Τα πρόσωπα που... εξάπλωσαν αντιδράσεις εν μέσω πανδημίας

Δύο είναι τα αποτελέσματα κάθε κρίσης: Δυσκολίες και ευκαιρίες. Και στην Κύπρο, η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε και τα δύο. Ανέδειξε τις ευκαιρίες για κάποιους που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση, να αποδείξουν πως μπορούν να ηγηθούν και να αντιμετωπίσουν ορθολογικά και αποτελεσματικά μια κρίση. Παράλληλα όμως, ανέδειξε ελλείψεις, δυσκολίες, ατυχείς χειρισμούς, ατυχείς δηλώσεις, που λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, αναδείχθηκαν και μονοπώλησαν την επικαιρότητα.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί την γενική εικόνα της διαχείρισης του κορωνοϊού στον τόπο μας με άριστα, αφού λήφθηκαν έγκαιρα αποφάσεις, οι οποίες ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Οι βασικοί κυβερνητικοί κρίκοι που έπρεπε να εργαστούν, δούλεψαν άρτια και η πανδημία σε επιδημιολογικό επίπεδο περιορίστηκε στο μέγιστο βαθμό, ενώ τα Νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό, παρά τα αρχικά προβλήματα, ανταπεξήλθαν πλήρως, όπου και όπως χρειάστηκαν.
 
Παράλληλα, η οικονομία δεν κατέρρευσε, η ύφεση παρά το Lockdown ήταν πιο περιορισμένη απ΄ ότι σε άλλες χώρες, ενώ διασφαλίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, όπως γράφτηκε και παλαιότερα, τα τρία Υπουργεία, Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και υπό τις οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη, στάθηκαν αντάξια των προσδοκιών των πολιτών, απέναντί στην πρωτοφανή κρίση.
 
Από την άλλη πλευρά, είναι βαθιά ριζωμένη στην κυπριακή νοοτροπία, η τάση να ξεχνάμε ή να αγνοούμε τα θετικά και να κρατάμε και να υπερπροβάλλουμε τα αρνητικά που προκύπτουν μετά από μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
 
Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό και στην προκειμένη περίπτωση. Οι υπεραθλητές του Νίκου Νουρή, οι «ατέλειωτες» δηλώσεις του Προδρόμου, η υδροξυχλωροκίνη του Σιζόπουλου, ο Μόρφου Νεόφυτος, αλλά και η απόφαση του Δικαστή στην Αμμόχωστο να καταδικάσει 35χρονο σε φυλάκιση για παραβίαση των διαταγμάτων, είναι μόνο μερικά εξ αυτών, που προκάλεσαν αντιδράσεις και σε κάποιες περιπτώσεις επισκίασαν την όλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
Οι υπεραθλητές του Νουρή
Ο Νίκος Νουρής που διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Πετρίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκάλεσε αντιδράσεις με κάποιες από τις δηλώσεις του. Η φράση «δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη όλοι να έγιναν υπεραθλητές και όλοι να θέλουν να πάνε για κολύμπι. Ας στερηθούν ακόμα μια δυο Κυριακές το κολύμπι», δεν ακούστηκε και πολύ καλά.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών με τη συγκεκριμένη δήλωση, ήθελε, όπως ο ίδιος εξήγησε αργότερα, να τονίσει πως οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τα αυστηρά μέτρα για περιορισμό των μετακινήσεων και δεν λάμβανε σε καμία περίπτωση υπόψη την ψυχολογία των πολιτών που εκείνες τις ημέρες ήθελαν με κάθε τρόπο να βγουν, έστω και για λίγο, εκτός των τεσσάρων τοιχών του σπιτιού τους και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα.
 
Με τα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης κλειστούς, οι πολίτες είχαν μοναδική διέξοδο την αποστολή μηνύματος στο 8998 με την επιλογή έξι για να περπατήσουν ή να τρέξουν στη γειτονιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και η δήλωση του υπουργού σχολιάστηκε έντονα. Πάντως, ο ίδιος παραδέχθηκε πως ήταν υπερβολή, την οποία όμως θα επαναλάμβανε.
 
Οι δηλώσεις του Πρόδρομου
Αναμφισβήτητα ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανήκει στην κατηγορία εκείνων των πολιτικών που χειρίζονται άριστα την γλώσσα και έχουν την εμπειρία της επικοινωνίας με τους πολίτες. Άλλωστε διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Με τις δηλώσεις του όμως, τις κρίσιμες ώρες που το σίδερο έκαιγε για το τι μέλλει γενέσθαι με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, μάλλον έλαβε απροβίβαστο βαθμό. Σε μια συνέντευξη Τύπου, που όλοι ανέμεναν να ακούσουν τις τελικές αποφάσεις, δεν έδωσε καμία είδηση, αφού περιορίστηκε να επαναλαμβάνει τα ίδια γενικόλογα πράγματα, χωρίς να ανακοινώσει, τελικά, τις ημερομηνίες.
 
Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Παιδείας, μετά την κριτική που του ασκήθηκε, «βιάστηκε» να ανακοινώσει την επιστροφή όλων των μαθητών, όλων των βαθμίδων στα σχολεία. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτέλεσε μια εξαγγελία, που μάλλον διαψεύστηκε παρά επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα.
 
Κι αυτό, διότι αφενός το άνοιγμα των νηπιαγωγείων που θα συμβεί τελικά την ερχόμενη Τρίτη, ήταν στον αέρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ενώ οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν θα επιστρέψουν στα θρανία φέτος.
 
Η θεραπεία του Σιζόπουλου
Αν είναι κάτι που κατάφερε η κυπριακή πολιτεία σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, είναι να αποδείξει πως όπου και όταν χρειάζεται, δίνει χώρο στους ειδικούς.
 
Από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο Υγείας, συστάθηκε ειδική ομάδα με καταρτισμένους επιστήμονες, οι οποίοι σε κάθε βήμα συμβούλευαν την πολιτική ηγεσία για «τα πρέπει και τα μη» του κορωνοϊού. Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών άρχισαν και οι χαλαρώσεις προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
 
Τα κόμματα, περιόρισαν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και προσπάθησαν με τον τρόπο τους να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο στις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Όμως υπήρξαν και οι εξαιρέσεις.
 
Μια εξ αυτών ήταν η επιμονή του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό. Ένα θέμα που αναμφισβήτητα υπήρξε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιατρούς και επιστήμονες, (σ.σ. ακόμη αποτελεί) όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον πλανήτη, αποτέλεσε προμετωπίδα των θέσεων της ΕΔΕΚ για τα ζητήματα του κορωνοϊού.
 
Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι επιστήμονες, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες των εν λόγω φαρμάκων. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν είναι άμοιρο παρενεργειών και πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών π.χ. καρδιοπαθείς ή άτομα σε προχωρημένη ηλικία.
 
Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, εξήγησαν πως χρειάζεται χρόνος για να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τη θεραπεία και αν αυτή θα πρέπει να δίνεται στα πρώιμα στάδια της μόλυνσης.
 
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε ότι, «έχει βρεθεί ότι το φάρμακο μειώνει δραστικά τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που ενδέχεται να αναπτύξει το συγκεκριμένο άτομο, άρα σε ποσοστό 95% των περιστατικών, η συμπτωματολογία μειώνεται σε σημείο που δεν θα χρειαστεί αναπνευστήρας».
 
Η ΕΔΕΚ με επίσημες ανακοινώσεις της και ο πρόεδρος της με παρεμβάσεις του, ζητούσε τη χρήση θεραπείας που είναι συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και αζυθρομυκίνης. Το κόμμα εξέδωσε τουλάχιστον έξι ανακοινώσεις σε ένα μήνα για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Το γεγονός δεν σχολιάστηκε θετικά ούτε μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, αλλά ούτε μεταξύ των πολιτών, που θεωρούν πως ένα πολιτικό κόμμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπιάνεται με επιστημονικά ζητήματα για τα οποία υπάρχουν ειδικοί για να συμβουλεύσουν.
 
Ο Αβέρωφ και ο Άντρος
Ένας άλλος πολιτικός αρχηγός που βρέθηκε εν μέσω πανδημίας στο στόχαστρο των πολιτών, ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ενώ ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την οποία μάλιστα κατέγραφε και η κάμερα που τον ακολουθούσε.
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού βρέθηκε στο επίκεντρο για την επιλογή του και αναγκάστηκε να απολογηθεί.
 
Εκείνοι που τον κατηγορούσαν βέβαια, λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποίησαν συναυλίες έξω από τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή. Το ΑΚΕΛ στην παρουσία του Άντρου Κυπριανού και εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, στις 12 Μαΐου, πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους των Νοσοκομείων και στην παρουσία δεκάδων, ίσως και πάνω από 100 ατόμων.
 
Το ζήτημα δεν είναι ο Αβέρωφ ή ο Άντρος ή οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή δημόσιο πρόσωπο, αλλά το γεγονός ότι τα διατάγματα που εξέδωσε η Κυβέρνηση, όπως πολλές φορές τονίστηκε, αφορούσαν όλους τους πολίτες και ουδείς εξαιρείται του Νόμου. Εξάλλου, ειδικά οι πολιτικοί θα πρέπει με τις πράξεις τους να δίνουν το παράδειγμα.
 
Η δικαστική απόφαση που έφερε αντιδράσεις
Πέραν της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής εξουσίας, στο στόχαστρο βρέθηκε και η Δικαστική εξουσία. Κι αυτό, διότι ένας Δικαστής στην Αμμόχωστο, επέλεξε να καταδικάσει σε άμεση φυλάκιση και να στείλει στις Κεντρικές Φυλακές για 45 ημέρες έναν 35χρονο από το Φρέναρος, ο οποίος παραβίασε το διάταγμα για τις μετακινήσεις τις νυχτερινές ώρες κατά 15 λεπτά.
 
Σημειώνεται ότι οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου μετά από απόφαση της Αστυνομίας, η οποία επέλεξε να μην του εκδώσει εξώδικο, όπως έκανε στις πλείστες των περιπτώσεων.Μετά την καταδίκη του ο 35χρονος μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Η συγκεκριμένη πρωτοφανής απόφαση έφερε τεράστιες αντιδράσεις από πολίτες που απαιτούσαν άμεση αποφυλάκιση του. Μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, ο 35χρονος αφέθηκε ελεύθερος.
 
Ο ασταμάτητος Μητροπολίτης
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και οι επιλογές του βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές στα πρώτα θέματα των ΜΜΕ. Ο ασταμάτητος Μητροπολίτης, μέσα σε λίγες ημέρες δήλωσε ότι ο κορωνοϊός είναι  αποτέλεσμα των σαρκικών αμαρτιών, των εκτρώσεων και της κακίας, ενώ έσπασε και την καραντίνα και τα έβαλε με τους αστυνομικούς που πήγαν να του εκδώσουν εξώδικο.
 
Αυτό συνέβη την Κυριακή των Βαΐων, όταν τέλεσε Θεία Λειτουργία και λιτανεία στην παρουσία πιστών ενώ στο κήρυγμά του χαρακτήρισε τους αστυνομικούς ασεβέστατούς. Μάλιστα, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδεικνύοντας τους πως, «η αθάνατη και ωραία ζωή είναι αλλού».
 
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είχε ταχθεί υπέρ της απόφασης της Κυβέρνησης για προστασία της δημόσιας υγείας.
 
Στο στόχαστρο και η Αστυνομία
Η Αστυνομία άνοιξε φάκελο για την υπόθεση, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας απεφάνθει πως δεν προκύπτουν ξεκάθαρα ποινικά αδικήματα εναντίον του Μητροπολίτη, οπόταν τυχόν καταχώρηση υπόθεσης στο Δικαστήριο, θα ήταν δύσκολο να στοιχειοθετηθεί.
 
Αρχιερείς, κλήρος και πολίτες ωστόσο, μάλλον επικριτικά στάθηκαν απέναντι στις πράξεις και τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Μόρφου, που αντί να ενώσει και να δυναμώσει την πίστη των πιστών τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, μάλλον δίχασε και προκάλεσε εκνευρισμό.
 
Παράλληλα, στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε και η Αστυνομία, σε σχέση με τα εξώδικα που μοίραζε σε πρόσωπα ή επιχειρήσεις που παραβίαζαν τα σχετικά διατάγματα ή ακόμη και με συμπεριφορά μελών της δύναμης.
 
Εξού και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, βρέθηκαν αρκετές καταγγελίες, ενώ η ηγεσία της δύναμης προχώρησε στη σύσταση επιτροπής, η οποία εξετάζει παράπονα πολιτών. 
 
Όπως έχει ανακοινωθεί, ενώπιον της Αστυνομίας υπήρξαν πάνω από 900 παράπονα, ενώ για περίπου 200, η Αστυνομία εισηγείται στο Γενικό Εισαγγελέα να ανασταλούν. 

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές