Τι κρύβεται πίσω από τη «χείρα συνεργασίας» του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Τη στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν εγκατασταθεί υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας των τουρκικών κινήσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τείνει «χείρα συνεργασίας» στην Ελλάδα.

Το ίδιο, άλλωστε, έκανε και με την Ιταλία, αμέσως μετά την συνυπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που προ ημερών υπέγραψαν στην Αθήνα οι Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε τη «γενναιοδωρία» να προτείνει στη Ρώμη να μοιραστούν τις μπίζνες στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ιταλία στη Μεσόγειο και τη Λιβύη


Να θυμίσουμε ότι η χθεσινή επίσκεψη Ντι Μάιο στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά είχε αναβληθεί με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η Τουρκία «θα εργαστεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη». Επέμεινε, όμως, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του, είχε αναφερθεί με περισσή ειρωνεία στην ελληνική κυριότητα του Καστελλόριζου, αμφισβητώντας κατά πάγια πρακτική και το γεγονός ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Απαίτησε, μάλιστα, να ακυρωθεί η συμφωνία του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τί άραγε άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες; Η απάντηση είναι απλή: τίποτα απολύτως! H διπλωματική υπερδραστηριότητα της Άγκυρας στοχεύει στην εδραίωση των επεκτατικών επιδιώξεών της τόσο στη Λιβύη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στο λεξιλόγιο της ο όρος «συνεργασία» μεταφράζεται στο μοίρασμα ενεργειακού πλούτου που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ανήκει σε άλλες χώρες. Το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα συμβεί και μάλιστα με την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Γαλλία πάντως μοιάζει να ορθώνει ανάστημα. «Σουλτάνο της Λιβύης», αποκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο η γαλλική Le Figaro. «Τακτικιστή που δηλητηριάζει το ΝΑΤΟ», η γαλλική Le Monde.

Η παρενόχληση γαλλικού πολεμικού σκάφους, που επιχειρούσε στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, από δύο τουρκικές φρεγάτες, που συνόδευαν φορτηγό πλοίο που κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε όπλα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν αφήνει πλέον περιθώρια για προσχήματα ή εθελοτυφλία. Το ΝΑΤΟ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, εμφανιζόμενο να ανέχεται, ακόμα και να υποθάλπει την τουρκική επιθετικότητα. Η αλήθεια είναι πως παρακολουθεί αμήχανο τον Ερντογάν να εφαρμόζει με χρήση στρατιωτικών μέσων το νεοοθωμανικό όραμά του.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προετοιμαζόμενη για τα χειρότερα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι». Είναι μάλλον το πιο αυστηρό μήνυμα μέχρι στιγμής, στη γραμμή που είχε χαράξει και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Οι παραλήπτες του μηνύματος δεν είναι μόνο στην Άγκυρα.

Ο στρατηγός Φλώρος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξάρει τις Ένοπλες Δυνάμεις για την ετοιμότητά τους. Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου. Είναι τέλος αξιοσημείωτο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ζητώντας το θέμα να συζητηθεί στη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος