Με τα οδοφράγματα στο επίκεντρο η συζήτηση του Προέδρου με τους επιδημιολόγους

Σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα θα έχει σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα επόμενα βήματα, σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων.
 
Τη συζήτηση αναμένεται να απασχολήσει έντονα το ζήτημα της κατάστασης των κατεχομένων και του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης θα ακούσει τις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι ειδικοί, κατά τη συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο Ε/κ συμπρόεδρός της, Λεωνίδας Φυλακτού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κρυφτούλι των κατεχομένων, οι αντιεπιστημονικές αποφάσεις και η εξάρτηση
 
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, οι Τ/κ ειδικοί για άλλη μία φορά δεν προσκόμισαν πλήρες επιδημιολογικό δελτίο για την κατάσταση στα κατεχόμενα, παρόλο που είχαν δεσμευτεί ότι θα το πράξουν, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο, ενόψει μελλοντικών διελεύσεων από τα κατεχόμενα. Κατά την προηγούμενη συνάντηση είχαν παρουσιάσει ελλιπή στοιχεία και είχαν προσφερθεί να ετοιμάσουν αντίστοιχη κατάσταση δεδομένων με αυτήν που παρουσίασαν οι επιστήμονες της ε/κ πλευράς, αλλά ούτε τώρα το έπραξαν.
 
Μεταξύ των δύο συναντήσεων είχε μεσολαβήσει η αποκάλυψη από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί ότι η έκθεσή τους ήταν δυόμιση σελίδες με την ένδειξη «πρόχειρο», καθώς και ότι όλα τα στοιχεία που έχουν βασίζονται σε μόλις 8,500 τεστ, έναντι πέραν των 120,000 που πραγματοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Παραιτήθηκαν, επίσης, μέλη της επιστημονικής ομάδας των κατεχομένων, καταγγέλλοντας την ψευδοκυβέρνηση ότι δεν τους λαμβάνει υπόψη.
 
Σε αυτά τα δυσοίωνα δεδομένα προστέθηκε η γνωστοποίηση της πρόθεσης των κατεχομένων να εντάξουν την Τουρκία, μία χώρα που δεν έχει ελέγξει την πανδημία και που κατηγορείται διεθνώς για απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων, στην κατηγορία Α, δηλαδή να θεωρείται χαμηλού ρίσκου για έλευση επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ειδικών, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις πίσω από το σκεπτικό αυτής της απόφασης, με αποτέλεσμα να καταστεί ξεκάθαρο πως τα κίνητρα είναι πολιτικά και δεν εδράζεται σε οποιαδήποτε επιστημονική βάση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μισόλογα από τον Πιλλί για την ένταξη της Τουρκίας στην κατηγορία χαμηλού ρίσκου
 
Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ερωτήθηκε χθες ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» των κατεχομένων Αλί Πιλλί, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι η Τουρκία κατηγοριοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο επειδή, όταν γίνονταν οι κατηγοριοποιήσεις, «δεν είχε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων».
 
Σημειώνεται ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι κράτος και λειτουργεί στη βάση πρωτοκόλλων, η λίστα χωρών είναι δυναμική και αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν μπορούν να μετακινηθούν από την μία κατηγορία στην άλλη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, ανέβαλε το ταξίδι που προγραμμάτιζε μαζί με τέσσερεις Υπουργούς στο Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα, επειδή παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στην γειτονική χώρα. Η ψευδοκυβέρνηση, όμως, που είναι πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής σύνδεσης, δεν φαίνεται να προτίθεται να μετακινήσει την Τουρκία, ανοίγοντας την πόρτα για εισαγωγή κρουσμάτων από την κατοχική χώρα, γεγονός που αναπόφευκτα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους ειδικούς, που αναμένεται να κρούσουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού το ταξίδι του Προέδρου στο Ισραήλ
 
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, πως δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τα οδοφράγματα. Δεδομένου ότι η συναντίληψη που υπήρξε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για περιορισμένη μετακίνηση συγκεκριμένων ομάδων δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, λόγω της πολιτικής εργαλειοποίησης του ζητήματος στα κατεχόμενα, και της διαφαινόμενης πρόθεσης της ψευδοκυβέρνησης να αναιρέσει το μονομερές κλείσιμο των σημείων διέλευσης το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει την άποψη των επιστημόνων και να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το ζήτημα.
 
Η επόμενη χαλάρωση
Πέραν, όμως, του φλέγοντος θέματος των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συζητήσει με τους επιστημονικούς του συμβούλους και το ξεκλείδωμα της δ’ φάσης, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει 24 Ιουνίου. Οι ειδικοί θα προβούν σε αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων, ώστε να αποφασιστεί κατά πόσον θα ακολουθηθεί ο σχεδιασμός.
 
Η καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, με συνεχόμενες ημέρες μηδενικών κρουσμάτων και τις ελάχιστες εγχώριες μεταδόσεις, αναμένεται να επιτρέψει να προχωρήσουν τα πράγματα κανονικά, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες επισπεύσεις, εκεί και όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν και με γνώμονα την προσθήκη των τουριστών στην εξίσωση. Τουρισμός και αεροδρόμια αναμένεται να αποτελέσουν, άλλωστε, το άλλο μεγάλο θέμα της συζήτησης, πέραν των οδοφραγμάτων, ιδιαίτερα υπό το φως των εισαγόμενων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος του ενός εκατομμυρίου, το επερχόμενο unlock και η ανησυχία Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές