Δρ Κυριακός Γιάγκου: Bάλτε ξανά την άσκηση στη ζωή σας

 

Η σωματική άσκηση αποτελεί διέξοδο και έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί το σωματικό και ψυχικό στρες που έχει δημιουργηθεί, και συνεχίζει να υπάρχει, λόγω της πανδημίας του COVID-19. «Ένας τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος την κατάσταση των τελευταίων μηνών είναι να βρει διέξοδο στη σωματική άσκηση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Καρδιολόγος με εξειδίκευση στην καρδιολογία των σπορ (MSc in Sports Cardiology – London) Δρ Κυριακός Γιάγκου, σε συνέντευξή του που παρέθεσε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων.

Ο Καρδιολόγος εξηγεί ακόμη πώς η γυμναστική μπορεί να μας επαναφέρει στην κανονικότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα άσκησης από επαγγελματία γυμναστή, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.
 
Γιατρέ, ποια είναι τα οφέλη της σωματικής άσκησης για τον οργανισμό;
Τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό είναι από πολλών χρόνων τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα. Ένα άτομο που ασκείται βοηθά τον οργανισμό του να έχει καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση των επιπέδων σακχάρου του αλλά και διατήρηση καλύτερης καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω άμεσης επίδρασης της άσκησης στον οργανισμό (απελευθέρωση ΝΟ – μονοξειδίου του αζώτου που προκαλεί αγγειοδιαστολή και βελτιώνει την ελαστικότητα του αγγειακού τοιχώματος) όσο και μέσω έμμεσης επίδρασης αφού η απώλεια σωματικού βάρους και η καύση θερμίδων που επέρχονται λόγω της άσκησης, είναι γνωστό ότι αποτελούν βασικά συστατικά της προσπάθειας ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, του ελέγχου του σακχάρου και της χοληστερίνης. Αυτά είναι, βέβαια, μερικά από τα πολλά που κερδίζουμε από την σωματική άσκηση και επικεντρώνονται στο καρδιαγγειακό όπου εστιάζω λόγω ειδικότητας, αλλά ουδόλως πρέπει να παραγνωρίζονται τα οφέλη της άσκησης στη βελτίωση και ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, του περιορισμού της οστεοπόρωσης, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού κλπ που έχουν από παλιά αποδειχθεί.
 
Σε περιόδους όπως αυτήν που βιώνουμε, όπου οι συνθήκες και τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας έχουν αλλάξει, το στρες έχει αυξηθεί και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι αισθητή, η γυμναστική τι ρόλο διαδραματίζει;
Πέραν των πιο πάνω, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες. Μέσω της απελευθέρωσης αυτών των πολύ σημαντικών ορμονών, ο οργανισμός νιώθει ευφορία, ζωντάνια, ενέργεια. Βιώνουμε, δηλαδή, ένα θετικό συναίσθημα, το οποίο ενδεχομένως πολύς κόσμος να μην μπορεί να δικαιολογήσει, πλην όμως είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και οφείλεται στην έκκριση αυτών των ορμονών. Αυτό το αίσθημα ευφορίας είναι ικανό να μειώσει αρνητικά συναισθήματα, αποτελεί τρόπο ελέγχου του στρες και του άγχους και είναι από τους ισχυρούς αντικαταθλιπτικούς παράγοντες.  
 
Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχει κάποιος, όταν επιστρέψει στους κλειστούς χώρους γυμναστικής;
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να συνεργαστούμε με το προσωπικό και τους υπεύθυνους των γυμναστηρίων. Οι διοικήσεις των γυμναστηρίων θα πρέπει να τηρήσουν όλους τους κανονισμούς χωρίς παρέκκλιση, όπως αυτοί διατυπώνονται στα πρωτόκολλα, για να διασφαλίσουν την υγεία του προσωπικού και των μελών τους. Ωστόσο, ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα, προστατεύοντας τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Κρατάμε τις αποστάσεις, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, χρησιμοποιούμε ατομικό εξοπλισμό καθαριότητας (πετσέτα κλπ) σεβόμαστε τον χώρο και τον χρόνο του άλλου που βρίσκεται εκεί για να γυμναστεί.
 
Γιατί να επιστρέψουμε στο γυμναστήριο για τη σωματική μας άσκησης;
Κάποιοι από εμάς που γυμνάζονταν συστηματικά, ενδεχομένως να έχουν αδρανήσει λίγο το τελευταίο διάστημα. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, όσος κόσμος γυμναζόταν περιοριζόταν σε περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο. Οπότε, η επιστροφή στη συστηματική σωματική άσκηση σε περιβάλλον ενός γυμναστηρίου, θα ‘ξυπνήσει’ απότομα το σώμα. Ένας επαγγελματίας γυμναστής είναι σε θέση να μας καθοδηγήσει, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς και επιτυγχάνοντας σωστά αποτελέσματα. Συστήνεται, λοιπόν, ένα πρόγραμμα άσκησης από επαγγελματία, σε ελεγχόμενο χώρο που τηρεί όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας.
 
Τέλος γιατρέ, τι γίνεται με τις ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά; Πότε μπορούν να βάλουν ξανά στη ζωή τους τη γυμναστική;
Κάθε ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθεί τις υποδείξεις και συμβουλές του προσωπικού του ιατρού. Υπάρχει συγκεκριμένο ιατρικό πρωτόκολλο στο πως επαναφέρουμε πίσω στην καθημερινότητα άτομα που έχουν καρδιολογικά προβλήματα αλλά έχει δημιουργηθεί και ειδικό πρωτόκολλο για την ασφαλή επαναφορά στην άσκηση ατόμων που έχουν νοσήσει με COVID-19. Η ένταξη ή η επαναφορά σε πρόγραμμα εκγύμνασης πρέπει να είναι μια αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία ούτως ώστε να μπορεί κάθε ένας να απολαύσει τα οφέλη της άσκησης με ασφάλεια.

 

Δειτε Επισης

Τρεις τραυματίες από την πτώση μεταλλική διαφημιστική κατασκευής στα κατεχόμενα
Ηλεκτρονικές συνταγές και ιατρικά δεδομένα ταξιδεύουν με τους Κύπριους πολίτες-Εντός Μαΐου οι ανακοινώσεις
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας