Θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες στους ναούς στην Ελλάδα λόγω της Αγίας Σοφίας

Πένθιμα θα χτυπούν αύριο οι καμπάνες στους ναούς και τα μοναστήρια της χώρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Χριστιανοσύνης, σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η αυριανή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον ιστορικό ναό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ορθοδοξίας, αλλά και βαθιά θλίψη και ως ηχηρή απάντηση οι ιεράρχες καλούν τους πιστούς να ενώσουν τις προσευχές τους και να ψάλουν όλοι μαζί το «τη Υπερμάχω».

Την έντονη καταδίκη του για την ενέργεια της Τουρκίας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λέγοντας ότι ο μεγάλος ναός γίνεται «άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας». Ο κ. Ιερώνυμος θα προστεί (αύριο) στην Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στον καθεδρικό ναό Αθηνών, καλώντας τους πιστούς να ψάλουν μαζί το «τη Υπερμάχω».

Η Μητρόπολη Δημητριάδος αποφάσισε σε όλες τις μονές και τις εκκλησίες να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες στις δώδεκα το μεσημέρι και για δέκα λεπτά. Παράλληλα αύριο το απόγευμα μετά την Ακολουθία του Εσπερινού «να τελεστεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, ως προσευχητική αναφορά στην Υπέρμαχο Στρατηγό υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους. Επίσης, οι ιερείς μας προαιρετικά καλούνται στο τέλος του Εσπερινού να τελέσουν την Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου και να ψάλουν με τον λαό μας το “Τη Υπερμάχω”».

Μάλιστα σε σχετική του εγκύκλιο ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κάνει λόγο για «προκλητική απόφαση του προέδρου της Τουρκίας για τη μετατροπή του Πανσέπτου Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος. Hδη οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες παγκοσμίως είναι πάμπολλες για την απαράδεκτη αυτή απόφαση που πληγώνει όχι μόνο την κατ’ ανατολάς Εκκλησία του Χριστού και το Γένος μας, αλλά και κάθε χριστιανική και πολιτισμένη ψυχή».

Ο κ. Ιγνάτιος καταλήγει με την προτροπή «να ενώσουμε τις προσευχές μας, ώστε η απόφαση αυτή να ανακληθεί και πολύ σύντομα να επανέλθει τουλάχιστον το πρότερο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, που εξασφάλιζε την οικουμενική ακτινοβολία του μνημείου».

Ανάλογη πρωτοβουλία έλαβε και ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος όπου ως μια πνευματική διαμαρτυρία αποφάσισε αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες.

Κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να προσευχηθούν την ώρα που θα βεβηλώνεται ο ναός απευθύνει και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Στο πλαίσιο αυτό στον Aγιο Γεώργιο Νέας Ιωνίας από τις 8.30μ.μ. – 00:30 π.μ θα τελεστεί Αγρυπνία.

«Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμβολο της Oρθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης εδώ και αιώνες, γίνεται και πάλι σημείο καπηλείας και πολιτικών σκοπιμοτήτων με προφανή στόχο την έξαρση του φανατισμού και του εθνικισμού», τονίζει ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

«Oλοι μας και ως Eθνος και ως Ρωμιοσύνη και ως Ορθόδοξοι πονάμε. Πονάει η Ιστορία μας, πονάει ἡ θρησκευτική συνείδησή μας, πονάει η ελπίδα μας, πονάει η πίστη μας, πολύτιμοι θησαυροί όλα αυτά που όμως με κανέναν τρόπο δεν τα χάνουμε γιατί είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά και την συνείδησή μας», αναφέρει σε εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Μάλιστα σαν απάντηση στην «πρόκληση» ανακοινώνει ότι ήδη ξεκινάει ανέγερση ναού της του Θεού Σοφίας σε οικόπεδο στον Γέρακα, ενώ την «ημέρα της νέας βεβη¬λώ¬σεως της Αγιάς Σοφιάς στις 7:00μ.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς».

Την ίδια στιγμή με εντολή του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου την «ημέρα που θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι το ανοσιούργημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί» θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες ενώ οι σημαίες των ναών, των υπηρεσιών της Μητρόπολης και των φιλανθρωπικών καταστημάτων της θα κυματίζουν μεσίστιες.

Πένθος και στη Μητρόπολη Καλαμαριάς όπου σήμερα το βράδυ στο Παλατάκι θα τελέσει Αγρυπνία. «Προσευχόμαστε για τη Μεγάλη Εκκλησία, την Αγιά Σοφιά, για τον Πατριάρχη μας και τους Ρωμιούς της Πόλης, για τη Ρωμιοσύνη ολάκερη», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ανάλογο το κλίμα και σε άλλες Μητροπόλεις όπως στη Βεροίας, στην Καλαβρύτων, στην Αλεξανδρουπόλεως και στην Χίου.

«Η θλίψη και η διαμαρτυρία για το γεγονός της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα εκφραστεί με τη δεκάλεπτη πένθιμη κωδωνοκρουσία στις 12 το μεσημέρι σε όλες τις Μονές και τους ναούς της Μητροπόλεώς μας», σημειώνεται από τη Μητρόπολη Κώου. Ημέρα «βαθειάς περισυλλογής και εκτενούς προσευχής» είναι η αυριανή για τη Μητρόπολη Σερρών στην οποία οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας στη Μεσόγειο (pics)
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου-Αναφορές για πολλούς τραυματίες
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