Δραματική η κατάσταση με τη φωτιά στις Κεχριές-Ενεργοποιήθηκε ειδικό σχέδιο της Ε.Ε

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η περιοχή της Κορινθίας στην Ελλάδα, αφού η φωτιά στις Κεχριές συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κορινθία-Εκκενώθηκε και έβδομος οικισμός

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από την ελληνική διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Λουτράκι και Ζαχάρω-Στην Ηλεία έγινε και σύλληψη για εμπρησμό
Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί εντωμεταξύ οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί στο Λουτράκι πλησίον του Ισθμού και κοντά στο χωριό της Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας.

Στη Φιγαλεία όμως εξελίχθηκε και ένα τραγικό γεγονός, όταν κάτοικος της περιοχής πήγε στο αγρόκτημά του περίπου 800 μέτρα από την φωτιά, για να απομακρύνει το άλογό του, εκείνο αφηνίασε, τον κλώτσησε και δυστυχώς ο άτυχος άντρας έχασε την ζωή του.

Στην ίδια περιοχή οι ανακριτικές Αρχές προχώρησαν και στην σύλληψη ενός ατόμου για εμπρησμό ο οποίος εξετάζεται αυτή την στιγμή.

Εξίσου επικίνδυνη παραμένει και η Παρασκευή για κίνδυνο πυρκαγιάς
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για αύριο Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας), Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) και Βόρειου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Πηγή: Ethnos.gr

Δειτε Επισης

Τον ρόλο της ΕΕ στο Μεσανατολικό θα τονίσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο των MED9
Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός του λεωφορείου που παρέσυρε και σκότωσε 78χρονη στη Θεσσαλονίκη
Σε κρίσιμη κατάσταση 28χρονος που έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων
Συγκλονίζει πρεσβυτέρα στην Ελλάδα που ο ιερέας σύζυγός της τη βασάνιζε για 50 χρόνια
Σοβαρό τροχαίο στην Ελλάδα-Άμορφη μάζα σιδερικών όχημα 52χρονου
Απέρριψε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη
Εξετάζεται αν τα αδέλφια της Κυψέλης εμπνεύστηκαν τον φόνο από «Τα Τέρατα» του Netflix
Μοναχοί παλιάς αδελφότητας στο Άγιο Όρος κατηγορούνται για εκρήξεις κοντά σε μοναχούς της νέας αδελφότητας
Συνεχίζεται η δίκη Πισπιρίγκου-Αποκλείει την ασφυξία ως αίτιο του θανάτου της Μαλένας η ιατροδικαστής
Σε δίκη 11 άτομα για τον θάνατο 11χρονου σε σχολείο στις Σέρρες μετά από έκρηξη λέβητα