«Ναι, δουλεύω στα σίδερα και δεν είμαι για λύπηση... Η δουλειά δεν έχει φύλο»

Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες, το βίντεο μίας νεαρής, η οποία αποφάσισε να μας δείξει την καθημερινότητά της, ενόσω βρίσκεται στην δουλειά της. Μπορεί η πρόταση να μην σας τράβηξε το ενδιαφέρον, αλλά η συνεχεία σίγουρα θα μας δικαιώσει. Η 31χρονη Άντρη, που δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση, είναι το τρανό παράδειγμα ότι όλες οι δουλειές είναι για όλους, είτε είσαι άντρας, είτε γυναίκα. Η Άντρη, από μικρό παιδί, δουλεύει στα... σίδερα.
 
Η δουλειά της στρέφει τα βλέμματα πάνω της, όπου κι αν πάει. Κάποιοι την κοιτούν με αδιαφορία και μετά συνεχίζουν με αυτό που κάνουν. Άλλοι λένε τα σχόλιά τους και δεν τους νοιάζει αν είναι αγενείς. Αυτό προκάλεσε και την αντίδρασή της, που την οδήγησε να κάνει αυτό το βίντεο.
 
«Πριν λίγες μέρες, είχα πάει με τον πατέρα μου στον καφενέ να πιούμε ένα καφέ, να κάνουμε ένα διάλειμμα. Μόλις μπήκαμε, ήμουν και με τη στολή της δουλειάς, οι διάφοροι χωριανοί είπαν “μα δουλέφκει τζιαι η κορούα μαζί σου;”. Είπα δεν θα τους απαντήσω, αλλά το πήρα κατάκαρδα. Γιατί να μου πουν έτσι; Αυτοί μπορεί να κάθονται και να περιμένουν ένα επίδομα, εγώ δουλεύω για να βγάλω λεφτά». Και με αφορμή αυτό, αποφάσισε να κάνει το βίντεο για να μας δείξει τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε ένα μεταλλικό εργαστήρι, στέλλοντας την ίδια ώρα το μήνυμα πως δεν είναι για λύπηση αλλά αυτή είναι η δουλειά που αγαπά και θέλει να κάνει με μεράκι... 


Η Άντρη Ψωμά είναι η μόνη κόρη, σε μία οικογένεια με έξι παιδιά, και από μικρή ξεκίνησε να ασχολείται με τα σίδερα, αφού είναι η επιχείρηση του πατέρα της.
 
«Σε αυτό το επάγγελμα μεγαλώσαμε. Φεύγαμε από το σχολείο και ερχόμασταν στο μαγαζί με τον παπά μου και μπήκαμε στην τέχνη. Μας μάθαινε ο ίδιος. Σπούδασα νηπιαγωγός, αλλά επειδή ήξερα ότι δεν θα έβρισκα δουλειά σε αυτό που σπούδασα, έπρεπε να βρω κάτι άλλο για να βγάζω το δικό μου εισόδημα. Δεν θα έμενα με σταυρωμένα τα χέρια».
 
Εκτός αυτού, τα Σαββατοκύριακα, όποτε είναι ελεύθερη, πηγαίνει σε διάφορα πάρτι, γενέθλια, γάμους, κτλ, ώστε να εξασκεί το επάγγελμα που σπούδασε.
Η αύξηση των πελατών, τα αρνητικά σχόλια και οι απαντήσεις
Η Άντρη θυμάται ότι από την στιγμή που μπήκε στην εταιρεία, η δουλειά έχει πάρει τα πάνω της, αφού οι πελάτες βλέπουν ότι η εταιρεία τους δεν κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο.
 
«Αλλά δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Πολλοί πελάτες, με τους οποίους έκλεισε δουλειές ο πατέρας μου, του έλεγαν “μα γιατί έχει την κορούα να δουλέφκει δαμέ; Έπρεπε να ήταν σε γραφείο”. Επίσης και στις εξωτερικές δουλειές, που πάμε σε διάφορα εργοτάξια, με βλέπουν κάπως παράξενα, επειδή κάνω αυτό το επάγγελμα. Έτυχε φορά, επειδή δουλεύω σε αυτή τη δουλειά και είμαι γυναίκα, να με κρίνουν ότι δεν θα μπορώ να φτιάξω τη δική μου οικογένεια ή να γεννήσω το πρώτο μου μωρό. Δεν σημαίνει επειδή είμαι γυναίκα και εργάζομαι στα σίδερα, δεν μπορώ να γεννήσω ένα μωρό».
 
Μπορεί να ακούει διάφορα αρνητικά σχόλια ή σχόλια τύπου «εσύ δεν πρέπει να είναι στον ήλιο, πρέπει να είσαι στο γραφείο», αλλά δεν τα αφήνει να την πάρουν από κάτω. Σηκώνει το κεφάλι ψηλά και συνεχίζει.
 
«Η δουλειά δεν έχει φύλο. Δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι δουλειές, αυτές τις κάνουν οι γυναίκες και αυτές τις κάνουν οι άντρες. Δεν σημαίνει επειδή είναι μία βαρετή δουλειά, δεν μπορεί να την κάνει η γυναίκα. Έχει διάφορα πόστα η δουλειά, που μπορεί να δουλέψει μία γυναίκα. Μπορεί να κάνει το μπογιάτισμα, την προετοιμασία στο κόψιμο των σίδερων κλπ. Τις δουλειές εμείς τις ταμπελώνουμε».
Η γνωριμία με τον άντρα της
Απέδειξε σε όλους ότι η δουλειά της δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, στην προσωπική της ζωή. Μάλλον το αντίθετο, θα μπορούσε να πει κάποιος.
 
«Με τον άνδρα μου γνωριστήκαμε μέσα από αυτή τη δουλειά και με ερωτεύτηκε. Πήγα μία μέρα να ζητήσω εμπόρευμα για το μαγαζί και εκεί ξεκινήσαμε. Όταν έμαθε και για την δουλειά μου, τον τράβηξα παραπάνω».
 
Η ίδια δεν μετανιώνει για την επιλογή της, να ασχοληθεί με αυτή την επιχείρηση. Αντίθετα νιώθει περήφανη.
 
«Δεν είναι ντροπή η δουλειά. Όλες οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν, να βγουν έξω για να βρουν δουλειά. Είτε στα χτίσματα, είτε στα σίδερα, είτε να βάλλουν πλακάκια. Αν είχα να επιλέξω ανάμεσα στο επάγγελμα της νηπιαγωγού και τα σίδερα, θα επέλεγα τα σίδερα. Δεν είναι μόνο τα λεφτά που σε κάνουν να είσαι άνθρωπος. Πρέπει να νιώθεις καλά με το επάγγελμά σου. Σε αυτή τη δουλειά νιώθω ότι προσφέρω».

Δειτε Επισης

Προσπάθεια κατάρριψης ρεκόρ Guinness στην Κύπρο με ανθρώπινη αλυσίδα
Επόπτες σε ρόλο... παρατηρητών παράνομων ταξιτζήδων στο αεροδρόμιο-Κολλημένη η διαδικασία για τα πρόστιμα
Έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη-Συστάσεις για εμβολιασμό των παιδιών στην Κύπρο
Στην Κύπρο γύρω στους 2.500 οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση-Πάνω από 2.8000.000 παγκοσμίως
Το ΤΕΠΑΚ κορυφαίο στη διδασκαλία σε Κύπρο-Ελλάδα βάσει κατάταξης των Times Higher Education
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Οδικό χάρτη αναμένει η Επίτροπος Ισότητας από το Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση