Προς νέα κατεύθυνση οι σχέσεις Κύπρου με ΗΠΑ-Τη νέα χρονιά οι λεπτομέρειες για το IMET

Προς μια νέα κατεύθυνση προχωρούν οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφέροντας, επίσης, πως λεπτομέρειες για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης  θα δοθούν τον επόμενο χρόνο.
 
Ο κ. Πετρίδης ρωτήθηκε, μετά το πέρας του μνημόσυνου των πεσόντων της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974, που τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, για το πώς προχωρά η συνεργασία μεταξύ Κύπρου – ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος IMET. Ο ΥΠΑΜ είχε ενημερωθεί στις 8 Ιουλίου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε στελέχη της Εθνικής Φρουράς από το 2021, στο πλαίσιο της πρόσφατης ψήφισης και εφαρμογής του νόμου EAST – MED ACT. 
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης είπε «όπως έχουμε αναφέρει είναι ένα θέμα το οποίο θα εγκριθεί από το Κογκρέσο και θα δώσουμε λεπτομέρειες για την πιθανή συνεργασία – εκπαίδευση, ενδεχομένως την επόμενη χρονιά».
 
Eρωτηθείς κατά πόσο αυτή η συνεργασία αφορά και την αγορά οπλικών συστημάτων ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε, πως στο παρόν στάδιο δεν έχουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση.
 
Επεσήμανε πως τα θέματα της άμυνας είναι ευαίσθητα και θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις όποιες δηλώσεις μας.
 
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις  μεταξύ  Κύπρου – ΗΠΑ και πώς αυτές χαρακτηρίζονται, ο κ. Πετρίδης είπε “νομίζω ότι προχωρούν προς μια νέα κατεύθυνση και θα σας ενημερώνουμε όταν θα υπάρχουν εξελίξεις”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παπαναστασίου: Χρειάζεται συνεργασία εντός Ευρώπης για τα ενεργειακά
Το «ίδρυμα εθνικού αγώνα» καλεί τον Τατάρ να μην παραστεί στην πολυμερή
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Τατάρ από την Άγκυρα-«Μάταιο χάσιμο χρόνου η λύση ομοσπονδίας»
Την ευθύνη των πολιτικών να βρίσκονται δίπλα στη νέα γενιά ανέδειξε η Αννίτα Δημητρίου
Αλλαγές στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία συζήτησε η Βουλή-Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΔΗΠΑ
Αντιδράσεις στον τ/κ Τύπο για τον επαναδιορισμό "πρέσβη" Τουρκίας
Διόρισε Πρόεδρο της Επ. Διερεύνησης Ασυμβίβαστου το Υπουργικό-Αυτή είναι η σύνθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων
Ενημέρωσε τον Δένδια για τους στόχους της Κύπρου για την άμυνα ο Πρόεδρος-«Προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια»
Φοβάται μπλόκο της Κύπρου στην ατζέντα με Ε.Ε. η Τουρκία-«Η στάση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή σταδιακά φθίνει»
Με εμβάθυνση στην ασφάλεια η συνάντηση Πάλμα και Δένδια-Δεσμεύτηκαν να προασπιστούν την ειρήνη