Πλέκει το εγκώμιο της Κυβέρνησης ο Αβέρωφ-«Άριστα στη διαχείριση της κρίσης»
16:23 - 02 Ιουνίου 2020
Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο στόχος τώρα θα πρέπει να είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την Κύπρο του 2030.
Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του, η Κύπρος μας, πήρε άριστα». «Και πρέπει ως Κύπριοι, ανεξάρτητα ιδεολογικών αποχρώσεων, να αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνεια γιατί η μικρή μας πατρίδα είναι μέσα στα παραδείγματα προς μίμηση ανά το παγκόσμιο», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε και συγχάρηκε «την επιστημονική ομάδα, αυτούς τους ήρωες όλους της πρώτης γραμμής, ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το κάθε ένα ταγμένο στο θέμα της δημόσιας υγείας, αλλά και σε όσους, όλους αυτούς τους μήνες, από τους πωλητές, τις πωλήτριες στις υπεραγορές, στους φούρνους στα κρεοπωλεία, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μεριμνούσαν για την καθαριότητα, και όλοι μαζί συνετέλεσαν με καπετάνιο τον Νίκο Αναστασιάδη να λειτουργήσουν όλα με τέτοιο τρόπο που να έχουμε αυτά τα άριστα αποτελέσματα».
Συγχάρηκε επίσης τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, που μαζί με το επιτελείο του και ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα, δούλεψαν συλλογικά στη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης.
«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, πιο δύσκολο από το πρώτο, είναι από τη μια να διατηρήσουμε την ασφάλεια στη δημόσια υγεία και στην προσωπική υγεία του καθενός μας, την ώρα που καθηκόντως πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Τα πρώτα βήματα, είπε, «είναι θετικά. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση αλλά και προσοχή».
Η Κυβέρνηση πέραν από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πήρε έγκαιρα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και είχαμε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του συνόλου της κοινωνίας.
Όπως είπε, ήταν και «το πιο δυνατό πακέτο στήριξης συγκρινόμενο με οποιοδήποτε άλλο, οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη».
Συγχάρηκε Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και όλα τα στελέχη Υπουργείων «για τον συντονισμό, το ξεκάθαρο μυαλό αλλά και τη σωστή αρχιτεκτονική για το συνολικό οικονομικό πακέτο».
«Πέραν της στήριξης των εργαζομένων, οι αναστολές δόσεων και πληρωμών φόρου ήταν από τα πιο αποτελεσματικά και εσωτερικά μέτρα αλλά και τα πιο αποτελεσματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου έγινε αναστολή δόσεων για δέκα ολόκληρους μήνες», ανέφερε.
«Δεν θα μείνω στις διαφορές που είχαν δημιουργηθεί για το πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε. Στον ΔΗΣΥ, σημείωσε, «οι αντιπαραθέσεις δεν ήταν ποτέ προτεραιότητά μας».
Πάντα είχαμε μια αρχή, είπε, «και πέτρες να μας ρίχνουν αυτές τις χρησιμοποιούμε όχι για να τις ρίχνουμε πίσω αλλά για να χτίζουμε γέφυρες για να συνεργαζόμαστε». Και αυτό, ανέφερε, «θέλει ο κόσμος, τη συνεργασία όλων μας»
Αναφορά έκανε και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πολίτες για μια «ακόμα μια μεγάλη εθνική επιτυχία», προσθέτοντας ότι «ζητούν και απαιτούν συνεννόηση για το καλό του τόπου».
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στο πακέτο ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει ανακοινωθεί, για €1,7 δισεκατ. σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και την επιδότηση επιτοκίου επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
Έστειλε «μήνυμα αισιοδοξίας στην κυπριακή κοινωνία, χωρίς να διακινδυνεύω να με αποκαλέσετε αναξιόπιστο, ούτε και θεωρώ ότι παίρνω ρίσκο με το να κάνω αυτή την τοποθέτηση».
«Όπως ξεπεράσαμε την κρίση του 2013 με την οικονομία μας αξιόπιστη και με το κράτος να διαθέτει ρευστότητα, αλλά και αξιοπιστία και που δανείστηκε €2.5 δισεκατ. για να μπορεί να στηρίζει την κοινωνία, πιστεύω ακράδαντα πως τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης των επιπτώσεων λόγω του κορωνοϊού θα είναι πολύ πιο εξαιρετικά απ’ ότι στο παρελθόν».
Όπως, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «η Κύπρος μας δέχεται τα σχόλια ανά το παγκόσμιο για την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, να μου το θυμηθείτε, πως παρόμοια και πιο θερμά λόγια θα λέγονται για την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης».
Πιστεύω στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και στο γινάτι και το πείσμα των Κυπρίων, αλλά και των Κυπρίων επιχειρηματιών.
«Θα ξεπεράσουμε και τα οικονομικά προβλήματα και θα μας βρει το 2021 πολύ δυνατούς, με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που δύσκολα θα βρίσκεται χώρα εντός της Ευρώπης να συγκριθεί με την Κύπρο», εκτίμησε ο κ. Νεοφύτου.
Ευχήθηκε «να μην χάσουμε ως κοινωνία ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται – γιατί η κάθε δυσκολία, η κάθε πρόκληση πρέπει να είναι και μια μεγάλη ευκαιρία - να κάνουμε τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Σε αναφορά του στη 2η φάση του ΓεΣΥ είπε ότι μέσα από τις δυσκολίες του κορωνοϊού η Κυβέρνηση μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Υγείας «κέρδισαν το στοίχημα χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση να εφαρμοστεί η 2η φάση του ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο μας».
Θα ήταν παράλειψη και μικροπρέπεια εκ μέρους μου, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, να μην αναφερθώ ότι σε αυτή την μεγάλη επιτυχία συνετέλεσε και ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. «Σε αυτό τον τόπο δεν πρέπει να ξεχνούμε ούτε να αγνοούμε ανθρώπους που συνέβαλαν στο να υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την χώρα και την κοινωνία».
Όμως, ανέφερε, «τα συγχαρητήρια είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι στον τιμονιέρη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κυπριακός λαός νοιώθει ακόμα μια φορά την ασφάλεια πως το καράβι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει να πάει στα βράχια, αλλά να κρατιέται στη σωστή πορεία για την ασφάλεια του συνόλου του κυπριακού λαού».
Όμως, είπε ο κ. Νεοφύτου, «το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μια κοινωνία είναι να επαναπαύεται στις επιτυχίες και στις δάφνες». «Μια χώρα πάει μπροστά, μια κοινωνία πάει μπροστά όταν κάθε επιτυχία είναι το εφαλτήριο για νέους στόχους», πρόσθεσε.
Και έχουμε νέους στόχους και η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, να κάνουμε την Κύπρο μας μια ψηφιακή χώρα. Άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας είναι ακόμα ένας μεγάλος εθνικός στόχος.
Οι προτεραιότητες, είπε, είναι η εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, παράλληλα να περάσουν από τη Βουλή, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, δημόσιας υπηρεσίας και ο μεγάλος εθνικός στόχος να υλοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου.
«Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος του 2030, η Κύπρος που θέλουμε τον κάθε Κύπριο να μοιράζεται τις επιτυχίες, την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και να παίρνει το δικό του μέρισμα από τους δικούς του κόπους και τις δικές του θυσίες», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το ζήτημα που αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών στην Κύπρο αλλά και προβλήματα που εκδηλώνονται σε τοπικές κοινωνίες ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ποτέ σε οποιοδήποτε άκρο». «Λάθη κάνουμε, παραλείψεις κάνουμε, όμως στις κεντρικές μας πολιτικές – ταπεινά λέω – είμαστε η δύναμη που αποφεύγει τα οποιαδήποτε άκρα».
Στο μεταναστευτικό, είπε, υπάρχουν δύο άκρα. Το ένα άκρο θέλει την Κύπρο να είναι μια «ελεύθερη Κέρκυρα». Μια διεθνιστική προσέγγιση, μια αριστερή προσέγγιση. Είναι και μια άλλη αντίληψη, το άλλο άκρο, με ένα μίσος και μισαλλοδοξία, ότι «όποιος δεν είναι Έλληνας και Χριστιανός είναι εχθρός».
Εμείς, σημείωσε, «σεβόμαστε να ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων». Όμως, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να προστατέψουμε την χώρα και την κοινωνία μας από οποιουσδήποτε παράτυπους μετανάστες ή παράνομους που θέλουν να εκμεταλλευθούν την χώρα μας εις βάρος της κυπριακής κοινωνίας».
«Είμαστε δίπλα από την Κυβέρνησή μας, δίπλα από τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών όπως κατατέθηκαν και δημόσια και μέσα από κυβερνητικά νομοσχέδια», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα τελευταία φαινόμενα αύξησης της εγκληματικότητας. Διευκρίνισε ότι «δεν λέω ότι στον τόπο μας η εγκληματικότητα είναι εξαιτίας των μεταναστών. Υπήρχε εγκληματικότητα, υπάρχει και θα υπάρχει σε οποιαδήποτε χώρα. Απλά παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα εγκληματικότητα μεταξύ διαφόρων ομάδων μεταναστών. «Χρειάζεται οι αρχές ασφαλείας να εφαρμόσουν τον νόμο και την τάξη είτε αφορά Κύπριους πολίτες που παρανομούν, είτε αφορά μετανάστες παράνομους ή νόμιμους».
Σε ερώτηση για το νέο πακέτο στήριξης και αν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα επωφεληθούν περισσότερο οι μεγάλοι ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι τα στοιχεία όπως τα παρέθεσε και ο Υπουργός Οικονομικών με βάση την προϊστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το 90% της οποιασδήποτε χρηματοδότησης των τελευταίων έξι -επτά χρόνων πήγε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο ένα 10% πήγε στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Λέχθηκε από πολιτικά κόμματα ότι είναι τέτοιες οι διαδικασίες ελέγχου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μπορεί να καθυστερήσουν στην εκταμίευση». Πως συνάδει, διερωτήθηκε, από την μια να κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δήθεν δεν ήθελε τον έλεγχο και τώρα πάλι να την κατηγορούν ότι επιλέγει προγράμματα που είναι τέτοιοι οι έλεγχοι που θα καθυστερήσει η εκταμίευση κονδυλίων;». Να αποφασίσουν σε ποιο σημείο έχουν δίκαιο. Το ένα τους επιχείρημα αντιστρατεύεται το άλλο», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι «ως ΔΗΣΥ και ως Κυβέρνηση ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με οποιοδήποτε έλεγχο. Ένα πρόβλημα μόνο έχουμε, το να προσπαθούν οποιοιδήποτε να σκοτώνουν τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας».
Σε ερώτηση για την οροφή της αξιολόγησης των κριτηρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες ανέφερε ότι δεν υπήρξε διαθέσιμο εργαλείο που αυτή η κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε
«Από εκεί και πέρα είτε ήταν κρατικές εγγυήσεις για να δώσουν οι τράπεζες λεφτά, είτε είναι ευρωπαϊκά προγράμματα για να δώσουν οι τράπεζες λεφτά ή να δώσουν ρευστότητα οι τράπεζες χωρίς οποιοδήποτε πρόγραμμα, βεβαίως και είναι θέμα που έχουν και ευθύνη και υποχρέωση οι τράπεζες», είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «είναι η ευκαιρία των τραπεζών, αυτό το κακό όνομα που έχουν στην κοινωνία, αυτή την κακή εικόνα, να τη βελτιώσουν αλλά να βοηθήσουν και την οικονομία».
Να μην συνεχίσουν οι τράπεζες να έχουν γραφειοκρατία που ο πολίτης να λέει καλύτερα να συναλλάσσεται με τη δημόσια υπηρεσία. Να δείξουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ανέφερε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι όταν ήρθε η κρίση υπήρχε πολλή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
«Πρέπει να βοηθήσουν τις βιώσιμες και μη προβληματικές επιχειρήσεις όπως περιγράφονται από τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και να δώσουν ρευστότητα τώρα, όχι σε έξι μήνες, σε μερικές εβδομάδες, σε μερικούς μήνες. Να τελειώνουμε, να λύσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας», σημείωσε.
Ευχαρίστησε επίσης τα μέσα μαζικής επικοινωνίας για το έργο που επιτελούν και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στήριξε και θα στηρίξει τα ΜΜΕ γιατί και αυτά είχαν σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις.
Σε άλλη ερώτηση έκανε αναφορά και στην ομάδα των δανειοληπτών οι οποίοι με πολλές θυσίες πλήρωναν τις δόσεις τους, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δούμε και αυτούς τους νοικοκυραίους, τους συνεπέστατους».
Κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα του τουρισμού εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει τα πακέτα στήριξης του τουριστικού τομέα να είναι γενναιόδωρα για να ενθαρρυνθούν οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που θα είναι προς όφελος του κράτους.
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, θα πρέπει και η ξενοδοχειακή βιομηχανία να στείλει το μήνυμα προς τους συνεργάτες της στο εξωτερικό ότι «είναι δίπλα» τους.
Εκτίμησε επίσης ότι και στον τουρισμό «μπορεί να εκπλαγούμε θετικά».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του, η Κύπρος μας, πήρε άριστα». «Και πρέπει ως Κύπριοι, ανεξάρτητα ιδεολογικών αποχρώσεων, να αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνεια γιατί η μικρή μας πατρίδα είναι μέσα στα παραδείγματα προς μίμηση ανά το παγκόσμιο», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε και συγχάρηκε «την επιστημονική ομάδα, αυτούς τους ήρωες όλους της πρώτης γραμμής, ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το κάθε ένα ταγμένο στο θέμα της δημόσιας υγείας, αλλά και σε όσους, όλους αυτούς τους μήνες, από τους πωλητές, τις πωλήτριες στις υπεραγορές, στους φούρνους στα κρεοπωλεία, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μεριμνούσαν για την καθαριότητα, και όλοι μαζί συνετέλεσαν με καπετάνιο τον Νίκο Αναστασιάδη να λειτουργήσουν όλα με τέτοιο τρόπο που να έχουμε αυτά τα άριστα αποτελέσματα».
Συγχάρηκε επίσης τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, που μαζί με το επιτελείο του και ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα, δούλεψαν συλλογικά στη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης.
«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, πιο δύσκολο από το πρώτο, είναι από τη μια να διατηρήσουμε την ασφάλεια στη δημόσια υγεία και στην προσωπική υγεία του καθενός μας, την ώρα που καθηκόντως πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Τα πρώτα βήματα, είπε, «είναι θετικά. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση αλλά και προσοχή».
Η Κυβέρνηση πέραν από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πήρε έγκαιρα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και είχαμε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του συνόλου της κοινωνίας.
Όπως είπε, ήταν και «το πιο δυνατό πακέτο στήριξης συγκρινόμενο με οποιοδήποτε άλλο, οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη».
Συγχάρηκε Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και όλα τα στελέχη Υπουργείων «για τον συντονισμό, το ξεκάθαρο μυαλό αλλά και τη σωστή αρχιτεκτονική για το συνολικό οικονομικό πακέτο».
«Πέραν της στήριξης των εργαζομένων, οι αναστολές δόσεων και πληρωμών φόρου ήταν από τα πιο αποτελεσματικά και εσωτερικά μέτρα αλλά και τα πιο αποτελεσματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου έγινε αναστολή δόσεων για δέκα ολόκληρους μήνες», ανέφερε.
«Δεν θα μείνω στις διαφορές που είχαν δημιουργηθεί για το πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε. Στον ΔΗΣΥ, σημείωσε, «οι αντιπαραθέσεις δεν ήταν ποτέ προτεραιότητά μας».
Πάντα είχαμε μια αρχή, είπε, «και πέτρες να μας ρίχνουν αυτές τις χρησιμοποιούμε όχι για να τις ρίχνουμε πίσω αλλά για να χτίζουμε γέφυρες για να συνεργαζόμαστε». Και αυτό, ανέφερε, «θέλει ο κόσμος, τη συνεργασία όλων μας»
Αναφορά έκανε και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πολίτες για μια «ακόμα μια μεγάλη εθνική επιτυχία», προσθέτοντας ότι «ζητούν και απαιτούν συνεννόηση για το καλό του τόπου».
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στο πακέτο ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει ανακοινωθεί, για €1,7 δισεκατ. σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και την επιδότηση επιτοκίου επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
Έστειλε «μήνυμα αισιοδοξίας στην κυπριακή κοινωνία, χωρίς να διακινδυνεύω να με αποκαλέσετε αναξιόπιστο, ούτε και θεωρώ ότι παίρνω ρίσκο με το να κάνω αυτή την τοποθέτηση».
«Όπως ξεπεράσαμε την κρίση του 2013 με την οικονομία μας αξιόπιστη και με το κράτος να διαθέτει ρευστότητα, αλλά και αξιοπιστία και που δανείστηκε €2.5 δισεκατ. για να μπορεί να στηρίζει την κοινωνία, πιστεύω ακράδαντα πως τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης των επιπτώσεων λόγω του κορωνοϊού θα είναι πολύ πιο εξαιρετικά απ’ ότι στο παρελθόν».
Όπως, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «η Κύπρος μας δέχεται τα σχόλια ανά το παγκόσμιο για την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, να μου το θυμηθείτε, πως παρόμοια και πιο θερμά λόγια θα λέγονται για την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης».
