Επέστρεψαν οι μέδουσες στις θάλασσες της Κύπρου-Συστάσεις από Τμήμα Αλιείας
15:48 - 05 Ιουνίου 2020

Μέδουσες του είδους Pelagia noctiluca, εμφανίστηκαν στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα, η παρουσία και αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Οφείλεται κυρίως στην κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων και στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.
Σημειώνεται ότι το φαινόμενο πιθανόν να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.
Όπως επισημαίνει το Τμήμα, «η επαφή των πλοκαμιών του συγκεκριμένου είδους με το ανθρώπινο δέρμα προκαλεί ερεθισμούς, οι οποίοι ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει την κολύμβηση σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό».
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση επαφής
1. Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβετε την πληγείσα περιοχή. ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό.
2. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών με τη χρήση μιας πλαστικής κάρτας, με ένα κομμάτι ξύλο ή με ένα τσιμπιδάκι. ΠΟΤΕ με γυμνά χέρια, αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά.
3. Εφαρμόστε στην περιοχή του τσιμπήματος μια κορτιζονούχα κρέμα.
4. Ενημερώστε τους ναυαγοσώστες, αν υπάρχουν στην περιοχή, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
5. Ο οξύς πόνος διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά. Εάν ωστόσο ο πόνος παραμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πτήσεις από όλες τις χώρες μετά τις 20 Ιουνίου μόνο για Κύπριους
- Καταργείται η Ομάδα Α των ευάλωτων ομάδων από τις 13 Ιουνίου 2020
- Έτσι θα λειτουργούν τα υπαίθρια θέατρα-Οι υποχρεώσεις των θεατών και οι απαγορεύσεις
- Οι οδηγίες για τον τρόπο λειτουργείας των βιβλιοθηκών