Πότε θα αγκαλιαστούμε ξανά χωρίς φόβο; 511 Αμερικανοί επιδημιολόγοι απαντούν

Στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να βγάλουμε από τη ζωή μας πράγματα και συνήθειες που μέχρι πρότινος θα μας φαινόταν αδιανόητο να αποχωριστούμε. Ένας καφές με φίλους, μια χειραψία, μια αγκαλιά, ένα φιλί. Κι όμως, όλα αυτά που, ειδικά για τους μεσογειακούς τύπους όπως και οι Έλληνες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας μέσης καθημερινότητας, έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη - κυριολεκτικά - «απαγορευμένοι καρποί». 

Κι ενώ η πρώτη φάση της πανδημίας δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση, η οικονομία επανεκκινεί σταδιακά στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και (σχεδόν) όλα επανέρχονται σιγά σιγά στην πρότερη κατάσταση, η αποκατάσταση της διαπροσωπικής επαφής παραμένει ο «άγνωστος Χ» για τους επιδημιολόγους, στην εξίσωση της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Θέλοντας, λοιπόν, να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες όλου του κόσμου, οι New York Times απευθύνθηκαν σε 511 Αμερικανούς επιδημιολόγους, ρωτώντας πότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε χωρίς φόβο συνολικά 20 καθημερινές δραστηριότητες, όπως να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας. 

Οι περισσότεροι από αυτούς διευκρίνισαν πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να ξαναπάνε και οι ίδιοι σε μια συναυλία, σε αθλητικές εκδηλώσεις σε θρησκευτικές λειτουργίες, εκτός και αν στο μεταξύ ανακαλυφθεί το πολυπόθητο εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο που θα αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τον κορονοϊό. Ενδεικτικά, το 42% των 511 επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα κάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάνε σε γάμο ή κηδεία, το 41% τρεις έως 12 μήνες και μόνο το 17% προτίθεται να πάει από φέτος το καλοκαίρι. Παράλληλα, το 42% δεν σκοπεύει να ανταλλάξει χειραψίες ή αγκαλιές με φίλους πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, το 39% θα το κάνει μέσα στους επόμενους τρεις έως 12 μήνες, το 14% αυτό το καλοκαίρι και το 6% ποτέ ξανά στη ζωή του (!). 

Ακολουθούν κάποια από τα γραφήματα με τις απαντήσεις των επιδημιολόγων:

 

Δειτε Επισης

Αποφασισμένη η Ε.Ε να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες ανεξαρτήτως τοποθεσίας εταιρειών
Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την αποστολή Άρτεμις της ΝΑΣΑ στο φεγγάρι
«Φρένο» στους λογαριασμούς-παρωδίες στο X βάζει ο Μασκ