Ολοκληρώθηκε η άσκηση ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ 2020»-Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία η Ετήσια Διακλαδική Άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020», η οποία πραγματοποιήθηκε το πενθήμερο 1-5 Ιουνίου. Η άσκηση εκτελέστηκε στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ.
 
Η άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ», η οποία διεξάγεται τα τελευταία 5 χρόνια υπό την παρούσα μορφή, αποτελεί Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) όπου αναπτύσσεται και εξετάζεται το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας καθώς επίσης και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου του ΓΕΕΦ.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν αντικείμενα τόσο σε ημερήσιες όσο και σε νυκτερινές συνθήκες, που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην τεχνοεφοδιαστική υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, την αντίδραση των τμημάτων σε αιφνιδιαστική ενέργεια του αντιπάλου και την εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων.
 

Περαιτέρω, όλες οι ασκήσεις ήταν «διπλής ενεργείας» με απεικόνιση εχθρικών δυνάμεων για την εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικές συνθήκες. 

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες σε περίοδο επιχειρήσεων όπως αυτά εκτιμάται να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Κύπρου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησής εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας.

Η σχεδίαση της άσκησης στηρίχθηκε στη δημιουργία σεναρίου το οποίο έθετε το πλαίσιο της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης, εξασφάλιζε τη συνεχή ροή πληροφοριών για την ενεργοποίηση των επιχειρησιακών εργαλείων σχεδιάσεως τόσο του ΓΕΕΦ όσο και των Σχηματισμών και διαμόρφωνε τη φυσιογνωμία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που αφορούσαν την ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού.  
 
Την εκτέλεση της άσκησης παρακολούθησε με επισκέψεις του τόσο ο Υπουργός  Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης όσο και η ιεραρχία του ΓΕΕΦ, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τον άρτιο σχεδιασμό, την αποτελεσματική εκτέλεση των ενεργειών καθώς επίσης και το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.  

Από τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020», επιβεβαιώθηκε η αρτιότητα της σχεδίασης, η λεπτομερής προετοιμασία, η ακριβής και αποτελεσματική διεξαγωγή καθώς και το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας, παράγοντες που συμβάλουν στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτροπής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ο επαγγελματισμός, το υψηλό ηθικό, η αυταπάρνηση και ο απαράμιλλος ζήλος του προσωπικού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σχετική ανάρτηση:

Δειτε Επισης

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της Άννας Σιάλαρου-«Λάτρευε τη ζωή κι έφυγε με αξιοπρέπεια, όπως ακριβώς έζησε»
Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πάπα-Γιατί υπήρξε καθυστέρηση, πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία
Ανεβαίνει ο υδράργυρος, στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες εξαγγελίες του Οδυσσέα-Βουτιά στα νερά της αντιπολίτευσης
Σε δίκη εννέα πρόσωπα για τον ξυλοδαρμό 51χρονου και μάνας ενός βρέφους-Του έσπασαν την τηλεόραση στο κεφάλι
Περνούν από κόσκινο οι αιτήσεις Σύρων για άσυλο, στην ακίδα οι Σουνίτες-Επίκεντρο 26 χιλιάδες πρόσωπα
Πήγαν για απαντήσεις και δημιούργησαν ερωτηματικά-Οι κυνηγοί δικαιώθηκαν και οι Αρχές εκτέθηκαν
Ψάχνουν στοιχεία για να συνδέσουν το παζλ της υπόθεσης των εκρήξεων-Το βάρος στις επιστημονικές εξετάσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Non habemus Papam-Μαύρος ο πρώτος καπνός από την Καπέλα Σιστίνα
Εκνευρίστηκε με το Ευρωκοινοβούλιο το τουρκικό ΥΠΕΞ και το κατηγόρησε ότι παρέχει προπαγανδιστική βάση σε τρομοκράτες