Πανεπιστημιακοί απαντούν στη μαθήτρια-«Ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει τα θρησκευτικά»

Το μάθημα των Θρησκευτικών - της Ορθόδοξης Θεολογίας είναι ό,τι πιο προοδευτικό και σύγχρονο υπάρχει για τη στήριξη του μαθητή και των θεσμών για μια σύγχρονη παιδεία και ένα σύγχρονο κράτος, αναφέρει το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε ανακοίνωση σχετικά με το άρθρο μαθήτριας για το συγκεκριμένο μάθημα.
 
Το Τμήμα, αφού αναφέρεται σε «εύλογα ερωτήματα» της «συμπαθέστατης μαθήτριας», απαντά σε αυτά σημείο προς σημείο, εκφράζοντας την άποψη του ότι το μάθημα των θρησκευτικών «έχει σαφές και διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, δεν στηρίζει οποιεσδήποτε θεοκρατικές αντιλήψεις, εκφράζει απόλυτα δημοκρατικές θέσεις», ότι «δεν πρόκειται για μάθημα Κατηχητικού Σχολείου της Εκκλησίας ούτε προπαγανδιστικού ή προσηλυτιστικού περιεχομένου», ότι έχει και σαφές γνωσιολογικό περιεχόμενο, ότι «συνάδει απόλυτα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, που προωθεί το Ελλαδικό και Κυπριακό Κράτος στον ευρωπαϊκό κόσμο», ότι ο χριστιανισμός πρόσφερε ισοτιμία του άνδρα και της γυναίκας κ.λπ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πολιτική του ΥΠΠΑΝ να ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση» 
 
Στη συνέχεια, γίνεται αντιπαραβολή του μαθήματος θρησκευτικών με το “Κοσμικό Σχολείο” του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αναπτύσσεται η άποψη του Τμήματος Θεολογίας ότι το «ευρωπαϊκό κοσμικό σχολείο» «διατηρεί ακόμη και καλλιεργεί τη δουλεία του ανθρώπου, ως τρόπο ζωής των πλουσίων χωρών του Βορρά και των φτωχών χωρών του Νότου», ότι διδάσκει την ιδιοκτησία και τον καπιταλισμό, ως πρότυπο σύστημα ζωής κ.λπ. Επίσης αναφέρεται ότι το μάθημα θρησκευτικών διδάσκεται ως υποχρεωτικό σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Τέλος, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προτείνει στον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει το ίδιο τη μελέτη και τον εκσυγχρονισμό του μαθήματος των Θρησκευτικών - της Ορθόδοξης Θεολογίας, από πλευράς περιεχομένου και προγράμματος, και να προβεί στη μελέτη και αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων των Καθηγητών και των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αδαπάνως, και χωρίς καμιά αμοιβή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός
Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»
Ασκήσεις επί χάρτου για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στο Στρόβολο-Σε εφαρμογή η Γ΄ φάση του «κτίΖΩ»
Τα προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου στην Κύπρο παρουσίασε ο Δαμιανός σε σύνοδο ΠΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επ. Εργασίας για τα tips-Έντονες διαφωνίες από επιχειρηματίες
Εξελίξεις 46 χρόνια μετά την αποστολή λάθος οστών αγνοουμένων στην Ελλάδα-Δίνουν δείγματα δύο από τις οκτώ οικογένειες
Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές
Ολιστική προσέγγιση για ψυχοκοινωνική στήριξη νέων θα προωθήσει η Κύπρος