Ονόματα βουλευτών, πρώην υπουργών και κοινοταρχών στη λίστα Γιωρκάτζη
13:17 - 10 Ιουλίου 2020
Την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Ιουλίου, στη 13.00 θα συνέλθει εκ νέου η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημητρης Συλλούρης, που προεδρεύει και της Ad Hoc Επιτροπής, λέγοντας ταυτόχρονα ότι την τελική απόφαση για τη δημοσιοποίηση ή όχι της λίστας θα πάρει η Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ίδιος ζήτησε όπως δεν έχει ψήφο στην Ad Hoc για το συγκεκριμένο θέμα. Είπε ότι η λίστα ως έχει δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί επειδή θα ρεζιλέψει άδικα ανθρώπους. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως αν το όποιο κόμμα επιμένει σε δημοσιοποίηση θα πρέπει το ίδιο το κόμμα να αναλάβει το βάρος της ευθύνης να δημοσιοποιήσει τη λίστα.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ίδιος ζήτησε όπως δεν έχει ψήφο στην Ad Hoc για το συγκεκριμένο θέμα. Είπε ότι η λίστα ως έχει δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί επειδή θα ρεζιλέψει άδικα ανθρώπους. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως αν το όποιο κόμμα επιμένει σε δημοσιοποίηση θα πρέπει το ίδιο το κόμμα να αναλάβει το βάρος της ευθύνης να δημοσιοποιήσει τη λίστα.
Ανέφερε επίσης ότι έχει συζητήσει, προσωπικά και όχι κατ΄ εντολή της Ad Hoc, με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τον Γενικό Εισαγγελέα τη δημοσιοποίηση της λίστας και το συμπέρασμα που αποκόμισε είναι πως θα πρέπει πριν από τη δημοσιοποίηση να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ότι η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων γίνεται για το δημόσιο συμφέρον.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες, η λίστα δόθηκε στους βουλευτές στο πλαίσιο της Συνεδρίας και ακολούθως επεστράφη στη Γραμματεία.
Η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα μετά την παράδοση χθες της Λίστας από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου συνήλθε την Παρασκευή με ημερήσια διάταξη να συζητήσει το θέμα της δημοσιοποίησης ή όχι της λίστας. Αρχικά η συνεδρία ήταν ανοικτή για τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια, αφού παραδόθηκε η λίστα στα μέλη της Επιτροπής, η συνεδρία συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ενώ η λίστα φέρει τίτλο «μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΠΕΠ», μετά την πρώτη ανάγνωση διαπίστωσε ότι περιλαμβάνει εξυπηρετούμενα και αναδιαρθρωμένα δάνεια για 5 Βουλευτές τουλάχιστον, όπως και όνομα Βουλευτή για μη εξυπηρετούμενο δάνειο 10 ευρώ. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει δάνεια που μπορεί να είναι αναδιαρθρωμένα και εξυπηρετούμενα πολλών άλλων ΠΕΠ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, πριν παραδώσει τη λίστα στους βουλευτές, στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι στη λίστα περιλαμβάνονται στοιχεία από 6 τραπεζο-πιστωτικούς οργανισμούς, την Alpha Bank, Eurobank, Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Ελληνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και ΚΕΔΙΠΕΣ. Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία των 5 οργανισμών φέρουν ημερομηνία 31/12/2018, ενώ της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν φέρουν ημερομηνία.
Ο κ. Συλλούρης στο ίδιο πλαίσιο είπε πως οι λίστες δεν συνδέουν τις εταιρείες με ονόματα και πως υπάρχουν δύο στήλες. Πρόσθεσε πως διαπίστωσε ότι πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των ΜΕΔ, περιλαμβάνονται και στη δεύτερη για το ίδιο δάνειο ως αναδιαρθρωμένο και εξυπηρετούμενο.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως η λίστα περιλαμβάνει και εγγυητές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι κατέχει πληροφορίες ότι έχει και άλλους εγγυητές που για λόγους που αγνοεί δεν περιλήφθηκαν στη λίστα.
Ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως επιβάλλεται μελέτη και επικαιροποίηση της λίστας και πως αν η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο μπορεί να ζητήσει επισήμως νομική συμβουλή.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Ad Hoc ολοκλήρωσε το έργο της για το οποίο συνεκλήθη δηλαδή την αξιολόγηση της λίστας και πως η πλήρης αντίληψη και το συμπέρασμα όλων των μελών, μέσα σε λίγα λεπτά μετά που παρέλαβαν τη λίστα, είναι ότι δημιουργεί την εικόνα της μη αξιοπιστίας και δεν μπορεί να βοηθήσει στην όποια έρευνα, καθώς περιέχει ονόματα με εξυπηρετούμενα δάνεια και για οφειλόμενα μικρά ποσά σε πιστωτικές κάρτες.
Συνεχίζοντας, εξέφρασε την άποψη ότι η λίστα χρειάζεται επικαιροποίηση, ανάλυση και διόρθωση και να συμπληρωθεί με άτομα που έχουν εγγυήσεις ΠΕΠ σε δάνεια.
Πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά τα χαριστικά μικρά επιτόκια, όσοι έβγαλαν χρήματα έξω από την Κύπρο και γενικότερα η ευνοϊκή μεταχείριση των ΠΕΠ.
Ο κ. Συλλούρης υπενθύμισε ακολούθως τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Θεσμών μετά την εξέταση των όσων προκλήθηκαν στην κυπριακή οικονομία από το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι χρόνια μετά δεν είδαμε κανέναν να καταδικάζεται και τους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος να αναβαθμίζονται και να επηρεάζουν την κοινωνία προς άλλες ατραπούς για να επικαλύπτουν τα δικά τους εγκλήματα και λάθη.
Ο κ. Συλλούρης είπε πως στη συνεδρία της Δευτέρας θα καταλήξει στην εισήγηση της προς την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία την Παρασκευή θα πάρει τελική απόφαση.
Ερωτηθείς σε σχέση με την προσωπική του άποψη ότι η λίστα πρέπει να επικαιροποιηθεί, είπε ότι τα στοιχεία θα ζητηθούν από την Κεντρική Τράπεζα, που όπως σημείωσε, τότε όφειλε να απαντήσει το ερώτημα που της τέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αλλά δεν το έπραξε και επικεντρώθηκε σε μία λίστα με επικεφαλίδα ΜΕΔ, αλλά περιέχει και εξυπηρετούμενα δάνεια όπως και μη εξυπηρετούμενο δάνειο 10 ευρώ.
«Έπρεπε εμείς να δώσουμε αυτή τη λίστα στη δημοσιότητα χωρίς να προβληματιστούμε για τη σοβαρότητα της και να εκθέσουμε ανθρώπους» είπε.
Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως όποιος δει τη λίστα θα ντρέπεται να καλέσει οίκους και εμπειρογνώμονες, να τους την δώσει και να την μελετήσουν έστω και με τη μεγαλύτερη μυστικότητα».
«Αν υπάρχει βουλευτής ή κόμμα, που θεωρεί ότι αυτή η λίστα μπορεί να δοθεί σε εμπειρογνώμονα και ο εμπειρογνώμονας αυτός θα θεωρήσει σοβαρή τη Βουλή που προβαίνει σε αυτή την ενέργεια, θέλω να τον ακούσω», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε πως εφόσον η Ad Hoc αποφασίσει, θα συζητήσει γραπτώς από τον Διοικητή να επικαιροποιήσει τη λίστα και ο Διοικητής έχει υποχρέωση να το κάνει.
Στην παρατήρηση ότι με βάση τα λεγόμενα του δεν φαίνεται ότι η λίστα θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια, ο κ. Συλλούρης είπε πως μπορεί τα κόμματα να αποφασίσουν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτούσια και αν η Ολομέλεια αποφασίσει δημοσιοποίηση «εγώ δεν θα παρανομήσω».
Πρόσθεσε ότι ζήτησε να μην έχει δικαίωμα ψήφου στην Ad Hoc, διευκρινίζοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα ψήφου στην Ολομέλεια και ανέφερε πως η εισήγηση του είναι ότι τα κόμματα που θα αποφασίσουν να δημοσιοποιηθεί, να αναλάβουν τα ίδια να δημοσιοποιήσουν τη λίστα στη βάση των νόμων για τα προσωπικά δεδομένα, του Συντάγματος και του τραπεζικού απορρήτου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα δημοσιοποιήσει τη λίστα.
Ακολούθως ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Ad Hoc αφού τερματίσει τάχιστα το θέμα με τη δημοσιοποίηση της λίστας και τερματίσει την ταλαιπωρία του κόσμου, θα εξετάσει ποιοι ήταν οι ένοχοι που χρεοκόπησαν τις τράπεζες και ποιοι επωφελήθηκαν.
Αν η Ολομέλεια αποφασίσει να δοθεί η λίστα στη δημοσιότητα η Ad Hoc δεν θα έχει πολύ δουλειά να κάνει, διαφορετικά θα συνεχίσει και θα επεξεργαστεί τα ονόματα εστιάζοντας στους βουλευτές και Υπουργούς, είπε διευκρινίζοντας ότι στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα Υπουργών. Πρόσθεσε πως δεν θυμάται αν στη λίστα περιέχονται ονόματα πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η Ad Hoc θα συνεχίσει μέχρι την αυτοδιάλυση της Βουλής για όλα τα υπόλοιπα που άπτονται των διαπιστώσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για το τραπεζικό σκάνδαλο.
Ερωτηθείς αναφορικά με την αποχώρηση του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος δήλωσε ότι αποχώρησε επειδή δεν υπάρχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, είπε πως όποιος Βουλευτής εντοπίσει το όνομα του στη λίστα θα πρέπει να το δηλώσει και να συμπεριφερθεί αναλόγως.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής την άποψη ότι θα δούμε τη λίστα κατά πόσο είναι σοβαρή ή επιπόλαιη πριν αποφασίσουμε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι αυτά που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και τα δικαιώματα των άλλων, συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι η λίστα πρέπει να τύχει μελέτης και ότι δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως η θέση του κόμματος τους είναι πως η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτούσια. Πρόσθεσε πως ο κόσμος διαθέτει κρίση ώστε να αντιληφθεί ποιοι περιλήφθηκαν δικαίως και ποιοι αδίκως στη λίστα και ανέφερε πως εκτός των μικρών ποσών, υπάρχουν και πολύ μεγάλα. Είπε ακόμα πως αν η Ολομέλεια της Βουλής δεν αποφασίσει δημοσιοποίηση της λίστας, το ΕΛΑΜ θα ζητήσει νομική γνωμάτευση ώστε να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της.
Πηγή: ΚΥΠΕ