Πιστεύω στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και στο γινάτι και το πείσμα των Κυπρίων, αλλά και των Κυπρίων επιχειρηματιών.
«Θα ξεπεράσουμε και τα οικονομικά προβλήματα και θα μας βρει το 2021 πολύ δυνατούς, με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που δύσκολα θα βρίσκεται χώρα εντός της Ευρώπης να συγκριθεί με την Κύπρο», εκτίμησε ο κ. Νεοφύτου.
Ευχήθηκε «να μην χάσουμε ως κοινωνία ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται – γιατί η κάθε δυσκολία, η κάθε πρόκληση πρέπει να είναι και μια μεγάλη ευκαιρία - να κάνουμε τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Σε αναφορά του στη 2η φάση του ΓεΣΥ είπε ότι μέσα από τις δυσκολίες του κορωνοϊού η Κυβέρνηση μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Υγείας «κέρδισαν το στοίχημα χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση να εφαρμοστεί η 2η φάση του ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο μας».
Θα ήταν παράλειψη και μικροπρέπεια εκ μέρους μου, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, να μην αναφερθώ ότι σε αυτή την μεγάλη επιτυχία συνετέλεσε και ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. «Σε αυτό τον τόπο δεν πρέπει να ξεχνούμε ούτε να αγνοούμε ανθρώπους που συνέβαλαν στο να υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την χώρα και την κοινωνία».
Όμως, ανέφερε, «τα συγχαρητήρια είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι στον τιμονιέρη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κυπριακός λαός νοιώθει ακόμα μια φορά την ασφάλεια πως το καράβι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει να πάει στα βράχια, αλλά να κρατιέται στη σωστή πορεία για την ασφάλεια του συνόλου του κυπριακού λαού».
Όμως, είπε ο κ. Νεοφύτου, «το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μια κοινωνία είναι να επαναπαύεται στις επιτυχίες και στις δάφνες». «Μια χώρα πάει μπροστά, μια κοινωνία πάει μπροστά όταν κάθε επιτυχία είναι το εφαλτήριο για νέους στόχους», πρόσθεσε.
Και έχουμε νέους στόχους και η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, να κάνουμε την Κύπρο μας μια ψηφιακή χώρα. Άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας είναι ακόμα ένας μεγάλος εθνικός στόχος.
Οι προτεραιότητες, είπε, είναι η εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, παράλληλα να περάσουν από τη Βουλή, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, δημόσιας υπηρεσίας και ο μεγάλος εθνικός στόχος να υλοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου.
«Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος του 2030, η Κύπρος που θέλουμε τον κάθε Κύπριο να μοιράζεται τις επιτυχίες, την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και να παίρνει το δικό του μέρισμα από τους δικούς του κόπους και τις δικές του θυσίες», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το ζήτημα που αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών στην Κύπρο αλλά και προβλήματα που εκδηλώνονται σε τοπικές κοινωνίες ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ποτέ σε οποιοδήποτε άκρο». «Λάθη κάνουμε, παραλείψεις κάνουμε, όμως στις κεντρικές μας πολιτικές – ταπεινά λέω – είμαστε η δύναμη που αποφεύγει τα οποιαδήποτε άκρα».
Στο μεταναστευτικό, είπε, υπάρχουν δύο άκρα. Το ένα άκρο θέλει την Κύπρο να είναι μια «ελεύθερη Κέρκυρα». Μια διεθνιστική προσέγγιση, μια αριστερή προσέγγιση. Είναι και μια άλλη αντίληψη, το άλλο άκρο, με ένα μίσος και μισαλλοδοξία, ότι «όποιος δεν είναι Έλληνας και Χριστιανός είναι εχθρός».
Εμείς, σημείωσε, «σεβόμαστε να ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων». Όμως, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να προστατέψουμε την χώρα και την κοινωνία μας από οποιουσδήποτε παράτυπους μετανάστες ή παράνομους που θέλουν να εκμεταλλευθούν την χώρα μας εις βάρος της κυπριακής κοινωνίας».
«Είμαστε δίπλα από την Κυβέρνησή μας, δίπλα από τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών όπως κατατέθηκαν και δημόσια και μέσα από κυβερνητικά νομοσχέδια», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα τελευταία φαινόμενα αύξησης της εγκληματικότητας. Διευκρίνισε ότι «δεν λέω ότι στον τόπο μας η εγκληματικότητα είναι εξαιτίας των μεταναστών. Υπήρχε εγκληματικότητα, υπάρχει και θα υπάρχει σε οποιαδήποτε χώρα. Απλά παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα εγκληματικότητα μεταξύ διαφόρων ομάδων μεταναστών. «Χρειάζεται οι αρχές ασφαλείας να εφαρμόσουν τον νόμο και την τάξη είτε αφορά Κύπριους πολίτες που παρανομούν, είτε αφορά μετανάστες παράνομους ή νόμιμους».
Σε ερώτηση για το νέο πακέτο στήριξης και αν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα επωφεληθούν περισσότερο οι μεγάλοι ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι τα στοιχεία όπως τα παρέθεσε και ο Υπουργός Οικονομικών με βάση την προϊστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το 90% της οποιασδήποτε χρηματοδότησης των τελευταίων έξι -επτά χρόνων πήγε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο ένα 10% πήγε στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Λέχθηκε από πολιτικά κόμματα ότι είναι τέτοιες οι διαδικασίες ελέγχου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μπορεί να καθυστερήσουν στην εκταμίευση». Πως συνάδει, διερωτήθηκε, από την μια να κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δήθεν δεν ήθελε τον έλεγχο και τώρα πάλι να την κατηγορούν ότι επιλέγει προγράμματα που είναι τέτοιοι οι έλεγχοι που θα καθυστερήσει η εκταμίευση κονδυλίων;». Να αποφασίσουν σε ποιο σημείο έχουν δίκαιο. Το ένα τους επιχείρημα αντιστρατεύεται το άλλο», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι «ως ΔΗΣΥ και ως Κυβέρνηση ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με οποιοδήποτε έλεγχο. Ένα πρόβλημα μόνο έχουμε, το να προσπαθούν οποιοιδήποτε να σκοτώνουν τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας».
Σε ερώτηση για την οροφή της αξιολόγησης των κριτηρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες ανέφερε ότι δεν υπήρξε διαθέσιμο εργαλείο που αυτή η κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε
«Από εκεί και πέρα είτε ήταν κρατικές εγγυήσεις για να δώσουν οι τράπεζες λεφτά, είτε είναι ευρωπαϊκά προγράμματα για να δώσουν οι τράπεζες λεφτά ή να δώσουν ρευστότητα οι τράπεζες χωρίς οποιοδήποτε πρόγραμμα, βεβαίως και είναι θέμα που έχουν και ευθύνη και υποχρέωση οι τράπεζες», είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «είναι η ευκαιρία των τραπεζών, αυτό το κακό όνομα που έχουν στην κοινωνία, αυτή την κακή εικόνα, να τη βελτιώσουν αλλά να βοηθήσουν και την οικονομία».
Να μην συνεχίσουν οι τράπεζες να έχουν γραφειοκρατία που ο πολίτης να λέει καλύτερα να συναλλάσσεται με τη δημόσια υπηρεσία. Να δείξουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ανέφερε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι όταν ήρθε η κρίση υπήρχε πολλή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
«Πρέπει να βοηθήσουν τις βιώσιμες και μη προβληματικές επιχειρήσεις όπως περιγράφονται από τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και να δώσουν ρευστότητα τώρα, όχι σε έξι μήνες, σε μερικές εβδομάδες, σε μερικούς μήνες. Να τελειώνουμε, να λύσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας», σημείωσε.
Ευχαρίστησε επίσης τα μέσα μαζικής επικοινωνίας για το έργο που επιτελούν και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στήριξε και θα στηρίξει τα ΜΜΕ γιατί και αυτά είχαν σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις.
Σε άλλη ερώτηση έκανε αναφορά και στην ομάδα των δανειοληπτών οι οποίοι με πολλές θυσίες πλήρωναν τις δόσεις τους, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δούμε και αυτούς τους νοικοκυραίους, τους συνεπέστατους».
Κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα του τουρισμού εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει τα πακέτα στήριξης του τουριστικού τομέα να είναι γενναιόδωρα για να ενθαρρυνθούν οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που θα είναι προς όφελος του κράτους.
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, θα πρέπει και η ξενοδοχειακή βιομηχανία να στείλει το μήνυμα προς τους συνεργάτες της στο εξωτερικό ότι «είναι δίπλα» τους.
Εκτίμησε επίσης ότι και στον τουρισμό «μπορεί να εκπλαγούμε θετικά».
Πηγή: ΚΥΠΕ