Κινδυνεύουν οι αναμενόμενες επενδύσεις για σκοπευτικό τουρισμό-Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών το Νομοσχέδιο

Πρόνοιες που έχουν συμπεριληφθεί στον περί πυροβόλων όπλων νόμο είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη του σκοπευτικού τουρισμού στη Κύπρο. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου αύριο στην Επιτροπή Νομικών. 

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, ανάμεσα στις πρόνοιες που έχουν συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, υπάρχουν περιορισμοί που ουσιαστικά εξουδετερώνουν την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόνοια η οποία περιορίζει τους ξένους αθλητές στην χρήση μόνο της υφιστάμενης κατηγορίας αθλητικών όπλων, κάτι που που θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση ξένων σκοπευτών και κατ’ επέκταση ξένων επενδύσεων και σκοπευτικού τουρισμού.

Πρόνοιες του νόμου, επίσης,  φαίνεται να αντιβαίνουν και σε αυτή την Ευρωπαϊκή οδηγία ενώ σαν ένα από τα θετικά χαρακτηρίζεται το γεγονός της περισσότερης αυστηρότητας με την οποία θα αντιμετωπίζονται πλέον παραπτώματα τα οποία εμπεριέχουν την χρήση όπλων. 

Είναι όμως κατανοητό, όπως και οι στατιστικές δείχνουν, ότι η Κύπρος είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες με το έγκλημα που διαπράττεται με πυροβόλα όπλα να βρίσκεται συγκριτικά στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Παρ' όλα αυτά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με την οποία από την μια θα συνεχίσει να επικρατεί το χαμηλό ποσοστό εγκλήματος με χρήση όπλων και από την άλλη να μην περιορίζεται η νόμιμη και επωφελής επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο ένα και πληθαίνουν οι χώρες που επενδύουν στο σκοπευτικό τουρισμό καθώς αποτελεί μια προσοδοφόρα μορφή εξειδικευμένου τουρισμού. Πέραν της Ελλάδας και της Μάλτας σήμερα και άλλες χώρες φαίνεται να εκσυγχρονίζουν την νομοθεσία τους και να ενθαρρύνουν την αθλητική σκοπευτική δραστηριότητα. Ουσιαστικά η Κύπρος παρέμεινε η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. η οποία τώρα προωθεί τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας με τον περί σκοπευτηρίων νόμο ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ από το 1968. Γι'αυτό ακριβώς τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια έντονη προσπάθεια για αλλαγή απαρχαιωμένων νομοθεσιών που εφαρμόζονται από την εποχή της αποικιοκρατίας και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων σκοπευτικών αθλημάτων και ιδιωτικών σκοπευτηρίων.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 9,6 εκατ. ευρώ
Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική-Θα φτάσει τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
Προσβασιμότητα για λίγους-Τα καθημερινά εμπόδια των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους εστίασης
Επαναφορά νομοσχεδίου για κέντρα αποκατάστασης στην αρχική του μορφή ζητά η ΚΥΣΟΑ
Νέα διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τη δολοφονία του Θανάση-«Δεν ήταν το μόνο θύμα συγκάλυψης και διαφθοράς»
Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων
Γ. Αντωνίου: «Η οδύνη και η ευγνωμοσύνη μας για τους 13 ήρωες του Μαρί θα είναι παντοτινή»
Έρχεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από Δευτέρας-Στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα
Τα συνεχόμενα λάθη του Φειδία και οι συνέπειες της ψήφου-«Τολμηρή η κίνηση της συνέντευξη Τατάρ αλλά...»