Τα γεννητούρια στην πολιτική γεννούν ελπίδα για ένα μέλλον με ισότητα
06:50 - 13 Ιουλίου 2020
Κάτι αλλάζει στην κυπριακή πολιτική. Και αλλάζει προς το καλύτερο. Οι νέες γυναίκες πολιτικοί της Κύπρου δημιουργούν ρωγμές σε μια γυάλινη οροφή που στερούσε από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων για δεκαετίες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ασχέτως της κατάρτισης και των ικανοτήτων τους. Ένα αόρατο εμπόδιο, που τα στερεότυπα και η νοοτροπία μας έθεταν από γεννήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίζοντας τις ευκαιρίες και λειτουργώντας αποτρεπτικά για τις γυναίκες, σιγά σιγά μετακινείται, χάρη στο πείσμα, την αποφασιστικότητα και την αντίδραση στις σεξιστικές αντιλήψεις που μας κληροδότησε η πατριαρχία.
Οι νέες γυναίκες έχουν λόγο και ρόλο στα κοινά και το γεγονός πως θέλουν, ταυτόχρονα, να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, δεν έπρεπε ποτέ να αποτελεί εμπόδιο, όπως δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο για καμία γυναίκα επαγγελματία, σε οποιονδήποτε τομέα.
Παρόλο που είναι κοινώς αποδεκτό πως στην Κύπρο δεν έχουμε πετύχει ακόμη την ισότητα, παρόλο που υπάρχουν ακόμη πολλές γυάλινες οροφές που χρειάζεται να σπάσουν, παρόλο που καλλιεργείται ακόμη ανάμεσά μας ο σεξισμός, στην πολιτική στις μέρες μας γεννιέται ελπίδα για ένα μέλλον με ισότητα.
Η νέα Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ήταν Υφυπουργός Ναυτιλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και θα καταστεί η πρώτη γυναίκα Υπουργός στην Κύπρο που θα γεννήσει, όταν, με το καλό, θα φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι της στο τέλος του μήνα. Μια εβδομάδα πιο πριν αναμένεται να γεννήσει το πρώτο της παιδάκι η βουλευτής Σάβια Ορφανίδου. Και η βουλευτής Μαριέλλα Αριστείδου θα γεννήσει για δεύτερη φορά ως εν ενεργεία βουλευτής τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, και πολλές από τις γυναίκες βουλευτές είναι μητέρες ανήλικων παιδιών και συνδυάζουν τον απαιτητικό κόσμο της πολιτικής με τον απαιτητικό κόσμο της μητρότητας.
Με επιμονή και πίεση
Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν πάντα έτσι στην Κύπρο και πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλλαγή που βιώνουμε σήμερα και να επενδύσουμε σε αυτήν. Όπως δήλωσε στον REPORTER η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλλα Μαυρονικόλα, το σκηνικό της πολιτικής επιτέλους αλλάζει.
Ενώ η ίδια ήταν πάντα ενεργή πολιτικά, τα πολιτειακά αξιώματα ήρθαν πιο μετά, όταν τα παιδιά της ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία. «Συζητούσαμε αυτό το θέμα πάντα. Ενώ οι άντρες έμπαιναν στην πολιτική αρένα πολύ νωρίς, χωρίς να έχουν εμπόδια, οι γυναίκες έπρεπε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και μετά, εάν και εφόσον μας δινόταν η ευκαιρία, να μπούμε. Κι όταν μπορούσαμε να μπούμε, συχνά έλεγαν ότι γεράσαμε και τι γυρεύουμε σε τέτοια ηλικία στην πολιτική. Εγώ, παρόλο που ήμουν στο κόμμα από την εποχή που γέννησα τα μωρά μου, δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να μπω στη Βουλή, έχοντας για παράδειγμα παιδιά τριών και έξι ετών. Αυτή ήταν η πραγματικότητα της ζωής», εξηγεί.
«Είναι με μεγάλη μου χαρά που βλέπω πιο πολλές γυναίκες σήμερα να μπαίνουν στην πολιτική. Είναι διαφορετική η κοινωνία από τον τρόπο που εμείς πολιτευτήκαμε. Όχι επειδή άλλαξε πλήρως η νοοτροπία, αυτή χρειάζεται ακόμη πολλά για να αλλάξει. Αλλάξαμε εμείς οι γυναίκες. Καταφέραμε με επιμονή και πίεση να μάθουμε να αντιδρούμε. Αυτό είναι ένα καλό βήμα για την αλλαγή νοοτροπίας. Έχει μετατοπιστεί το όριο ηλικίας των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική και είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό και πρέπει να τους δώσουμε τα εχέγγυα και να σταθούμε δίπλα τους, να μπορέσουν να τραβήξουν κι άλλες γυναίκες μαζί τους», τόνισε η κ. Μαυρονικόλα. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως για να αλλάξει πλήρως η νοοτροπία, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, όπως το να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να χρησιμοποιούμε τις σωστές ορολογίες σε όλα τα ζητήματα και τις νομοθεσίες που αφορούν γυναικεία δικαιώματα.
Μια σταδιακή αλλαγή
Την αλλαγή αυτή βιώνουν και οι ίδιες οι γυναίκες που βρίσκονται στο επίκεντρό της. «Όταν δημοσιοποίησα το δικό μου θέμα, η κοινωνία έδειξε μεγάλη αποδοχή στην πλειοψηφία της και αυτό με ενθάρρυνε πάρα πολύ. Ήταν πολύ ευχάριστο ότι το δέχτηκε, το αγκάλιασε, το κατάλαβε. Αντιλήφθηκε στον μέγιστο βαθμό ότι η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ευλογηθεί με ένα παιδί και με δύο και με τρία», δήλωσε στον REPORTER η Σάβια Ορφανίδου, η οποία μίλησε δημόσια για το γεγονός πως επέλεξε να κάνει παιδί μόνη της. «Θεωρώ ότι ο κόσμος άρχισε να ανοίγει το μυαλό του σε μεγαλύτερο βαθμό. Κατάλαβε την ανάγκη να υπάρχουν νέες, καταρτισμένες γυναίκες στην πολιτική», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και σίγουρα αλλάζουν όταν σπάζουν κάποια καλούπια. Και ελπίζω ότι σιγά σιγά θα σπάσουμε τα καλούπια του παρελθόντος και θα προχωρήσουμε σε μια εποχή που αυτά τα πράγματα θα θεωρούνται πλήρως αποδεκτά και εγώ ή οποιαδήποτε άλλη γυναίκα δεν θα πρέπει να δίνουμε εξηγήσεις. Βάζουμε το λιθαράκι μας για να θεωρούνται πιο αποδεκτά», ανέφερε από την πλευρά της η Νατάσα Πηλείδου.
Όπως είπε η Υπουργός, η αλλαγή ήταν αρκετά σταδιακή, καθώς στον ιδιωτικό τομέα είδε πολλά πράγματα να αλλάζουν τα τελευταία 20 χρόνια. «Στην πολιτική τώρα φάνηκε πιο πολύ αυτή η αλλαγή. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα χρόνια για να φτάσουμε στο επίπεδο που θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών ευρύτερα. Αλλά είναι πάρα πολύ θετικό ότι η πολιτική σκηνή αντικατοπτρίζει μια θετική εικόνα και μία εικόνα εξέλιξης, διότι ελπίζω ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά ολόκληρη την κοινωνία», υπογράμμισε.
«Αν θέλουμε οι γυναίκες να έχουν συμβολή όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στο επιχειρείν και όλους τους τομείς, πρέπει να αποδεχόμαστε ότι έχουν και οικογένεια. Δεν μπορεί να θεωρούμε ότι οποία γυναίκα θέλει καριέρα πρέπει να εγκαταλείψει τους υπόλοιπους προσωπικούς της στόχους. Ένας άντρας δεν καλείται να το κάνει επειδή δουλεύει κάπου. Ποιος άντρας είπε θα μείνω single επειδή θα γίνω πολιτικός ή διευθυντής;», διερωτήθηκε η Υπουργός.
«Για να είμαστε ειλικρινείς στην Κύπρο υπήρχε και εξακολουθεί να υφίσταται μια πατριαρχική αντίληψη για την κατοχύρωση της ισότητας. Φυσικά σήμερα τα πράγματα κάπως έχουν βελτιωθεί, ωστόσο παρά την αυξανόμενη ενεργό συμμετοχή γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή , οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε σημαντικές θέσεις λήψης αποφάσεων», σημείωσε η Μαριέλλα Αριστείδου. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί από δράσεις και ενέργειες που έγιναν και γίνονται, ανέφερε, όμως χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερα, καθώς τα κοινωνικά στερεότυπα εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της ζωή μας.
Υποδομές και υποστήριξη
Οι γυναίκες πολιτικοί δεν είναι, βέβαια, υπερηρωίδες, βγαλμένες από κάποιο κόμικ. Όπως και σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών επαγγελματιών στην Κύπρο, χρειάζονται βοήθεια για να συνδυάσουν την πολιτική και την μητρότητα. Χρειάζονται υποδομές που δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες σε καμία Κύπρια γυναίκα και χρειάζονται την υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
«Μία οικογένεια και ένα ζευγάρι χωρίζει τις ευθύνες που πρέπει δίκαια και να αναλαμβάνει ο καθένας ένα λογικό μερίδιο. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούν και οι δύο να έχουν καριέρα και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση τη δική μου. Δεν κάνω εγώ το 90% και ο άντρας μου το 10%. Προσωπικά δεν θα ήμουν με κάποιον που δεν θα ήταν διατεθειμένος να κάνει αυτό το πράγμα, το θεωρώ το μίνιμουμ. Είτε άντρας είναι είτε γυναίκα, πρέπει να επωμίζεται δίκαιο βάρος της ευθύνης όσον αφορά το σπίτι και την οικογένεια», υπέδειξε η Υπουργός Ενέργειας. Επεσήμανε, δε, ότι στην Κύπρο έχουμε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι πολύ υποστηρικτικό και έχουμε πολλές δυνατότητες υποστήριξης, όταν η οικογένειά μας είναι ανοιχτόμυαλή και δεν βλέπει τα πράγματα με παρωπίδες.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Ο κορωνοϊός, είπε, ήταν μια ευκαιρία να δούμε ότι και η τηλεργασία και η ευελιξία στα ωράρια είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς εφικτό και πολλές φορές και πιο αποτελεσματικό από το να είσαι συνέχεια πίσω από ένα γραφείο. «Νομίζω ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ένα άτομο που είναι ενσυνείδητο και δουλεύει, θα διεκπεραιώνει την εργασία του και υπό δύσκολες συνθήκες και από το σπίτι και σε διάφορες ώρες. Και πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να γίνεται αυτό το πράγμα. Είναι πολύ σημαντικό, πολύ θετικό και πολύ επιθυμητό», τόνισε.
«Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι και μητέρα και πολιτικός , όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν κατήλθα για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές το 2016 περίμενα το πρώτο μου παιδί. Είχα την στήριξη της οικογένειας μου και ιδιαίτερα του συζύγου μου, προκειμένου να ανταπεξέλθω στα νέα μου καθήκοντα και τώρα αναμένω τον ερχομό του δεύτερου μου παιδιού. Εννοείται ότι η στήριξη τόσο της οικογένειας και του συζύγου μου είναι μεγάλη και σημαντική, γιατί χωρίς αυτή την βοήθεια δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Είμαι όμως και πεισματάρα και έχω και την διάθεση και την όρεξη, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορεί κάποιος να είναι αποτελεσματικός και παραγωγικός», εξήγησε από την πλευρά της η κ. Αριστείδου, η οποία, όπως τονίζει, δεν έχει νιώσει ποτέ σεξιστική αντιμετώπιση σε σχέση με την μητρότητα.
Εάν θέλουμε σε μεταγενέστερο στάδιο να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική και στη δημόσια ζωή, το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να συμφιλιώσουμε την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, πρόσθεσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ. «Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες επιβαρύνονται περισσότερο λόγω του νοικοκυριού, της φροντίδας των παιδιών και των οικογενειακών ευθυνών και υποχρεώσεων. Επομένως, είμαι της άποψης πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για καλύτερη συμφιλίωση της επαγγελματικής αλλά και οικογενειακής ζωής, μέσω της παροχής προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών, οι οποίες θα είναι φιλικές προς την οικογένεια και την παιδική μέριμνα», τόνισε.
Την ίδια άποψη εκφράζει και η κ. Ορφανίδου, που σε λίγες μέρες θα ζήσει για πρώτη φορά την εμπειρία να είναι ταυτόχρονα μητέρα και πολιτικός. «Μπορεί μια γυναίκα να το κάνει, δεδομένου ότι υπάρχει βοήθεια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει βοήθεια από την οικογένεια, οργάνωση, μεθοδικότητα στην καθημερινότητα που θα στήσεις με το παιδί σου. Εγώ θα έχω βοήθεια από τους γονείς μου. Θα πρέπει να μάθω το μωρό μου, να με μάθει κι αυτό εμένα και μόλις δημιουργηθεί αυτή η σχέση θα μπει και το θέμα της Βουλής. Δεν πρέπει οποιοδήποτε επάγγελμα να στέκεται εμπόδιο στην ανάγκη μιας γυναίκας να γίνεται μάνα. Πρέπει να σπάσουμε αυτά τα στερεότυπα και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν εμπεδωμένες στην κοινωνία της Κύπρου», είπε.
Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Όπως υπέδειξε, χρειάζονται χώροι θηλασμού στους χώρους εργασίας, ώστε μια γυναίκα να μπορεί να θηλάσει ή να φυλάξει γάλα, κάτι που προωθεί και η Επίτροπος Ισότητας. «Οφείλουμε να χτίσουμε περισσότερες υποδομές που να εξυπηρετούν μια νεαρή μητέρα, όπως χώροι που θα κρατούν τα παιδιά, νηπιαγωγεία εντός των χώρων εργασίας, ενδεχομένως να εξετάσουμε το θέμα της επέκτασης της άδειας μητρότητας και τη βελτίωση της άδειας πατρότητας», πρόσθεσε.
Η Κύπρος αλλάζει. Η πολιτική αλλάζει. Αυτό που δεν άλλαξε ακόμη πλήρως είναι η νοοτροπία μας. Εκείνη που επιτρέπει σε γυάλινες οροφές να δημιουργούν αόρατα εμπόδια για τις γυναίκες της Κύπρου και να τους στερούν ευκαιρίες. Εκείνη που δεν θέτει την συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής ως προτεραιότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Εκείνη που επιτρέπει σε κάποιους να κάνουν δηλητηριώδη σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θίγοντας την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επάρκεια γυναικών, απλώς και μόνο γιατί επέλεξαν να ισορροπούν ανάμεσα στην πολιτική και την μητρότητα. Οι γυναίκες πολιτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλες Κύπριες γυναίκες μακριά από τη δημόσια σφαίρα, σπάζουν τα στερεότυπα. Ας σπάσουμε κι εμείς τον κύκλο των πατριαρχικών αντιλήψεων…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι νέες γυναίκες έχουν λόγο και ρόλο στα κοινά και το γεγονός πως θέλουν, ταυτόχρονα, να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, δεν έπρεπε ποτέ να αποτελεί εμπόδιο, όπως δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο για καμία γυναίκα επαγγελματία, σε οποιονδήποτε τομέα.
Παρόλο που είναι κοινώς αποδεκτό πως στην Κύπρο δεν έχουμε πετύχει ακόμη την ισότητα, παρόλο που υπάρχουν ακόμη πολλές γυάλινες οροφές που χρειάζεται να σπάσουν, παρόλο που καλλιεργείται ακόμη ανάμεσά μας ο σεξισμός, στην πολιτική στις μέρες μας γεννιέται ελπίδα για ένα μέλλον με ισότητα.
Η νέα Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ήταν Υφυπουργός Ναυτιλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και θα καταστεί η πρώτη γυναίκα Υπουργός στην Κύπρο που θα γεννήσει, όταν, με το καλό, θα φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι της στο τέλος του μήνα. Μια εβδομάδα πιο πριν αναμένεται να γεννήσει το πρώτο της παιδάκι η βουλευτής Σάβια Ορφανίδου. Και η βουλευτής Μαριέλλα Αριστείδου θα γεννήσει για δεύτερη φορά ως εν ενεργεία βουλευτής τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, και πολλές από τις γυναίκες βουλευτές είναι μητέρες ανήλικων παιδιών και συνδυάζουν τον απαιτητικό κόσμο της πολιτικής με τον απαιτητικό κόσμο της μητρότητας.
Με επιμονή και πίεση
Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν πάντα έτσι στην Κύπρο και πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλλαγή που βιώνουμε σήμερα και να επενδύσουμε σε αυτήν. Όπως δήλωσε στον REPORTER η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλλα Μαυρονικόλα, το σκηνικό της πολιτικής επιτέλους αλλάζει.
Ενώ η ίδια ήταν πάντα ενεργή πολιτικά, τα πολιτειακά αξιώματα ήρθαν πιο μετά, όταν τα παιδιά της ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία. «Συζητούσαμε αυτό το θέμα πάντα. Ενώ οι άντρες έμπαιναν στην πολιτική αρένα πολύ νωρίς, χωρίς να έχουν εμπόδια, οι γυναίκες έπρεπε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και μετά, εάν και εφόσον μας δινόταν η ευκαιρία, να μπούμε. Κι όταν μπορούσαμε να μπούμε, συχνά έλεγαν ότι γεράσαμε και τι γυρεύουμε σε τέτοια ηλικία στην πολιτική. Εγώ, παρόλο που ήμουν στο κόμμα από την εποχή που γέννησα τα μωρά μου, δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να μπω στη Βουλή, έχοντας για παράδειγμα παιδιά τριών και έξι ετών. Αυτή ήταν η πραγματικότητα της ζωής», εξηγεί.
«Είναι με μεγάλη μου χαρά που βλέπω πιο πολλές γυναίκες σήμερα να μπαίνουν στην πολιτική. Είναι διαφορετική η κοινωνία από τον τρόπο που εμείς πολιτευτήκαμε. Όχι επειδή άλλαξε πλήρως η νοοτροπία, αυτή χρειάζεται ακόμη πολλά για να αλλάξει. Αλλάξαμε εμείς οι γυναίκες. Καταφέραμε με επιμονή και πίεση να μάθουμε να αντιδρούμε. Αυτό είναι ένα καλό βήμα για την αλλαγή νοοτροπίας. Έχει μετατοπιστεί το όριο ηλικίας των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική και είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό και πρέπει να τους δώσουμε τα εχέγγυα και να σταθούμε δίπλα τους, να μπορέσουν να τραβήξουν κι άλλες γυναίκες μαζί τους», τόνισε η κ. Μαυρονικόλα. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως για να αλλάξει πλήρως η νοοτροπία, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, όπως το να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να χρησιμοποιούμε τις σωστές ορολογίες σε όλα τα ζητήματα και τις νομοθεσίες που αφορούν γυναικεία δικαιώματα.
Μια σταδιακή αλλαγή
Την αλλαγή αυτή βιώνουν και οι ίδιες οι γυναίκες που βρίσκονται στο επίκεντρό της. «Όταν δημοσιοποίησα το δικό μου θέμα, η κοινωνία έδειξε μεγάλη αποδοχή στην πλειοψηφία της και αυτό με ενθάρρυνε πάρα πολύ. Ήταν πολύ ευχάριστο ότι το δέχτηκε, το αγκάλιασε, το κατάλαβε. Αντιλήφθηκε στον μέγιστο βαθμό ότι η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ευλογηθεί με ένα παιδί και με δύο και με τρία», δήλωσε στον REPORTER η Σάβια Ορφανίδου, η οποία μίλησε δημόσια για το γεγονός πως επέλεξε να κάνει παιδί μόνη της. «Θεωρώ ότι ο κόσμος άρχισε να ανοίγει το μυαλό του σε μεγαλύτερο βαθμό. Κατάλαβε την ανάγκη να υπάρχουν νέες, καταρτισμένες γυναίκες στην πολιτική», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και σίγουρα αλλάζουν όταν σπάζουν κάποια καλούπια. Και ελπίζω ότι σιγά σιγά θα σπάσουμε τα καλούπια του παρελθόντος και θα προχωρήσουμε σε μια εποχή που αυτά τα πράγματα θα θεωρούνται πλήρως αποδεκτά και εγώ ή οποιαδήποτε άλλη γυναίκα δεν θα πρέπει να δίνουμε εξηγήσεις. Βάζουμε το λιθαράκι μας για να θεωρούνται πιο αποδεκτά», ανέφερε από την πλευρά της η Νατάσα Πηλείδου.
Όπως είπε η Υπουργός, η αλλαγή ήταν αρκετά σταδιακή, καθώς στον ιδιωτικό τομέα είδε πολλά πράγματα να αλλάζουν τα τελευταία 20 χρόνια. «Στην πολιτική τώρα φάνηκε πιο πολύ αυτή η αλλαγή. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα χρόνια για να φτάσουμε στο επίπεδο που θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών ευρύτερα. Αλλά είναι πάρα πολύ θετικό ότι η πολιτική σκηνή αντικατοπτρίζει μια θετική εικόνα και μία εικόνα εξέλιξης, διότι ελπίζω ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά ολόκληρη την κοινωνία», υπογράμμισε.
«Αν θέλουμε οι γυναίκες να έχουν συμβολή όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στο επιχειρείν και όλους τους τομείς, πρέπει να αποδεχόμαστε ότι έχουν και οικογένεια. Δεν μπορεί να θεωρούμε ότι οποία γυναίκα θέλει καριέρα πρέπει να εγκαταλείψει τους υπόλοιπους προσωπικούς της στόχους. Ένας άντρας δεν καλείται να το κάνει επειδή δουλεύει κάπου. Ποιος άντρας είπε θα μείνω single επειδή θα γίνω πολιτικός ή διευθυντής;», διερωτήθηκε η Υπουργός.
«Για να είμαστε ειλικρινείς στην Κύπρο υπήρχε και εξακολουθεί να υφίσταται μια πατριαρχική αντίληψη για την κατοχύρωση της ισότητας. Φυσικά σήμερα τα πράγματα κάπως έχουν βελτιωθεί, ωστόσο παρά την αυξανόμενη ενεργό συμμετοχή γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή , οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε σημαντικές θέσεις λήψης αποφάσεων», σημείωσε η Μαριέλλα Αριστείδου. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί από δράσεις και ενέργειες που έγιναν και γίνονται, ανέφερε, όμως χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερα, καθώς τα κοινωνικά στερεότυπα εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της ζωή μας.
Υποδομές και υποστήριξη
Οι γυναίκες πολιτικοί δεν είναι, βέβαια, υπερηρωίδες, βγαλμένες από κάποιο κόμικ. Όπως και σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών επαγγελματιών στην Κύπρο, χρειάζονται βοήθεια για να συνδυάσουν την πολιτική και την μητρότητα. Χρειάζονται υποδομές που δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες σε καμία Κύπρια γυναίκα και χρειάζονται την υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
«Μία οικογένεια και ένα ζευγάρι χωρίζει τις ευθύνες που πρέπει δίκαια και να αναλαμβάνει ο καθένας ένα λογικό μερίδιο. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούν και οι δύο να έχουν καριέρα και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση τη δική μου. Δεν κάνω εγώ το 90% και ο άντρας μου το 10%. Προσωπικά δεν θα ήμουν με κάποιον που δεν θα ήταν διατεθειμένος να κάνει αυτό το πράγμα, το θεωρώ το μίνιμουμ. Είτε άντρας είναι είτε γυναίκα, πρέπει να επωμίζεται δίκαιο βάρος της ευθύνης όσον αφορά το σπίτι και την οικογένεια», υπέδειξε η Υπουργός Ενέργειας. Επεσήμανε, δε, ότι στην Κύπρο έχουμε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι πολύ υποστηρικτικό και έχουμε πολλές δυνατότητες υποστήριξης, όταν η οικογένειά μας είναι ανοιχτόμυαλή και δεν βλέπει τα πράγματα με παρωπίδες.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Ο κορωνοϊός, είπε, ήταν μια ευκαιρία να δούμε ότι και η τηλεργασία και η ευελιξία στα ωράρια είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς εφικτό και πολλές φορές και πιο αποτελεσματικό από το να είσαι συνέχεια πίσω από ένα γραφείο. «Νομίζω ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ένα άτομο που είναι ενσυνείδητο και δουλεύει, θα διεκπεραιώνει την εργασία του και υπό δύσκολες συνθήκες και από το σπίτι και σε διάφορες ώρες. Και πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να γίνεται αυτό το πράγμα. Είναι πολύ σημαντικό, πολύ θετικό και πολύ επιθυμητό», τόνισε.
«Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι και μητέρα και πολιτικός , όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν κατήλθα για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές το 2016 περίμενα το πρώτο μου παιδί. Είχα την στήριξη της οικογένειας μου και ιδιαίτερα του συζύγου μου, προκειμένου να ανταπεξέλθω στα νέα μου καθήκοντα και τώρα αναμένω τον ερχομό του δεύτερου μου παιδιού. Εννοείται ότι η στήριξη τόσο της οικογένειας και του συζύγου μου είναι μεγάλη και σημαντική, γιατί χωρίς αυτή την βοήθεια δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Είμαι όμως και πεισματάρα και έχω και την διάθεση και την όρεξη, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορεί κάποιος να είναι αποτελεσματικός και παραγωγικός», εξήγησε από την πλευρά της η κ. Αριστείδου, η οποία, όπως τονίζει, δεν έχει νιώσει ποτέ σεξιστική αντιμετώπιση σε σχέση με την μητρότητα.
Εάν θέλουμε σε μεταγενέστερο στάδιο να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική και στη δημόσια ζωή, το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να συμφιλιώσουμε την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, πρόσθεσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ. «Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες επιβαρύνονται περισσότερο λόγω του νοικοκυριού, της φροντίδας των παιδιών και των οικογενειακών ευθυνών και υποχρεώσεων. Επομένως, είμαι της άποψης πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για καλύτερη συμφιλίωση της επαγγελματικής αλλά και οικογενειακής ζωής, μέσω της παροχής προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών, οι οποίες θα είναι φιλικές προς την οικογένεια και την παιδική μέριμνα», τόνισε.
Την ίδια άποψη εκφράζει και η κ. Ορφανίδου, που σε λίγες μέρες θα ζήσει για πρώτη φορά την εμπειρία να είναι ταυτόχρονα μητέρα και πολιτικός. «Μπορεί μια γυναίκα να το κάνει, δεδομένου ότι υπάρχει βοήθεια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει βοήθεια από την οικογένεια, οργάνωση, μεθοδικότητα στην καθημερινότητα που θα στήσεις με το παιδί σου. Εγώ θα έχω βοήθεια από τους γονείς μου. Θα πρέπει να μάθω το μωρό μου, να με μάθει κι αυτό εμένα και μόλις δημιουργηθεί αυτή η σχέση θα μπει και το θέμα της Βουλής. Δεν πρέπει οποιοδήποτε επάγγελμα να στέκεται εμπόδιο στην ανάγκη μιας γυναίκας να γίνεται μάνα. Πρέπει να σπάσουμε αυτά τα στερεότυπα και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν εμπεδωμένες στην κοινωνία της Κύπρου», είπε.
Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Όπως υπέδειξε, χρειάζονται χώροι θηλασμού στους χώρους εργασίας, ώστε μια γυναίκα να μπορεί να θηλάσει ή να φυλάξει γάλα, κάτι που προωθεί και η Επίτροπος Ισότητας. «Οφείλουμε να χτίσουμε περισσότερες υποδομές που να εξυπηρετούν μια νεαρή μητέρα, όπως χώροι που θα κρατούν τα παιδιά, νηπιαγωγεία εντός των χώρων εργασίας, ενδεχομένως να εξετάσουμε το θέμα της επέκτασης της άδειας μητρότητας και τη βελτίωση της άδειας πατρότητας», πρόσθεσε.
Η Κύπρος αλλάζει. Η πολιτική αλλάζει. Αυτό που δεν άλλαξε ακόμη πλήρως είναι η νοοτροπία μας. Εκείνη που επιτρέπει σε γυάλινες οροφές να δημιουργούν αόρατα εμπόδια για τις γυναίκες της Κύπρου και να τους στερούν ευκαιρίες. Εκείνη που δεν θέτει την συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής ως προτεραιότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Εκείνη που επιτρέπει σε κάποιους να κάνουν δηλητηριώδη σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θίγοντας την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επάρκεια γυναικών, απλώς και μόνο γιατί επέλεξαν να ισορροπούν ανάμεσα στην πολιτική και την μητρότητα. Οι γυναίκες πολιτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλες Κύπριες γυναίκες μακριά από τη δημόσια σφαίρα, σπάζουν τα στερεότυπα. Ας σπάσουμε κι εμείς τον κύκλο των πατριαρχικών αντιλήψεων…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: