Οι διαφωνίες για τα ποσοστά του «Αφροδιτη» στην ατζέντα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
06:44 - 23 Ιουνίου 2020
Η ακύρωση του ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, καθώς και το ταξίδι αστραπή του Νίκου Χριστοδουλίδη, σήμερα, δημιούργησαν διάφορες συζητήσεις και σενάρια. Η ακύρωση, αιτιολογήθηκε με την αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων στη γειτονική χώρα, ενώ το εσπευσμένο ταξίδι του ΥΠΕΞ φαίνεται πως τελικά απαντά στο επείγον της κατάστασης.
Κι αυτό διότι, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του, θα είναι η συμφωνία που αφορά το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και το ισραηλινό κοίτασμα «Γισάι» που γειτνιάζουν στα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Κυβερνητική πηγή της γειτονικής χώρας, υπέδειξε πως βασικός λόγος της σημερινής συνάντησης, δεν είναι άλλος από την πρόσφατη πρόταση που απέστειλε στο Ισραήλ, η Κυπριακή Κυβέρνηση και αφορά στην ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», που εκτείνεται κατά 10% στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Μάλιστα, μιλώντας σε εφημερίδα της χώρας, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του, να επιμείνει στη διεκδίκηση των οικονομικών δικαιωμάτων της, αν και σημείωσε πως το ζήτημα δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, αφού δεν αναμένονται άμεσα οικονομικά οφέλη, ούτε για την Κύπρο, ούτε για το Ισραήλ.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών χρονολογούνται εδώ και χρόνια, χωρίς σήμερα να υπάρξει τελική κατάληξη. Αυτό που διαβεβαίωσαν αμφότερες οι πλευρές στο παρελθόν, είναι πως από το στιγμή που το κοίτασμα είναι διασυνοριακό, κανένας δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα του και θα αποζημιωθεί, ανάλογα και με την έκταση του κοιτάσματος.
Μετά και την τελευταία πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, αναμένεται να υπάρξει πρόοδος για το θέμα, όχι όμως τελεσίδικη απόφαση, αφού η όποια συμφωνία θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο κοίτασμα στο οικόπεδο 12, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει παραχωρήσει Άδεια Εκμετάλλευσης του για περίοδο 25 χρόνων - η πρώτη του είδους που παραχωρείται σε αδειούχους της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας - βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek. Τα εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία αναμένεται να αγγίξουν τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών.
Στη συνάντηση του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογο του Γκάμπι Ασκενάζι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συζητήσει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ.
Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δύο Υπουργοί, όσο και στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών που θα ακολουθήσουν, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών, αναμένεται να ανασκοπηθεί και η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις επί περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη της Κύπρου σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης αναφορικά με την εξαγγελία του ότι μετά την 1η Ιουλίου το Ισραήλ θα προσαρτήσει στην ισραηλινή κυριαρχία εδάφη της Δυτικής Όχθης.
Βέβαια η Λευκωσία διατηρεί αποστάσεις από το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλλον διαφωνεί ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα jpost αναμένεται να ζητήσει από τη Λευκωσία να καταψηφίσει τις ενδεχόμενες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι του Ισραήλ και να ζητήσει καλύτερο λεκτικό στα συμπεράσματα που θα εκδοθούν.