Με συνταγή θερμού επεισοδίου η Άγκυρα-Η προβληματική στάση και ο φόβος της Δύσης

Μια αναμενόμενη ενέργεια ήταν αυτή της Τουρκίας η οποία μέσω του πολύ δραστήριου επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσαγατάι Ερτιγές, έδωσε στη δημοσιότητα τους νέους χάρτες, που σύμφωνα με τον ίδιο κατατέθηκαν στον ΟΗΕ, μετά το αίτημα της ΤΡΑΟ για νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Η δράση της Τουρκίας ως πειρατής στην περιοχή συνεχίζεται αφού με βάση τα νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι Τούρκοι, πέραν της κυπριακής ΑΟΖ εντός της οποίας ήδη προχώρησαν σε γεωτρήσεις, εισέρχονται και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πρόσχημα τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα με την μια κυβέρνησης της Λιβύης.
 
Η τουρκική τακτική δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ήταν κάτι αναμενόμενο. Η Άγκυρα απέδειξε ότι κινείται βάσει ενός σχεδίου που θα αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στο Αιγαίο.
 
Αυτό που αλλάζει η νέα κίνηση της Άγκυρας είναι η προέκταση της λεγόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης δυτικά. Με αυτόν τον τρόπο, πέραν την καταπάτηση των Οικοπέδων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισέρχεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και διακόπτει τη σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου.
 
Οι κόκκινες περιοχές αφορούν εκείνον τον χάρτη και η νέα περιοχή στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνες οριοθετείται από την κόκκινη καμπύλη γραμμή, καταπατώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου.
 
Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας
Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε το τουρκικό κράτος σε συνδυασμό με τη μείωση της δημοτικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας.
 
Η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου, υπάρχει διαχρονικά ως επιλογή του εκάστοτε Τούρκου Προέδρου, όταν ο κλοιός γύρω του στενεύει ώστε η κατάσταση να αποσυμπιεστεί.
 
Ο αποπροσανατολισμός της τουρκικής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο εσωτερικό, αποτελούσε πάγια τακτική της Άγκυρας.
 
Η αντίδραση της Δύσης
Εδώ και χρόνια, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, επιλέγουν ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές ενέργειες της ΑΟΖ. Η Ε.Ε. αν και σε προφορικό επίπεδο η Ε.Ε. καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες από εκεί και πέρα όμως τα χλιαρά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι στιγμής, δεν μοιάζουν ικανά να ανατρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
 
Οι ΗΠΑ αν και καταδικάζουν, τηρούν μια πολιτική ίσων αποστάσεων αφού και ο Φράνσις Φανον σε χθεσινές του δηλώσεις υπέδειξε παράλληλα ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».
 
Αναμφίβολα, η ιδιάζουσα περίπτωση της Τουρκίας, προκαλεί πονοκέφαλο στα διπλωματικά γραφεία των δυτικών χωρών, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση καθορίζεται από μια λεπτή κλωστή και σε περίπτωση που ξεφύγει, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να δαμαστεί ο Ερντογάν που συμπεριφέρεται  ωσάν να είναι σύγχρονος Σουλτάνος.
 
Στη σκιά των τουρκικών ενεργειών
Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργανώθηκε από το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, με τίτλο «ο East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής».
 
Στη διαδικτυακή συζήτηση έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, του Ισραηλινού υπουργού πηγών ενέργειας και υδάτων, Yuval Steinitz και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον.
 
Στην παρέμβαση του ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέδειξε στους συμμετέχοντες πως η Κύπρος είναι το πρώτο θύμα των τουρκικών πειρατικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έξι παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε πως σε μια παρόμοια περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε την Τουρκία σε μια διεθνή διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για επίλυση των διαφορών ή ακόμα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
 
Παράλληλα, προκάλεσε την Τουρκία να αποκαλύψει ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου επικαλούνται οι Τούρκοι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τις τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η αμερικανική κατσάδα
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις ο Αμερικανός διπλωμάτης Φράνσις Φάνων επανέλαβε πως «δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα».
 
«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».
 
Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών».
 
«Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης. «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός. «Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε.
 
Οι κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης
Η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
 
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις κινητοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση με τον Νίκο Δένδια να καλεί στο γραφείο του τον Τούρκο Πρέσβη. Στον Τούρκο πρέσβη επιδόθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η Τουρκία, «αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και διεμήνυσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».
«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
 
Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, «εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
 
Μήνυμα Μπορέλ
Οι νέες τουρκικές ενέργειες προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του ύπατου εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσεπ Μπορέλ, ο οποίος, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.
 
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι "είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας".
 
Όπως τόνισε "και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία, για να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου και γενικά σε περιοχές εντός της ΑΟΖ ή των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.
 
«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος