Διαγωνισμός Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ
11:31 - 20 Ιουλίου 2020

Η μεγαλύτερη γιορτή της Καινοτομίας στην Κύπρο διοργανώνεται για 14η συνεχή χρονιά, από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ έρχονται και φέτος με στόχο να επιβραβεύσουν τις καλύτερες και πιο καινοτόμες ιδέες που υλοποιήθηκαν και εφαρμόζονται σε κυπριακές επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες, τόσο του Ιδιωτικού, όσο και του Δημόσιου Τομέα.
Ο Διαγωνισμός για τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2006 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), συμβάλλοντας στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τα Βραβεία στηρίζουν έμπρακτα η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)
Ο Αντώνης Φραγκούδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της ΟΕΒ, απαντά στις πιο συνήθης ερωτήσεις που υποβάλλονται από ενδιαφερόμενους σχετικά με τον διαγωνισμό.
- Τι ακριβώς ορίζεται ως καινοτομία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια καινοτομία για να βραβευθεί στον διαγωνισμό;
Η Καινοτομία μπορεί να περιλαμβάνει και την αποτελεσματική εφαρμογή νέων διαδικασιών ή και την αξιοποίηση νέας τεχνολογίας, με σκοπό την ικανοποίηση της ζήτησης/πελάτη ή για την επίλυση ενός προβλήματος στην επιχείρηση, στην κοινωνία ή στην οικονομία.
Οι καινοτομίες που βραβεύονται μέσα από τον διαγωνισμό πρέπει να είναι εφαρμοσμένες, να πληρούν τα σχετικά κριτήρια και να μπορεί να αποδειχθεί έμπρακτα η επιτυχία/αποτελεσματικότητά τους.
- Ποιος είναι ο σκοπός του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας;
- Ποιος έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό για τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ;
- Πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή στον διαγωνισμό;
- Που μπορώ να βρω αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό;
- Ποιες είναι οι κατηγορίες βράβευσης;
- Πρωτογενής Τομέας (Γεωργία, Δασοκομία, Πτηνοτροφία, Αλιεία, Ορυχεία, Λατομεία κτλ.)
- Τομέας Μεταποίησης (Βιομηχανία Ένδυσης, Υπόδησης, Ξυλουργικών και Μεταλλικών Ειδών, Ποτοποιία, Χαρτοποιία, Κατασκευή Εξοπλισμού, κτλ.)
- Τομέας Υπηρεσιών (Εμπόριο, Μεταφορές, Εστίαση, Τουρισμός, Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες, Εκπαίδευση, Υγεία, Επικοινωνία, Τέχνες, Διασκέδαση, Ψυχαγωγία κτλ.)
- Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας (Δημόσιες Υπηρεσίες, Τοπικές Αρχές, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Κρατικές Υπηρεσίες)
- Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων;
Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων, είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται και ειδικοί σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, ανάλογα με την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης.
Στους υποψήφιους δίνεται η ευχέρεια να προσκομίσουν όποια στοιχεία επιθυμούν για να αποδείξουν την επιτυχημένη εφαρμογή της καινοτομίας τους, ενώ στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης ενδέχεται να ζητηθεί η παρουσίαση των καινοτομιών ενώπιον της επιτροπής, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούνται και επι τόπου επισκέψεις όπου η Επιτροπή Αξιολόγησης του Βραβείου έχει την ευκαιρία να δει την καινοτομία και να διαπιστώσει από κοντά την εφαρμογή και τα οφέλη.
- Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων;
- H καινοτομία και η ανάγκη/σκοπός/λογική για το οποίο δημιουργήθηκε η ιδέα καθώς και το σκεπτικό προσέγγισης/ανάπτυξής της.
- Οι τρόποι με τους οποίους η καινοτομία δημιούργησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση/οργανισμό/υπηρεσία.
- Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη λειτουργία της επιχείρησης/οργανισμού/υπηρεσίας από την υιοθέτηση της καινοτομίας.
- Οι επιδράσεις στην επιχείρηση/οργανισμό/υπηρεσία από την υιοθέτηση της καινοτομίας πάνω στην οικονομική κατάσταση (κερδοφορία, εξοικονόμηση πόρων/χρόνου, αύξηση παραγωγικότητας, κ.λπ.)
- Επιχειρήματα ως προς την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της ιδέας.
- Η εφαρμογή της καινοτομίας και οι πιθανές επιπτώσεις στην προστασία ή βελτίωση του περιβάλλοντος.
- Οι τρόποι με βάση τους οποίους υποκινείται και αναπτύσσεται η καινοτομία στη διεύθυνση και το προσωπικό.
- Η οικονομική κατάσταση του αιτητή κατά τα τελευταία τρία χρόνια (κύκλος εργασιών, κερδοφορία, αύξηση πωλήσεων (%) και μερίδιο αγοράς (%).
Οι αιτητές με την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό, δεσμεύονται να παρέχουν πρόσθετα στοιχεία, αποδείξεις και πληροφορίες που τυχόν να απαιτήσει η Επιτροπή Αξιολόγησης.
- Μπορούν να απονεμηθούν πέραν του ενός ή καθόλου βραβεία σε μια κατηγορία;
- Πότε θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η καινοτομία για την οποία υποβάλλεται αίτηση;
- Μπορώ να λάβω μέρος στο διαγωνισμό με πέραν της μιας αίτησης;
- Μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και επιχειρήσεις/οργανισμοί που είχαν βραβευτεί ή έλαβαν μέρος σε προηγούμενο διαγωνισμό;
Όσοι μετείχαν σε διαγωνισμό και δεν έτυχαν βράβευσης, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε επόμενους διαγωνισμούς με την ίδια ή/και βελτιωμένη καινοτομία.
- Που μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τους προηγούμενους νικητές των βραβείων;
- Πότε λαμβάνει χώρο η Βράβευση;
- Πότε είναι η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων;
Οργανωτής: Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
Υποστηρικτές: Κυπριακή Δημοκρατία, Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας