«Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» ο Μακρόν-Νέο αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» την Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.
 
Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.
 
«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης.
 
Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.
 
Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.
 
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.
 
Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.
 
Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.
 
Γερμανία και Γαλλία απέναντι στους ολιγαρκείς
Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».
 
«Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.
 
Πού «σκαλώνουν» οι διαπραγματεύσεις
Οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρεις ημέρες όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων. Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενισχύσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, με την πιθανότητα χορηγήσεων δανείων ύψους άλλων 250 δισεκατομμυρίων.
 
Αλλά οι λεγόμενοι ολιγαρκείς και η Φινλανδία θέλουν το ποσό της βοήθειας να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.
 
Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό όμως παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.
 
Ιδιαίτερες συναντήσεις για την άρση του αδιεξόδου
Το δείπνο διακόπηκε και γίνονται ιδιαίτερες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι «ολιγαρκείς» συζητούν για να συντονίσουν τη στάση τους, γνωστοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας μια φωτογραφία από τη συνάντηση.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντά πολλούς από τους πρωταγωνιστές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.
 
Η Σύνοδος Κορυφής εισήλθε στην τέταρτη ημέρα της.
Οι συναντήσεις του Μητσοτάκη
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση μελών Επ. Θεσμών για απόφαση Ανωτάτου για πόθεν έσχες Εισαγγελέων
Παρασκήνιο για «προεδρία βουλής» και «προεδρικές» στα κατεχόμενα
Κανονικά η λειτουργία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουκρανία-Παρακολουθεί τις εξελίξεις το ΥΠΕΞ
Στην Κύπρο ο Μπορέλ στις 22-23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο περιοδείας
Ενοχλημένη η Νομική Υπηρεσία... Δείχνει Προεδρικό για την διαρροή της γνωμάτευσης για ωφελήματα Χριστοδουλίδη
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εμπειρογνώμονες-Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Ν. Χριστοδουλίδης για προσφυγικούς συνοικισμούς: Eγινε η μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος
Βολές σε ΠτΔ από ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Πόθεν Έσχες Εισαγγελέων, απαντά με το γάντι ο ΔΗΣΥ
Το παίρνουν πάνω τους οι Εισαγγελείς μετά την απόφαση για Πόθεν Έσχες-Σβήνουν τις σκιές από τον Πρόεδρο
Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας για να σπάσει το αδιέξοδο στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματο