Το γραμμένο ΠΕΠρωμένο της λίστας Γιωρκάτζη, τα δεκάδες ονόματα και η εκδίκηση
06:52 - 11 Ιουλίου 2020
Το ΠΕΠρωμένο φυγείν αδύνατον για τη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επιστρέψει και πάλι στα συρτάρια, έπειτα από ένα… νέο σύντομο ταξίδι στη Βουλή. Στην καλύτερη περίπτωση δε, θα δημοσιοποιηθεί μέρος της, άγνωστο ωστόσο με ποια κριτήρια.
Έχει σηκωθεί τόση σκόνη για την περιβόητη λίστα και έχουν ακουστεί τόσα πολλά και αποσπασματικά, για το περιεχόμενό της τα τελευταία εικοσιτετράωρα, που είναι απορίας άξιον ποια είναι η στόχευση. Κατά κάποιους πρόκειται για μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να προλάβουν ενδεχόμενη δημοσιοποίησή της. Κατά άλλους πρόκειται για μια πρόχειρη λίστα, η οποία εάν δοθεί στη δημοσιότητα θα δυσφημήσει δεκάδες πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις. Υπάρχουν και εκείνοι, μάλιστα που θεωρούν πως η λίστα αποτελεί την εκδίκηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη Βουλή, που έθεσε ενόσω ήταν Διοικήτρια θέμα για το συμβόλαιό της.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ad Hoc Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), η απόφαση για την τελική εισήγηση για δημοσιοποίηση ή όχι της λίστας, προς την ολομέλεια της 17ης Ιουλίου, παραπέμφθηκε για τη Δευτέρα.
Καρφώνοντας τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για πρόχειρη δουλειά και προαναγγέλλοντας πρόθεση αλλά και επιθυμία μη δημοσιοποίησης της λίστας της, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης προέβη σε αποκαλύψεις ως προς το περιεχόμενό της. Όπως ανεφερε στη λίστα περιλαμβάνονται στοιχεία από 6 τραπεζο-πιστωτικούς οργανισμούς την Alpha Bank, Eurobank, Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Ελληνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και ΚΕΔΙΠΕΣ. Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία των 5 οργανισμών φέρουν ημερομηνία 31/12/2018, ενώ της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν φέρουν ημερομηνία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής στη λίστα περιλαμβάνονται:
- Τα ονόματα εκατοντάδων ατόμων ανάμεσά τους βουλευτές, πρώην υπουργοί και κοινοτάρχες
- Το όνομα Βουλευτή για μη εξυπηρετούμενο δάνειο 10 ευρώ
- Περιλαμβάνονται εγγυητές, αλλά όχι όλοι αφού κάποιοι αγνοήθηκαν για άγνωστο λόγο
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η Βουλή να ζητήσει επικαιροποίηση της λίστας από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρός της έχει ζητήσει, πάντως κατεύθυνση από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία τόνισε πως μόνον εάν στη λίστα υπάρχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και αποδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων μπορεί να δημοσιοποιηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ονόματα βουλευτών, πρώην υπουργών και κοινοταρχών στη λίστα Γιωρκάτζη
«Τους έδωσα αυτό που ζήτησαν»
Οι αναφορές Συλλούρη, δεν έμειναν πάντως αναπάντητες από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας η οποία μιλώντας στο OMEGA ανέφερε πως «αυτό που ζήτησε η Βουλή, αυτό πήρε».
Σημείωσε ότι ετοίμασε τη λίστα έπειτα από παράκληση της επιτροπής Οικονομικών το 2018 και ότι υπάρχει πανευρωπαϊκός ορισμός για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη λίστα Γιωρκάτζιη ΜΕΔ βουλευτή... δέκα ευρώ-Παραδόθηκε στην Ad Hoc επιτροπή
Μπάχαλο τα κόμματα
Τα πλείστα κόμματα, συμφωνούν πάντως πως η λίστα είναι πρόχειρη, ωστόσο κάποια προκρίνουν τη δημοσιοποίησή αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Η συμπερίληψη των ονομάτων εν ενεργεία βουλευτών στη λίστα, περιπλέκει την κατάσταση, αφού κάποιοι ενδέχεται να διαχωρίσουν τη θέση τους, από τις ηγεσίες των κομμάτων τους.
Πρέπει να έρθουν «Όλα στο φως», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάτι, ωστόσο που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ήδη, το μέλος της ad hoc επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε πως δεν θα ήθελε να δει κανένα όνομα ατόμου στη δημοσιότητα, εκτός και κι εάν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης. Υπέρ της δημοσιοποίησης τάσσονται ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι.
«Η πρώτη ανάγνωση της λίστας, δείχνει πως είναι ελλιπής και πως μπορεί να χαρακτηριστεί αναξιόπιστη. Τους μόνους που μπορεί να εκθέσει είναι αυτούς που την έγραψαν. Πρέπει, όμως, να δημοσιοποιηθεί για να καθαρίσει η υπόληψή μας», δήλωσε στον REPORTER ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη δεν προκρίνουν τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ωστόσο, ζήτησαν χρόνο για να αποφασίσουν εάν πρέπει να κοινοποιηθεί αυτούσια.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, αποχώρησε πυροβολώντας από την ad hoc επιτροπή, υποστηρίζοντας πως οι όροι εντολής της επιτροπής δεν διασφαλίζουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, τονίζοντας πως οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο. Όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά ο Πρόεδρος της Βουλή, ανέφερε πως όποιος Βουλευτής εντοπίσει το όνομα του στη λίστα θα πρέπει να το δηλώσει και να συμπεριφερθεί αναλόγως.