Μπαράζ απειλών-«Αν χρειαστεί, η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της ως εγγυήτρια χώρα»

Στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απευθύνοντας από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποιώντας ότι θα… στενοχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.
 
«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε "ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε". Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
 
Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε πάλι για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ για το Κυπριακό δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της ως εγγυήτρια χώρα, αν χρειαστεί.
 
«Στο Κυπριακό καθίστε καλά, τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία», είπε.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιμπραχίμ Καλίν. «Δεν επιθυμούμε διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν έρθουν απέναντί μας με απειλές και εκβιασμούς θα πάρουν απάντηση», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.
 
Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι χωρίς την Τουρκία. «Κάθε σχεδιασμός ή πλάνο που θα κάνετε χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αγνοώντας την Τουρκία που είναι σημαντικός παίχτης κάθε βήμα που θα κάνετε εκεί στο τέλος θα αποτύχει. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη ανατολική Μεσόγειο. Επομένως στο θέμα της υφαλοκρηπίδας η Τουρκία νομιμοποιείται να κάνει βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά και τα συμφέροντά της σε αυτή την περιοχή. Αυτό είναι εθνικό μας καθήκον. Οπωσδήποτε δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτό αλλά δεν τίθεται λόγος να θέλουμε να μπούμε σε διαμάχη ή να αυξήσουμε την ένταση με κανέναν. Ωστόσο αν έρθουν απέναντί μας με απειλές και εκβιασμούς θα πάρουν απάντηση», ανέφερε.
 
Για τη Γαλλία ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν την στάση της λέγοντας ότι ο λόγος είναι πως “ο Χαφτάρ τον οποίον υποστηρίζουν και η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συνεχίσει τον δικό του πόλεμο παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που οδηγεί σε χάος”.
 
Για το βιβλίο του πρώην Αμερικανού αξιωματούχου Μπόλτον, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι είναι γεμάτο ανοησίες.
 
«Οι δηλώσεις για τον Πρόεδρό μας δεν έχουν αντικειμενικότητα. Νομίζω ότι έκανε αυτές τις εκτιμήσεις για να στείλει ένα μήνυμα σε κάποιους κύκλους. Αυτές δεν είναι πολιτικές αναλύσεις, αλλά εμμονές. Εκείνοι που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη, στην ανάλυση τους εναντίον του Προέδρου μας δεν εκφράζουν κριτική αλλά συκοφαντία. Ο Μπόλτον έγραψε σχετικά με τις φαντασιώσεις της ιδεολογίας τους. Είναι αξιοσημείωτο το πώς (όταν κάποιος) έχει αναλάβει τόσο υψηλά καθήκοντα έχει μια νοοτροπία που μπορεί να κάνει τέτοιες στρεβλώσεις», ανέφερε.
 
Πηγές: Έθνος/ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές