Το deja vu με Κληρίδη, η παραίτηση λόγω Ακκελίδου και στο βάθος σχέδιο Ανάν
06:52 - 28 Ιουνίου 2020
Η παραίτηση του Κώστα Κληρίδη, 13 ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 68ου έτους της ηλικίας του και 36 πριν την επίσημη ημερομηνία της αποχώρησής του, απόδειξη των ταραγμένων σχέσεων του με την Κυβέρνηση, έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό, σάλο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν είναι η μοναδική πρόωρη αποχώρηση Γενικού Εισαγγελέα, αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Οι τρεις προκάτοχοι του Κώστα Κληρίδη, Αλέκος Μαρκίδης, Σόλων Νικήτας και Πέτρος Κληρίδης, ο κάθε ένας για διαφορετικό λόγο υπέβαλε την παραίτησή του και αποχωρούσε πρόωρα από τη νομική υπηρεσία.
Τα αξιοσημείωτα κοινά των παραιτήσεων Πέτρου και Κώστα Κληρίδη
Ο Κώστας Κληρίδης δεν ήταν ο μόνος Γενικός Εισαγγελέας που παραιτήθηκε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Προηγήθηκε αυτή του Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος μάλιστα, υπέβαλε την παραίτησή του μόλις 15 ημέρες πριν την αφυπηρέτησή του, για να τον διαδεχθεί ο Κώστας Κληρίδης.
Ο Πέτρος Κληρίδης, είχε διοριστεί το 2005 από τον Τάσο Παπαδόπουλο και θα αφυπηρετούσε στις 4 Οκτωβρίου του 2013. Στις έξι Σεπτεμβρίου γνωστοποίησε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την απόφασή του να παραιτηθεί στις 15 του ίδιου μήνα. Την πρόθεσή του είχε ανακοινώσει μέσω twitter, ο Νίκος Αναστασιάδης.
Αν και κάποιοι αποδίδουν την παραίτησή του στην κριτική που δέχθηκε για σειρά υποθέσεων και στην άσκηση «έμμεσων πιέσεων» από την Κυβέρνηση, ο ίδιος την απέδωσε σε άλλους λόγους. Αποχωρώντας ανέφερε πως έκρινε ότι η παραμονή του για μερικές ημέρες ακόμη δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα.
Σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, μάλιστα είχε απορρίψει και τις φήμες ότι υπήρχε οποιαδήποτε σύγκρουση με το Προεδρικό. «Οι σχέσεις μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Προεδρικό», είπε, «ήταν και είναι πολύ καλές».
Υπάρχουν πάντως και κάποια άλλα, αξιοσημείωτα κοινά στις δύο παραιτήσεις. Ένα από αυτά, είναι η κριτική που είχε δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για τη δημοσιοποίηση του εκλεκτού του για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, που ήταν ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κώστας Κληρίδης, πριν την υποβολή παραίτησης από τον Πέτρο Κληρίδη.
Εξάλλου, δημοσιεύματα έφεραν τον Πέτρο Κληρίδη να φεύγει ενωρίτερα επειδή υπήρχε κίνδυνος να μειωθεί το εφάπαξ που θα έπαιρνε. Ο ίδιος είχε απορρίψει ως αβάσιμες τις πληροφορίες. Η τελετή διαβεβαίωσης Κώστα Κληρίδη, έγινε την επομένη της αποχώρησής του Πέτρου Κληρίδη, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013
Έφυγε πυροβολώντας… λόγω Ακκελίδου
Σάλο είχε προκαλέσει και η παραίτηση από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, του αείμνηστου Σόλωνα Νικήτα, ο οποίος είχε μια από τις μικρότερες θητείες, στην ιστορία του θεσμού. Ο Σόλων Νικήτας που ήταν δικαστής του Ανωτάτου διορίστηκε τον Απρίλιο του 2003 και παραιτήθηκε το Μάιο του 2005.
Αποχώρησε πυροβολώντας, όχι κατά της Κυβέρνησης αλλά κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε αθωώσει την τέως υπουργό Υγείας Ντίνα Ακκελίδου. Η κ. Ακκελίδου είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, με την αποστολή επιστολής σε Επαρχιακό Δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.
Στην ανακοίνωση παραίτησής του, ανέφερε πως αυτή η περίπτωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη αφού «είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πεμπτουσία της απονομής της δικαιοσύνης, τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Σχετίζεται ακόμη με την ύπαρξη, την αντοχή και την ποιότητα των θεσμών σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία».
Ο Σόλων Νικήτας εξέφρασε τη θλίψη του για την απόφαση, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσω να κατέχω το μέγα αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό θα αντιστρατευόταν, πέραν από εκείνα τα οποία έχω ήδη αναφέρει, τους οραματισμούς μου για τη δικαιοσύνη και ό,τι έπραξα όλα αυτά τα χρόνια, με πολλούς κινδύνους, για την κατίσχυσή της».
Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος διόρισε τον Πέτρο Κληρίδη η τελετή διαβεβαίωσης του οπίου έγινε
Προεδρικές και στο βάθος σχέδιο Ανάν
Πολύ διαφορετικός είναι ο λόγος παραίτησης του αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη. Την 1η Φεβρουαρίου 1995 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως νέος γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε διαδοχή του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, αφού παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα.
Πολύ διαφορετικός είναι ο λόγος παραίτησης του αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη. Την 1η Φεβρουαρίου 1995 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως νέος γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε διαδοχή του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, αφού παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα.
Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής για μη πλήρη θητεία, ενόψει της υποβολής του Σχεδίου Ανάν, ο Αλέκος Μαρκίδης διαχώρισε τη θέση του. Έτσι κατήλθε ο ίδιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Εξασφάλισε ποσοστό 6,62%. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδείχθηκε τελικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος που τελικά τάχθηκε κατά της αποδοχής του τελικού Σχεδίου Ανάν.
Δύο μήνες μετά τις Προεδρικές εκλογές ο Αλέκος Μαρκίδης, υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, με ισχύ τις 24 Απριλίου του 2003.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Μαρκίδη και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συνεργασία και τη βοήθεια που είχε προσφέρει στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Επισπεύδονται οι τελετές διαβεβαίωσης μετά την πυροδότηση της βόμβας από Κληρίδη
- Τα βρόντηξε και έφυγε ο Κληρίδης-«Είναι θέμα αξιοπρέπειας»
- Δυσαρέσκεια Προέδρου με την παραίτηση Κληρίδη-Απαντά με επίσπευση διορισμών