Την είδε… πορθητής ο Ερντογάν και αλώνει την Αγία Σοφία

Το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.
 
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία οι Τούρκοι-Έκτακτο διάγγελμα Ερντογάν

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, εκτός από αυτόν του τεμένους».

Με ανάρτηση στο Twitter o Ερντογάν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση ώστε η Αγία Σοφία να μην θεωρείται πλέον μουσείο και μεταβιβάστηκε στην γενική Διεύθυνση Θρησκευτικὠν υπηρεσιών.


 
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση εντός 30 ημερών. Πάντως απόψε ο Ερντογάν θα εκφωνήσει έκτακτο διάγγελμα στον απόηχο της απόφασης.
 
To παρασκήνιο πίσω από την απόφαση ήταν έντονο. Ένας από τους λόγους που φέρεται να επισπεύσθηκε η ανακοίνωση είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας κατά 2,40%. Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δίνη το τελευταίο διάστημα, ενώ στις αρχές Μαΐου βρέθηκε στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.
 
Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».
 
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, Έθνος, Πρώτο Θέμα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά-«Είναι πραγματικά δίκαιη»
Εκατό νεκροί σε δύο μέρες στη Συρία-Για εκστρατεία γενοκτονίας μιλά ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων
Μια «αόρατη» μάχη στο Βατικανό: Ποιοι παλεύουν να επιβάλουν έναν πιο «σκληρό» Πάπα
Οι όροι και τα «κενά» στο deal ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά - Πόσο επηρεάζεται ο πόλεμος
Αποχωρεί ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ-Έβαλε δημοσιογράφο σε απόρρητη συνομιλία για την Υεμένη
Η επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ στο ABC-Εκνευρίστηκε on air με τον δημοσιογράφο που τον διόρθωσε για fake news
Νέα έκκληση Ζελένσκι να ασκηθεί «ισχυρή πίεση» στη Ρωσία για εκεχειρία
Ξεπέρασαν τις 400 οι συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη από τις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
Το πιο τρομακτικό αεροδρόμιο του κόσμου-Oι πιλότοι πρέπει να αποφεύγουν τρένα στον διάδρομο
Συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές στο Ισραήλ-Τραυματίστηκαν 17 πυροσβέστες