Μέρκελ: Επιβαρυντικό στοιχείο για την Τουρκία οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Λόγο για ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τις σχέσεις με την Τουρκία, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου .

"Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων", τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες στον Έβρο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ανοίξει.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού των Πρασίνων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι "αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν", ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, καθώς είναι απαράδεκτο να θέτουν οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι, αλλά "από την άλλη πλευρά, έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση". Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξουν πάλι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016, προσέθεσε η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι πάντα εύκολο και μπορεί να πετύχει μόνο με την συμμετοχή και της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δένδιας από τη Λιβύη: Ιστορικές οι ευθύνες της Τουρκίας για ό,τι συμβαίνει

Δειτε Επισης

Στο Ελσίνκι για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος
Σχέδιο Δράσης για Επαναπατρισμό Κυπρίων με τέσσερις δράσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης-Έγινε αισθητός και στην Κύπρο
Αιματηρή επίθεση έξω από το Εβραϊκό Μουσείο στην Ουάσινγκτον-Νεκροί εργαζόμενοι της πρεσβείας του Ισραήλ
Μάχη για τη ζωή δίνει 55χρονη που εντοπίστηκε αναίσθητη σε παραλία της Λεμεσού
Πήγε επίσκεψη στην οικία 65χρονου και τον μαχαίρωσε-Στο νοσοκομείο 50χρονος
Μονογονιοί περιμένουν έξι μήνες για νομική αρωγή και τελικά απορρίπτονται-Σωρεία προβλημάτων
Περνά από την Ιερά Εξέταση της Συνόδου ο Τυχικός-Μελετώνται και οι αναφορές Μόρφου για τον Πάπα
Νέο μπάχαλο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα-Οι εισηγήσεις ΥΠΑΝ και η ενόχληση πρυτάνεων
Ξέφραγο αμπέλι το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Κλοπές, κάμερες εκτός λειτουργίας και ανύπαρκτη αστυνόμευση