Άναψε πράσινο η Κυβέρνηση για οδοφράγματα, παραμένει το μπλόκο του ψευδοκράτους
12:53 - 19 Ιουνίου 2020
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, μετά τη σημερινή σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας και της διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση ότι από την 21η Ιουνίου θα επιτρέπεται σε Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από όλα τα σημεία διέλευσης πλην αυτού της οδού Λήδρας, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση.
Ερωτηθείς, ο κ. Σεντώνας είπε ότι υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενημέρωση του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα, αυτή τη στιγμή, επικρατεί πολιτική αναμπουμπούλα, λόγω του σκανδάλου του ιδιωτικού τζετ και διευθετήθηκε έκτακτη συνάντηση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει «ανασχηματισμός» της ψευδοκυβέρνησης.
Με δεδομένη την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος το προηγούμενο διάστημα από όλους τους «υποψήφιους» για τις παράνομες «εκλογές» και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί, ενδεχομένως το ζήτημα των οδοφραγμάτων να αποτελέσει άλλο ένα πεδίο σοβαρής διαμάχης, που θα επηρεάσει το τι θα γίνει τελικά.
Ιδιαίτερα ανήσυχος ο Πρόεδρος
Μιλώντας για τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης σημείωσε πως ο Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για το ζήτημα των οδοφραγμάτων και αποφασίστηκε πως όταν και εφόσον ανοίξουν τα οδοφράγματα αυτό θα γίνει με τεστ.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της μη κατάθεσης επιδημιολογικών δεδομένων από το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η πάγια τακτική της Τουρκίας, όχι μόνο στο ζήτημα των επιδημιολογικών στοιχείων, αλλά και στο πολιτικό κομμάτι, είναι να λένε αρκετά πράγματα προφορικά, όμως να μην δέχονται αυτά να καταγραφούν στο χαρτί.
«Είχαμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας γενικά στον ευρωπαϊκό χώρο, αφού καμία χώρα δεν έχει κατατάξει την Τουρκία στην Α ή την Β κατηγορία, εκτός από τη Γερμανία που την κατέταξε στην κατηγορία Γ», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, με το έτσι θέλω, θέλει να ανοίξει τα σύνορα της για ευρωπαϊκές χώρες για να υποδεχθεί τουρισμό. Εκφράσαμε όλοι μας τρομερές ανησυχίες και είπαμε, ότι για κάποιες χώρες θα πρέπει να κρατήσουμε πολύ αυστηρό έλεγχο για το ότι γίνεται.
«Αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει κάποια μακρά περίοδος συζητήσεων διότι φαίνεται ότι η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί, υπέδειξε. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν το βλέπω να συμβαίνει τις επόμενες 15 ημέρες», κατέληξε ο Δρ. Καραγιάννης.
Επικαιροποιούνται οι κατάλογοι
Όσο αφορά τις χώρες της Α και Β κατηγορίας, ο Δρ. Καραγιάννης επεσήμανε πως έγινε συζήτηση και συντάχθηκε ένας επικαιροποιημένος κατάλογος χωρών που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Παράλληλα οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν όπως να πραγματοποιούνται έλεγχοι και στους επιβάτες που προέρχονται από τον κατάλογο της Α κατηγορίας, σε δειγματοληπτικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργούνται και στις χώρες της κατηγορίας Β.
Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε τρομερή συζήτηση για την Πορτογαλία και τη Σουηδία και αν αυτές θα ενταχθούν στην κατηγορία Α και Β. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αποφασίστηκε.
Όσο αφορά την Ελλάδα αυτό που συζητήθηκε είναι αν συνεχιστεί η έξαρση σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, τότε θα υπάρξουν ειδικές συστάσεις για αυτές τις περιοχές.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σεντώνας σημείωσε πως «στο πλαίσιο της συζήτησης με την επιστημονική ομάδα συζητήθηκε και το θέμα των αεροδρομίων. Από αύριο μπαίνουμε στη β’ φάση και η συζήτηση εστίασε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε όσους προέρχονται από χώρες όπου δεν θα είναι πλέον αναγκαία η προσκόμιση πιστοποιητικού για πραγματοποίηση εξέτασης για τον COVID 19, και επισημάνθηκε από όλους τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να είναι ένα ποσοστό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουμε τα κατάλληλα στοιχεία μπροστά μας.
Ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου η χώρα να μη ρισκάρει την καλή εικόνα που έχει επιδημιολογικά μέχρι στιγμής και να κρατηθεί σε ασφάλεια.
Ο κατάλογος με τις χώρες θα επικαιροποιείται, αναμένεται η ανακοίνωση της επικαιροποιημένης λίστας και αυτό θα γίνεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλόγως πώς μεταβάλλονται τα δεδομένα».