Πρώτη αντίδραση από την UNESCO-Θα επανεξετάσουμε το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς

Η UNESCO ανακοίνωσε, το βράδυ της Παρασκευής, ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί, νωρίτερα σήμερα.
 
«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.
 
«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.
 
Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δειτε Επισης

Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας απήχθη από μυστική ισραηλινή δύναμη
Πάνω από 1.260 οι νεκροί στη νότια Συρία στις συγκρούσεις Δρούζων και Βεδουίνων
ΒΙΝΤΕΟ: Διώροφο λεωφορείο έπεσε πάνω σε γέφυρα στο Μάντσεστερ-Τουλάχιστον 15 τραυματίες
Την Τετάρτη στην Τουρκία ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία-Η ανακοίνωση Ζελένσκι
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δεκαοκτώ νεκροί από τη συντριβή αεροπλάνου σε σχολείο στο Μπαγκλαντές
Τραγωδία στη Δομινικανή Δημοκρατία-Τουλάχιστον έξι νεκροί και 47 τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο
Πέθανε ο 61χρονος που τον κατάπιε το MRI στις ΗΠΑ-«Φορούσε αλυσίδα εννέα κιλών»
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Μπαγκλαντές σε σχολείο-Ένας νεκρός
Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στόχους των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη