Απαντά σε δημοσιεύματα και συζητήσεις για τα αποτελέσματα των εξετάσεων το ΥΠΠΑΝ

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας για τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων με αφορμή δημοσιεύματα και συζητήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών σε συγκεκριμένα σχολεία.

Το Υπουργείο διευκρινίζει πως το ίδιο καθώς και η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δεν έχουν άμεση δικαιοδοσία για την έκδοση αποτελεσμάτων στις εξετάσεις και ότι αυτή είναι αρμοδιότητα των Καθηγητικών Συλλόγων και του Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας, την οποία και οφείλουν να εξασκήσουν στο πλαίσιο των Κανονισμών και της υφιστάμενης νομοθεσίας.
 
Επισημαίνεται, περαιτέρω ότι βάσει της αρχής της νομιμότητας,  «όταν ο νόμος αναθέτει την άσκηση μιας εξουσίας σε ένα όργανο, το όργανο αυτό δεν μπορεί να μεταβιβάσει ολικά ή μερικά την εξουσία του αυτή σε άλλο όργανο, χωρίς να υπάρχει ρητή διάταξη του νόμου που να το επιτρέπει».
 
"Δεν υπάρχει βεβαίως περιθώριο ούτε και αρμόζει να γίνεται λόγος για «εξουσιοδότηση» ή οποιαδήποτε εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας από το σχολείο", αναφέρει.

Το Υπουργείο προσθέτει πως αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, όπως και της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι να εποπτεύουν και να ασκούν, εάν χρειάζεται, έλεγχο της νομιμότητας οποιασδήποτε πράξης του Καθηγητικού Συλλόγου και της Διεύθυνσης των σχολείων.
 
"Υπογραμμίζεται ότι όλοι πρέπει να ενεργούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και μαθητριών", προσθέτει.

Επίσης αναφέρει πως στη βάση αυτής της λειτουργίας ο Υπουργός και το Υπουργείο έχουν κάνει έκκληση στις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις να λάβουν φέτος υπόψη τα ιδιαίτερα δεδομένα που δημιουργούνται και τις συνθήκες που επικράτησαν εξαιτίας της πανδημίας και σε σχέση με τις διαδικασίες απόλυσης, στη βάση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, να ασκήσουν αρχές επιείκειας στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται από τους σχετικούς Κανονισμούς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,2 εκατ. ευρώ
Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό της λίμνης Μεμί για άρδευση-«Δεν μπορούν να δοθούν άλλες ποσότητες»
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή
ΤΟΜ: Εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά οι διαθέσιμες χορηγίες για ηλεκτροκίνηση
Εντός των ημερών το πόρισμα της πειθαρχικής εναντίον του Εκτελεστικού Διευθυντή Λάρνακας-Αμμοχώστου
Ανησυχία βουλευτών για τις συνθήκες διαβίωσης σε δομές φροντίδας
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα μεταφορών συζήτησαν Βαφεάδης με Ρέγκεβ
Ανέγερση νέων σχολείων και κλιματιστικά, οι στόχοι της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας
Υποβλήθηκαν 2.841 αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας