Προσοχή συστήνει η Αστυνομία, για διαδικτυακές αγορές και απάτες

Προσοχή συστήνει η Αστυνομία στη δραστηριοποίηση του κοινού στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όταν επιθυμεί να αγοράσει ή και να πωλήσει κάτι μέσω διαδικτύου.

Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία σημειώνει ότι το διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, αποδείχτηκε πολύτιμο στην περίοδο του κορωνοϊού με τον υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι. Οι λειτουργίες και οι εφαρμογές του λειτούργησαν καταλυτικά, ώστε να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τομείς όπως η εκπαίδευση και το εμπόριο.
 
Παρά τον όποιο ευεργετικό του χαρακτήρα όμως, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου, θα πρέπει να γνωρίζει για τις παγίδες, που στήνουν μέσα σε αυτό διάφοροι απατεώνες. Ιδιαίτερα στον τομέα των αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι χρήστες, που πέφτουν θύματα απατεώνων, που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο. Άλλωστε ο τομέας του διαδικτυακού εμπορίου έχει αναπτυχθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, που θα ήταν αδύνατο να μην προσέλκυε κάθε λογής απατεώνα, ο οποίος θα ήθελε να επωφεληθεί ένα μέρος των δισεκατομμυρίων που διακινούνται καθημερινά. 
 
Για αυτό το λόγο, επισημαίνει, η δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα "όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε ή και να πουλήσουμε κάτι μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να γίνεται πάντα με πολλή προσοχή. Θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, πως πίσω από το προφίλ κάθε υποψήφιου πωλητή ή αγοραστή μπορεί να κρύβεται κάποιος ή κάποιοι απατεώνες, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και στόχο να μας ξεγελάσουν και να μας αποσπάσουν χρήματα".
 
Σημειώνει ότι δεν είναι εύκολο να τους καταλάβουμε. Τις πλείστες φορές, οι άνθρωποι αυτοί δρουν βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, ενώ ο τρόπος δράσης τους ποικίλει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, προσθέτει, είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο, ακολουθώντας κάποιους κανόνες διαδικτυακής συμπεριφοράς συμπεριφοράς, όταν πρόκειται να προβούμε σε κάποια αγοραπωλησία μέσω διαδικτύου.

Συστήνει όπως πάντα αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές, από σελίδες που έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά ή για τις οποίες έχουμε αρκετή πληροφόρηση για την αξιοπιστία τους ενώ είναι προτιμότερο επίσης να χρησιμοποιούμε εγχώριες ιστοσελίδες καταστημάτων και λιανικών πωλήσεων (όταν είναι δυνατό), καθώς τότε είναι ευκολότερο και πιθανότερο να επιλυθούν προβλήματα που πιθανό να προκύψουν.

Επίσης, η Αστυνομία επισημαίνει ότι πριν προχωρήσουμε στην αγορά από κάποια ιστοσελίδα, βεβαιωνόμαστε για την ασφαλή διαδικασία μεταφοράς δεδομένων. "Αναζήτησε το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή URL και τη χρήση των πρωτοκόλλων HTTPS και SSL κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο`, συμβουλεύει Αστυνομία.

Καλεί επίσης το κοινό να αφήνει το δικό του σχόλιο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή πωλητή, με τη δική του εμπειρία εξυπηρέτησης. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσει άλλους να αναγνωρίσουν τις κακοτοπιές και να αποφύγουν τις παγίδες.
 
Παράλληλα, αναφέρει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη διαδικασία της αντικαταβολής και τη χρήση πάντοτε πιστωτικών καρτών γιατί αυξάνουμε τις πιθανότητες να λάβουμε αποζημίωση σε περίπτωση απάτης ενώ οι περισσότερες κάρτες διαθέτουν ισχυρή πολιτική προστασίας πελάτη.

Επίσης, η χρήση της κάρτας όμως θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ενώ αναφέρει ότι πολλά διαδικτυακά καταστήματα ζητούν την αποθήκευση των στοιχείων πληρωμής και πριν αποφασίσει ο πελάτης, θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά και να κατανοήσει τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από κάτι τέτοιο.
 
Καλεί το κοινό να μην δίνει τον αριθμό, το ΡΙΝ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την κάρτα του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να αποφεύγει τις διαδικτυακές αγορές σε ιστοσελίδες, που δεν χρησιμοποιούν πλήρη αυθεντικοποίηση (Verified by VISA/ MasterCard Secure Code).
 
Επίσης σημειώνει ότι θα πρέπει να πληρώνουμε μόνο μέσω ασφαλούς συσκευής και διαδικτυακής σύνδεσης και να αποφεύγουμε τη χρήση δωρεάν ή ανοικτών/ δημόσιων δικτύων Wi-Fi και διατηρούμε το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό ασφαλείας της συσκευής μας, ανανεωμένο.
 
Η Αστυνομία προτρέπει να μην εμπιστευόμαστε διαφημίσεις, αναδυόμενα παράθυρα και super προσφορές αφού ο λόγος είναι προφανής! Σκοπός των διαφημίσεων και των προσφορών είναι να προσεγγίσουν το κοινό και ενίοτε να το ξεγελάσουν.
 
Συμβουλεύει το κοινό όπως κρατά αποδείξεις όταν αγοράζει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία γιατί είναι δυνατό να χρειαστούν αργότερα, για απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων της αγοράς ή την πληρωμή για την αγορά αυτή. 
 
Σε περίπτωση που δεν παραλάβουμε τα προϊόντα, η Αστυνομία προτρέπει τον καταναλωτή να επικοινωνεί με τον πωλητή και αν δεν λάβει απάντηση να επικοινωνήσει με την τράπεζά του.

Τέλος σημειώνει ότι η ενημέρωση της Αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις και σε κάθε πιθανή υπόθεση απάτης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Δειτε Επισης

Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ
Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια