Μετά το αδιέξοδο επαναρχίζει ο δεύτερο γύρος διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής

Στις 11:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, (12:00) Κύπρου άρχισε η 2η μέρα των διαβουλεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο των 1,074 τρισ. Ευρώ και του ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. Ευρώ, με αριθμό ηγετών να συσκέπτονται για συντονισμό.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε και Σάντσες, προσήλθαν σε σύσκεψη για συντονισμό επί των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στους 27.

Μετά τη χθεσινοβραδινή διακοπή στις 23:30, δεν ακολούθησαν διαβουλεύσεις, οι αντιπροσωπείες γύρισαν στα ξενοδοχεία τους, αλλά τα επιτελεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν συνέχισαν την εργασία για την ολοκλήρωση συμβιβαστικών προτάσεων που θα κατατεθούν σήμερα στην ολομέλεια. 

Το μεγάλο σημείο διαφωνίας παραμένει η επιμονή του Μαρκ Ρούττε σε διαδικασία ομοφωνίας για την έγκριση των επενδυτικών  και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων των Κρατών Μελών. 

Εντούτοις, δημοσιονομικού τύπου κριτήρια ή απαιτήσεις και όροι δεν έχουν τεθεί ούτε από την πλευρά Ρούττε, ούτε και από καμία άλλη χώρα του Βορρά. Η διαφωνία των Ολλανδών είναι θεσμικής φύσης και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρήματα από τον κοινό δανεισμό δεν πρέπει  να δίνονται ως λευκή επιταγή. 

Χθες βράδυ, μετά από δυόμισι ώρες διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε στις 23:30 το δείπνο των 27 ηγετών υπό τον Σαρλ Μισέλ. Ο Πρόεδρος παρουσίασε στους  27 τα μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων επί ενός προσχεδίου συμπερασμάτων. Ο Π. Μισέλ επιχείρησε να κάμψει τις αντιστάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης και το αίτημα περί ομοφωνίας προτείνοντας τερματισμό πληρωμών επί εθνικών σχεδίων ανάκαμψης αν δεν υπάρχει "συναίνεση" μεταξύ των κυβερνήσεων.

Η πρόταση προβλέπει ότι αν ένας αριθμός κρατών μελών έχει αιτιολογήσει την αντίθεσή τους σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ή στην επίτευξη ορόσημων όπως εκτιμήθηκε από την Κομισιόν, δεν θα μπορούν να γίνουν πληρωμές έως ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα".

Παράλληλα οι νομικές υπηρεσίες Κομισιόν και Συμβουλίου γνωμάτευσαν ότι το ολλανδικό αίτημα για ομοφωνία είναι αντίθετο με τις Συνθήκες. Ο Μαρκ Ρούττε φέρεται να απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ.  Η Ολλανδία είναι  η μόνη χώρα που ζητάει κάτι τέτοιο. Η τελική άρνηση Ρούττε ήταν και ο λόγος που τερματίστηκε το δείπνο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα Κ-Μ έχουν προσεγγίσει περισσότερο στα άλλα ανοικτά ζητήματα. Η Αυστρία δια του Σ.Κουρτς επέμεινε στη διασφάλιση του εφάπαξ και προσωρινού χαρακτήρα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί με το κατάλληλο λεκτικό στα συμπεράσματα.

Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:00 μετά από 4 ώρες διμερών επαφών με μια ώρα καθυστέρηση. Είχαν προηγηθεί επαφές με τους Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν, ξεχωριστά με τους Ρούτε και Ορμπάν, αλλά  και συσκέψεις των τεσσάρων του Βίζεγκραντ και άλλων χωρών μεταξύ τους. Παράλληλα Μέρκελ και Μακρόν συνάντησαν κατ` ιδίαν τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.  

Τυπικά παραμένουν ανοικτά και τα άλλα χαρακτηριστικά  του πακέτου (τελικό ύψος και κλείδα κατανομής). Ωστόσο είναι σαφές ότι μεγάλες αποκλίσεις από την αρχική πρόταση Μισέλ δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρασκήνιο για «προεδρία βουλής» και «προεδρικές» στα κατεχόμενα
Κανονικά η λειτουργία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουκρανία-Παρακολουθεί τις εξελίξεις το ΥΠΕΞ
Στην Κύπρο ο Μπορέλ στις 22-23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο περιοδείας
Ενοχλημένη η Νομική Υπηρεσία... Δείχνει Προεδρικό για την διαρροή της γνωμάτευσης για ωφελήματα Χριστοδουλίδη
Ν. Χριστοδουλίδης για προσφυγικούς συνοικισμούς: Eγινε η μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος
Βολές σε ΠτΔ από ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Πόθεν Έσχες Εισαγγελέων, απαντά με το γάντι ο ΔΗΣΥ
Αύριο στον REPORTER: Δημοσκόπηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τα σχέδια και το έργο της
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος