Παρακολουθεί επισταμένα, ζητά αποφασιστική στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία η Λευκωσία
12:57 - 22 Ιουλίου 2020
![e18381a4-7f73-4b60-8fa2-296ca672f1e4.jpg](/images/aJq7K3hbjBefchCdzVk2Kvs-qG0=/376628/width-750/e18381a4-7f73-4b60-8fa2-296ca672f1e4.jpg)
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί επισταμένα και συνεχώς σε συνεννόηση με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.
Η νέα τουρκική Navtex, είπε ο κ. Σεντώνας παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, ενώ υπέδειξε ότι αύριο το ζήτημα αυτό θα εγερθεί και κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Μακρόν.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι ήταν και όλη την προηγούμενη περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας.
Υπενθύμισε επίσης, ότι κατά την πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία.
«Έχει αποφασιστεί ότι το Φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αξιολογούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκία, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η θέση του Προέδρου συνέχισε, είναι ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.
Η θέση του Προέδρου συνέχισε, είναι ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.
Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης θα εγερθούν ζητήματα που αφορούν την άμυνα, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, την παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτές διαμορφώνονται.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις υπό το φως της νέας παράνομης και προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας, που αφορά την έκδοση νέας navtex που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.
Σκοπός της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν ο συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο φίλων χωρών της περιοχής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών υπήρξε και η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)