.
 
«Αυτά τα ζητήματα ελλοχεύουν κινδύνους άρα να τα δούμε προσεκτικά, έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει μια μελέτη και ένας σχεδιασμός για το που διατεθούν αυτά τα χρήματα, πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή μελέτη και αποτίμηση αναγκών και που αυτά διοχετεύονται. Σημειώνουμε πάντως την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ ότι σε αυτή τη διαδικασία θα μπει σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό είναι θετικό. Λέω όμως ότι πρέπει να υπάρξει απορρόφηση γιατί έχουμε κακές επιδόσεις σε ότι αφορά την απορροφητικότητα κονδυλίων και από αυτά τα 2,7 δις να εκταμιευθεί και το τελευταίο ευρώ για να μη μείνει ένα κενό νούμερο», λέει.
 
Κιζιλγιουρέκ: Ιστορική η συμφωνία στην ΕΕ, αλλά τα κράτη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εθνικές τους προτεραιότητες
Η πρόσφατη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν όντως μια ιστορική συμφωνία, ωστόσο τα μέλη δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις εθνικές τους προτεραιότητες και να δουν την ολοκληρωμένη εικόνα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Χαρακτηρίζει έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης την διαφωνία Βορρά -Νότου και λέει ότι είναι θλιβερό τα ΚΜ να παραμένουν προσκολλημένα στις εθνικές τους ατζέντες.
 
«Πρόκειται για ιστορική συμφωνία, όπως και να το δει κάποιος. Για πρώτη φορά η ΕΕ βγαίνει στις αγορές ως οντότητα για να αντλήσει κεφάλαια, για πρώτη φορά παραχωρεί επιδοτήσεις προς τα κράτη μέλη. Επίσης, στην ιστορική συγκυρία του κορωνοϊού η ίδια η διάσταση απόψεων των κρατών μελών και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τους για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία», λέει ο κ. Κιζιλγιουρέκ.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει ωστόσο απαράδεκτο το γεγονός ότι μειώθηκαν τα κονδύλια που θα δίνονταν στα Κράτη Μέλη ως επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως απαράδεκτο είναι κατά τον ίδιο και το γεγονός ότι διαγράφηκαν τα κονδύλια για το EU4Health, το πρόγραμμα που θα στήριζε τον τομέα της υγείας στα κράτη μέλη να επανακάμψουν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Αποκοπές επίσης έγιναν και από κονδύλια του Erasmus+ κλπ.
 
«Το θετικό είναι ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Ως το μόνο δημοκρατικά εκλελεγμένο σώμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακολούθησε τις θέσεις τις οποίες επικύρωσε τους προηγούμενους μήνες μέσα από ψηφίσματα του και απέρριψε τη συμφωνία του Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει πως το Συμβούλιο τώρα θα παρακαθίσει σε διαβουλεύσεις μαζί με το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή για να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα αυξάνει τα κονδύλια για στήριξη των κρατών μελών στους τομείς της υγείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του κράτους δικαίου» αναφέρει.
 
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το πως επωφελείται, ο Ευρωβουλευτής λέει ότι από τις ανακοινώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του ΥΠΟΙΚ, στην Κύπρο αναλογεί προς το παρόν ένα ποσό μέχρι 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
 
«Από ό,τι φαίνεται από την ανακοίνωση του δεύτερου, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τον τρόπο που θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να μπει σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει.
 
Ο Ευρωβουλευτής εκφράζει την ελπίδα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη οικονομία, δεδομένου ότι και η ΕΕ την έχει ως προτεραιότητα και θα διαθέσει πολλά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Αναφορικά με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, αυτά, λέει, θα κατανεμηθούν σε τρέχοντα ή καινούρια προγράμματα.
 
«Σημαντικό είναι για εμάς να δούμε κατά πόσο οι προσπάθειες μας για επαναφορά του κονδυλίου οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων έχουν ευοδωθεί. Γνωρίζω και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο ο ΥΠΕΞ όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν θέσει το θέμα σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», αναφέρει.
 
Ειδικότερα για τη διαφωνία των βόρειων χωρών, των «φειδωλών 5» και των χωρών του Νότου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής την χαρακτηρίζει έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης και λέει ότι είναι θλιβερό να χάνεται η μεγάλη εικόνα από τα μάτια των μελών του Συμβουλίου και να παραμένουν προσκολλημένοι στις εθνικές τους ατζέντες.
 
«Και δυστυχώς αυτές οι διαφορές είναι εδώ για να παραμείνουν. Διότι πηγάζουν από τον εθνοκεντρισμό των κρατών-μελών. Δεν τις είδαμε μόνο στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τις είδαμε επίσης και στις συζητήσεις για το πρώτο πακέτο στήριξης με την έξαρση της πανδημίας (κλείσιμο συνόρων, αργοπορία στην αντίδραση κλπ), και τις βλέπουμε ακόμα σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές ασύλου, την εισδοχή προσφύγων, τις πολιτικές καταπολέμησης του κλίματος και αλλού», αναφέρει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο γήπεδο της Βουλής οι αλλαγές για ψήφο στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους καταλόγους
Πρώτη φορά στα χρονικά περισσότερες οι αναχωρήσεις από τις αφίξεις-Χρονιά ορόσημο για το μεταναστευτικό
Παπαναστασίου: Χρειάζεται συνεργασία εντός Ευρώπης για τα ενεργειακά
Το «ίδρυμα εθνικού αγώνα» καλεί τον Τατάρ να μην παραστεί στην πολυμερή
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Τατάρ από την Άγκυρα-«Μάταιο χάσιμο χρόνου η λύση ομοσπονδίας»
Την ευθύνη των πολιτικών να βρίσκονται δίπλα στη νέα γενιά ανέδειξε η Αννίτα Δημητρίου
Αλλαγές στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία συζήτησε η Βουλή-Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΔΗΠΑ
Αντιδράσεις στον τ/κ Τύπο για τον επαναδιορισμό "πρέσβη" Τουρκίας
Διόρισε Πρόεδρο της Επ. Διερεύνησης Ασυμβίβαστου το Υπουργικό-Αυτή είναι η σύνθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων
Ενημέρωσε τον Δένδια για τους στόχους της Κύπρου για την άμυνα ο Πρόεδρος-«Προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια»