Η Κύπρος τα κατάφερε και προχωρά μπροστά
13:18 - 03 Ιουνίου 2020
Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο είναι φανερές. Ωστόσο, με δεδομένες τις συνεχείς αλλαγές, που σημειώνονται καθημερινώς, τα κράτη καλούνται να εξεύρουν καινοτόμες προσεγγίσεις. Καλούνται επίσης, να επανακαθορίσουν το πλαίσιο της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις και να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τους κινδύνους.
Η επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα θεμελιώδη παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα μας διαθέτει έναν ελκυστικό τομέα υπηρεσιών, ενώ προσφέρει παράλληλα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ξένους επενδυτές, για διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τόπο μας. Η Κύπρος διαθέτει αυτές τις υποδομές, οι οποίες της επιτρέπουν να αναπτυχθεί περαιτέρω, ως ένα οικονομικό και τουριστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, ελκυστικό σε επενδύσεις, καθώς και στην εισροή ξένων κεφαλαίων.
Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προσέλκυσης μεγάλων κεφαλαίων στη χώρα, διαδραματίζουν οι διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, που συνεχώς αναπτύσσει και αναβαθμίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με τις γειτονικές της χώρες, όσο και με χώρες της ευρύτερης περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, και ταυτόχρονα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, της δίνει τη δυνατότητα να είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην περιοχή, ενώ καθιστά παράλληλα τη χώρα έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Έχουμε δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία. Αυτό είναι ολοφάνερο. Οι συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες είναι ακόμη νωπές. Η οικονομία πρέπει να πάρει κυριολεκτικά τα πάνω της και οι πολίτες του τόπου να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους. Αυτό επαφίεται σε όλους ανεξαιρέτως. Στην πολιτεία, στην κοινωνία και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στηρίζουμε τον εγχώριο τουρισμό, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σχεδιάζουμε πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ως Ευρωβουλευτής και με βάση τον θεσμικό ρόλο που μου δίνεται, είμαι εκεί, ώστε η χώρα μας να λάβει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρώπη κατηγορήθηκε και πάλι από αυτούς που δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να το πράξουν, κριτική ασκήσαμε κι εμείς, με αφορμή συμπεριφορές χωρών που δεν είχαν να κάνουν τίποτα με την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αυτό που εμείς θέλουμε να είναι η Ευρώπη σήμερα. Έτερον εκάτερον. Άλλο είναι να κατηγορείς μόνο, χωρίς να ψηφίζεις τίποτα αναλαμβάνοντας συνεχώς τον ρόλο του αρνητή των πάντων και άλλο να προσπαθείς στο μέτρο του δυνατού να κερδίσεις όσα μπορείς για τους Ευρωπαίους πολίτες και για τον τόπο σου. Θέλω να πιστεύω, πως εμείς τουλάχιστον, ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία και το αποδείξαμε εμπράκτως με τη ψήφο αλλά και τις παρεμβάσεις μας.
Η Ευρώπη βρίσκει πάντα την απάντηση. Κι ας μιλήσουμε με αριθμούς. Μετά το αρχικό μούδιασμα, η Κομισιόν παραχώρησε ποσό ύψους 3,1 τρις ευρώ για στήριξη των κρατών μελών μέσα από ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-27, με το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως. Η Κύπρος θα λάβει 1,44 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,55 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Επιτροπής. Μπορούσαν ενδεχομένως να δοθούν περισσότερα και πιο έγκαιρα; Σίγουρα ναι. Το θέμα όμως είναι να είσαι εκεί, να παλεύεις, να διεκδικείς και να μην τα παρατάς. Και το πιο σημαντικό, να μην πυροβολείς την ΕΕ συνεχώς με την προσδοκία να κερδίσεις πρόσκαιρους πολιτικούς πόντους. Άλλο η κριτική κι άλλο η ισοπέδωση και ο λαϊκισμός.