Τα νέα δεδομένα στο γεωτρητικό πρόγραμμα και η επικείμενη συμφωνία με το Ισραήλ

Από έτος γεωτρήσεων, μετατράπηκε σε έτος που είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ για τα ζητήματα υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2020. Κι αυτό, διότι από εκεί που ήταν προγραμματισμένες μια σειρά από γεωτρήσεις, τελικά δεν ξεκίνησε και ούτε πρόκειται, εντός του έτους, να ξεκινήσει καμία.
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2011 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, πραγματοποιήθηκαν οκτώ γεωτρήσεις, εκ των οποίων επτά ερευνητικές και μια επιβεβαιωτική. Από τις επτά ερευνητικές, μόλις οι δύο ήταν επιτυχημένες.
 
Για το 2020, το Υπουργείο Ενέργειας και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, προγραμμάτιζαν συνολικά οκτώ γεωτρήσεις, δηλαδή όσες γεωτρήσεις έγιναν τα τελευταία οκτώ χρόνια.
 
Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία ΕΝΙ TOTAL είχε προγραμματίσει την διεξαγωγή επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο έξι, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης του κοιτάσματος «Καλυψώ». Επίσης στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί και η ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο τρία και τον στόχο «Σουπιά», στο οποίο παρεμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό από το να εκτελέσει γεώτρηση το SAIPEM 12000 το 2018.
 
Επίσης, η κοινοπραξία προετοιμαζόταν και για ερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα δύο, επτά, οκτώ και εννέα στα οποία μετά και την υπογραφή των νέων συμβολαίων πέρυσι ΕΝΙ και TOTAL συνεργάζονται με την ΕΝΙ να είναι η διαχειρίστρια.
 
Από την πλευρά της η ExxonMobil, προγραμμάτιζε δύο γεωτρήσεις εντός του 2020 που θα επιβεβαίωναν την τεράστια ανακάλυψή του «Γλαύκου», ούτως ώστε να καθοριζόταν και το μέγεθος της εμπορικής εκμετάλλευσής του. Οι εξελίξεις, ωστόσο προκάλεσαν την αναβολή της γεώτρησης, η οποία επίσης τοποθετείται εντός του 2021.
 
Την δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που θα ξεκλείδωνε και τον δρόμο για την εμπορική εκμετάλλευση της «Αφροδίτης», θα διεξήγαγε εντός του 2020 και η κοινοπραξία Noble, Shell και Delek, η οποία έχει στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως οι υπόλοιπες, έτσι και αυτή η γεώτρηση πήρε αναβολή και σύμφωνα με τον νεότερο προγραμματιστεί, ενδεχομένως να διεξαχθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 
 
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λακκοτρύπης, είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Γενικό Διευθυντή της TOTAL, όπου του δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η παραμονή του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δεδομένη. 
 
Μάλιστα η TOTAL, μετά την αναπροσαρμογή του σχετικού συμβολαίου, προγραμματίζει την παραμονή του γεωτρύπανου που ναυλώθηκε για την κυπριακή ΑΟΖ στην περιοχή, μέχρι το 2021. Το γεωτρύπανο θα πλέει ανοικτά της Κύπρου και θα βρίσκεται σε αδράνεια, μέχρι την επανέναρξη των γεωτρήσεων. 
 
Ωστόσο, το μόνο πράγμα που κινείται και «κάνει θόρυβο» στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι άλλο από το γεωτρύπανο της TPAO, Yavuz, το οποίο συνεχίζει ανενόχλητο τη γεώτρηση του δυτικά της Κύπρου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε έξαρση το τουρκικό… αμόκ-Γεωτρήσεις, προκλήσεις και απειλές
 
Κοντά στην επίλυση οι διαφορές με το Ισραήλ
Πάντως αν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εντός του 2020 στην πλήρη νηνεμία που επικρατεί στα ενεργειακά, είναι η συμφωνία με το Ισραήλ, όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη» και την ενδεχόμενη επέκταση του, πέραν της γραμμής οριοθέτησης της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, και συγκεκριμένα ο Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλε γραπτώς πριν από λίγες εβδομάδες την νέα αναθεωρημένη πρόταση του προς τον Ισραηλινό ομόλογο του, μέσω τις οποίας, επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δίνει λύση στη διαφωνία που χρονολογείται από το 2011.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διαφωνίες για τα ποσοστά του «Αφροδίτη» στην ατζέντα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ

Το πρόβλημα όπως είναι γνωστό, έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι δύο χώρες, η δομή του κοιτάσματος εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, με τη γειτονική χώρα να αξιώνει σοβαρές οικονομικές απαιτήσεις από την εκμετάλλευση και τα πιθανά έσοδα του κοιτάσματος.
 
Η θέση της Λευκωσίας για το ζήτημα, είναι πως, ναι μεν η δομή μπορεί να εκτείνεται, όμως δεν είναι δεδομένο ότι εκτείνεται και το κοίτασμα. Το Τελ Αβίβ επιθυμεί η συμφωνία να επιτευχθεί πάνω στα δεδομένα που είναι γνωστά σήμερα και αφορούν τη δομή και όχι πάνω στα δεδομένα που θα προκύψουν μετά την εκμετάλλευση. Συνεπώς η πρόταση της Λευκωσίας, μεταξύ άλλων προνοεί πως τα πιθανά οικονομικά οφέλη του Ισραήλ θα πρέπει να υπολογιστούν στη βάση του τι είναι ανακτήσιμο.
 
Πάντως, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς που διαχειρίζονται το όλο θέμα, τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και τον Γιώργο Λακκοτρύπη που σύντομα αποχωρεί, έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους ομολόγους τους και εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει τελική κατάληξη στο ζήτημα.
 
Μια άλλη θετική εξέλιξη, που αναμένεται εντός του καλοκαιριού, είναι η διεξαγωγή της επόμενης τριμερούς συνάντησης, Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην Κύπρο εντός Αυγούστου. Μετά τις υπογραφές για το EastMed που έπεσαν τον περασμένο Ιανουάριο, οι τρεις ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την στενή συνεργασία των τριών χωρών και να στείλουν για ακόμα μια φορά ισχυρά μηνύματα προς την Άγκυρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο δρόμος για να κοιμόμαστε ακόμα καλύτερα περνάει από την ΙΚΕΑ
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»