Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτοι γύροι συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μετά από δύο πλήρεις γύρους συζητήσεων επί των ζητημάτων που άπτονται του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διέκοψε τη συνεδρίαση ως τις 20:00 τοπική ώρα Βελγίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το δείπνο των 27.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Τουρκία η ΕΕ-Καυτός Σεπτέμβρης για την Άγκυρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τις 7 περίπου ώρες της συνεδρίασης επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, αλλά και διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες σε μια σειρά επί μέρους ζητήματα, τα οποία ο Σ.Μισέλ θα επιχειρήσει να συμβιβάσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Δανία επέμεινε στη μείωση του συνολικού ύψους του ταμείου ανάκαμψης και η Ολλανδία στην απαίτηση για ομόφωνη έγκριση των προγραμμάτων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων των κρατών.

Η Γαλλία έθεσε το ζήτημα της οριστικής κατάργησης των επιστροφών (rebates) που ορισμένα κράτη λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τα βασικά μεγέθη της πρότασης Μισέλ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο, ενώ για τις δύο ώρες που μεσολαβούν προγραμματίζονται διμερείς επαφές και συσκέψεις των αντιπροσωπειών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παπαναστασίου: Χρειάζεται συνεργασία εντός Ευρώπης για τα ενεργειακά
Το «ίδρυμα εθνικού αγώνα» καλεί τον Τατάρ να μην παραστεί στην πολυμερή
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Τατάρ από την Άγκυρα-«Μάταιο χάσιμο χρόνου η λύση ομοσπονδίας»
Την ευθύνη των πολιτικών να βρίσκονται δίπλα στη νέα γενιά ανέδειξε η Αννίτα Δημητρίου
Αλλαγές στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία συζήτησε η Βουλή-Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΔΗΠΑ
Αντιδράσεις στον τ/κ Τύπο για τον επαναδιορισμό "πρέσβη" Τουρκίας
Διόρισε Πρόεδρο της Επ. Διερεύνησης Ασυμβίβαστου το Υπουργικό-Αυτή είναι η σύνθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων
Ενημέρωσε τον Δένδια για τους στόχους της Κύπρου για την άμυνα ο Πρόεδρος-«Προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια»
Φοβάται μπλόκο της Κύπρου στην ατζέντα με Ε.Ε. η Τουρκία-«Η στάση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή σταδιακά φθίνει»
Με εμβάθυνση στην ασφάλεια η συνάντηση Πάλμα και Δένδια-Δεσμεύτηκαν να προασπιστούν την ειρήνη